Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V Čechách už nezáleží na tom, kde bydlíte, říká děkan Svačina

V Čechách už nezáleží na tom, kde bydlíte, říká děkan Svačina

Návrh reformovat pražské zdravotnictví poslali sami lékaři z Karlovy univerzity. Štěpán Svačina, který je děkanem 1. lékařské fakulty a přednostou 3. interní kliniky ve VFN jej zdůvodňuje tím, že zdravotnictví v Praze je neefektivní.

"Každá ze tří nemocnic se bude profilovat na určitém druhu péče. V Praze jsou dnes jen dvě nemocnice homogenní - Motol a Všeobecná. Mají oddělení, která jsou buď na světové, anebo špičkové české úrovni. V jiných jsou rovněž skvělá pracoviště, ale jsou tam i oddělení, která mají "podokresní" úroveň," říká přednosta Svačina.



hn: Proč nechcete spojit všechny pražské nemocnice?

Dospěli jsme k dohodě s ostatními lékařskými fakultami, že každá bude mít jednu nemocnici.



hn: V Praze tak zůstanou jen fakultní nemocnice. Nebude to nakonec dražší, protože budou léčit i úplně obyčejné případy?

Fakultní nemocnice musí zůstat, aby vychovávaly další lékaře. Aby se mohli učit, musí být 40 - 50 procent pacientů s běžnými nemocemi. Dražší to ale být nemusí, protože výuku platí ministerstvo školství.



hn: Nebudou mít Pražané výhody, že budou léčit všechny problémy ve fakultních nemocnicích?

Péče bude brzy všude stejná. Například v kardiologii už je velmi dobrý systém, jak dostat pacienty s infarktem odkudkoli do Prahy. V Čechách už nezáleží na tom, kde bydlíte.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:44

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze