Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Stát platí lékaře a učitele lépe než soukromníci

Stát platí lékaře a učitele lépe než soukromníci

Lékaři, zdravotní sestry a učitelé jsou jedny z mála profesí, kterým se vyplatí pracovat pro stát a ne pro soukromé firmy.

I když se krajské či fakultní nemocnice potýkají s dluhy, lékaři si v nich vydělají v průměru o tři tisíce korun více než v privátních nemocnicích.

Totéž platí i o školství: učitelé ve školách zřizovaných obcemi či krajem sice pravidelně vyhrožují stávkou za vyšší platy, měsíčně však berou zhruba o dva tisíce korun více než kantoři soukromých škol, vyplývá z čerstvě zveřejněné statistiky.

Vláda přitom dnes bude jednat o tom, zdali od příštího roku vezme státním zaměstnancům třinácté a čtrnácté platy.

Odboráři se proti tomu bouří, jelikož jim Špidlův kabinet podle dřívějších prohlášení bude kompenzovat jen pětinu peněz, které jim vezme. Návrh jim přijde naprosto nepřijatelný, před dvěma týdny proto předčasně ukončili vyjednávání.

Ředitelé fakultních nemocnic přitom tvrdí, že právě kvůli pravidelným zvyšováním platů v minulosti se zvyšují jejich dluhy. Zdravotní pojišťovny nezvyšovaly své úhrady a manažeři nemocnic tak nakonec buď museli vzít zaměstnancům osobní ohodnocení, nebo jim přidali. I když na to neměli.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:45

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze