Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Plnohodnotné fakulty jsou tři

Plnohodnotné fakulty jsou tři

Z mého delšího rozhovoru s redaktorem Petrem Holubem bylo v článku o pražském zdravotnictví (HN 19. května) uvedeno jen několik vět. Vyvolalo to domněnku, že jsem řekl, že plně funkční nemocnice jsou v Praze jen Všeobecná fakultní nemocnice a FN Motol. To vyvolalo dokonce mimořádnou schůzi Akademického senátu na 3. lékařské fakultě. Situace je ve skutečnosti následující: v Praze působí tři plnohodnotné lékařské fakulty a 3. lékařská fakulta má kliniky zejména ve FN Královské Vinohrady, 2. lékařská fakulta ve FN Motol a 1. lékařská fakulta zejména ve Všeobecné fakultní nemocnici. Další kliniky fakult jsou umístěny ve FN Bulovka a v Thomayerově nemocnici.

Navrhovaným propojením Všeobecné fakultní nemocnice, Bulovky a Thomayerovy nemocnice by došlo k realizaci myšlenky "jedna fakulta, jedna nemocnice" a rozsah zdravotní péče by více odpovídal velikosti fakult. Umožnilo by to útlum některých pracovišť a diferenciaci péče.

Opravdu komplexně fungující nemocnicí je nyní prakticky jen Motol. V nemocnici Královské Vinohrady chybí například psychiatrie, ve Všeobecné například ortopedická klinika. Tři velké nemocnice (Královské Vinohrady, Všeobecná fakultní nemocnice, Motol) jsou homogenní v tom smyslu, že téměř všechna pracoviště mají statut klinik a mají tak základní univerzitní úroveň. Rozdíly mezi klinikami existují a poznají se podle toho, které pracoviště má v čele profesora či docenta a zda má právo jmenovat docenty či profesory nové. To jsou však rozdíly z hlediska pacienta nepodstatné. Otázky spojené s reorganizací pražských pracovišť jsou složité jak ze zdravotnického, tak z hlediska ekonomického. Pro podrobnější diskusi by bylo třeba definovat pojmy a věnovat problematice dostatečný prostor.

Štěpán Svačina, děkan 1. LF UK




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze