Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Květen 2004
Dětský uzel aktuálního dokumentu Ani studenti nemají práci v EU bez omezení
Ačkoliv je Česká republika od soboty součástí Evropské unie, ne všechny státy umožní českým pracovníkům přístup na trh práce. Výjimkou přitom nejsou ani studenti. "Pevně věříme, že bude učiněno vše pro to, aby vlády zemí EU, které uplatňují přechodné období, odlišily status studenta od migrujícího pracovníka a umožnily studentům krátkodobé pracovní výjezdy vzhledem k výchovnému rázu těchto pracovních zkušeností," uvedla Renata Kubová ze společnosti GTS International.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Peníze z EU: první projekt na dotaci je už na stole
První velký projekt na čerpání peněz ze strukturálních fondů EU je už na stole. Předložilo ho včera Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) město Terezín. To chce s pomocí evropských financí vybudovat za 7,5 miliardy korun univerzitní centrum. Dotace by mohla pokrýt až 75 procent nákladů. Projekt podporují americká Clarkova univerzita a Berlínská technická univerzita. Jedná se tak o první velkou reakci na výzvu MMR k předkládání rozvojových projektů do Společného regionálního operačního programu.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda nenašla peníze na cenu pro vědceVláda nenašla peníze na cenu pro vědce
V srdci Evropy byl vyhlášen třetí ročník soutěže pro vědce, techniky a studenty Česká hlava. Ani tentokrát se na ocenění české vědecké elity nebude podílet vláda, ač o tom od začátku roku jednala. Brání tomu totiž vládní předpis.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Zemřel teolog Miloš Bič
Poslední rozloučení s protestantským teologem Milošem Bičem, který zemřel 28. dubna ve věku nedožitých 94 let, se uskuteční zítra ve 14 hodin při bohoslužebném shromáždění v pražském kostele U Salvátora.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Češi mohou studovat kdekoli v EU
Pro české studenty se změnilo hlavně to, že se mohou přihlásit na kteroukoliv univerzitu v EU jako běžný student a budou tam mít stejné podmínky pro přijímání i studium jako obyvatelé daného státu. Pokud se v některé zemi platí školné, je možné získat z různých míst stipendia a jiné finanční podpory. Finanční náklady na studium se odvíjejí od toho, kolik stojí pobyt (ubytování, strava, doprava apod.) Evropská unie se snaží systémy vysokého školství do budoucna co nejvíce sjednotit. Pak bude snazší absolvovat během studia jednotlivé předměty či semestry na různých školách v různých zemích. Mezinárodní systém je založen na kreditním hodnocení absolvovaných předmětů. Po nasbírání 180 kreditů (obvykle po 3 letech) se uděluje titul bakalář, po získání dalších 120 kreditů (a 2 letech) student obdrží magisterský titul.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Anketa: Kdo je pro vás největší osobností českých dějin a proč?
Podle mne je to Jan Amos Komenský. Například jeho dílo Orbis pictus se stalo základem pro pozdější podobu učebnic cizích jazyků. Navíc Komenského myšlenky měly obrovský vliv od renesance až do současnosti, takže ovlivnil středověké i novověké školství.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak se studuje v zahraničí
Je pravda, že nás může řádně štvát české (studenty neplacené) vysoké školství s nízkou kapacitou studijních míst a nevalným příspěvkem státu na výzkum a rozvoj. Ale při pohledu za hranice zjistíme, že všude je chleba o dvou kůrkách.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy připraví testy, agentury řešení
Dobrou příležitostí k výdělku mohou být přijímací zkoušky na vysoké školy. V ČR vzniklo několik skupin bývalých studentů, které na tomto nápadu postavily živnost. Přijímací zkoušky na vysoké školy čekají i letos přibližně sto tisíc zájemců. Vystačí zájemce o studium se svými středoškolskými sešity, anebo má využít nabídky specializovaných společností? Už několik let existují v České republice agentury specializované přímo na pomoc s přípravou k přijímacím zkouškám. Nabízejí přípravné kursy, specializované publikace i poradenský servis. Některé dokonce i pomoc při vypracování odvolání.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Populace ubývá, přihlášek ne
Rekordní počet přihlášek hlásí některé vysoké školy. Masarykova univerzita v Brně jich letos obdržela přes 55 tisíc, což je proti loňským 44 tisícům značný nárůst. Takový trend je poněkud nepochopitelný, jestliže uvážíme, že mladých lidí ve vysokoškolském věku ubývá a škol naopak přibývá.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Chce to změnu systému
DOPISY REDAKCI Ad LN 30. 4.: Dražší cukr - lepší mravy? S ledasčím se dá souhlasit, ale myšlenka, "že by se daly sehnat peníze na aspoň trochu srovnatelné platy lékařů či univerzitních profesorů, o tom svědčí miliardy, které se dají sehnat na platy sportovců", je poněkud zkreslená. Oni jsou totiž (čest výjimkám) odměňováni socialisticky. Zajisté jim vyšší platy přeji, ale ne všem. A to co chybí, částečně i jejich zaviněním, je systém, dobře odměňující ty dobré a těm horším naznačující, že jsou i jiná povolání. Jenže jejich mluvčí MUDr. Rath chce vyšší platy pro všechny a univerzity se zase brání školnému. Takže přemýšlejme o systému toho odměňování!
Dětský uzel aktuálního dokumentu Právnická fakulta UK hledá způsob, jak letos neutržit ostudu
Velký problém měla loni s přijímacím řízením Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Po vyhodnocení testů se totiž ukázalo, že u devíti otázek nebylo hodnocení odpovědí správné. Škola nakonec přijala o 169 uchazečů více než zamýšlela, což jí vzhledem k omezené kapacitě značně zkomplikovalo život. Počítala totiž přibližně se sedmi, nanejvýš osmi sty studenty prvního ročníku, nakonec jich má skoro tisíc.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Je možné poctivě studovat dvě vysoké školy?
Co je pro vás důležitější dva červené diplomy, nebo čilý studentský život? Studenti na serveru academica.cz diskutovali o tom, jestli se studium dvou škol vyplatí. Borec: Vysokoškolsky vzdělaných obyvatel je v našem království sice málo, ale tím, že někdo bude mít dvě školy, se tahle bilance nezlepší. Každýho člověka, kterej se přede mnou prořekne, že dělá ještě druhou školu, upřímně lituju.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Dolce vita - sladký život v Itálii
Systém studia na české a italské univerzitě je dosti odlišný. V Itálii mají stejně jako na některých zdejších fakultách kreditní systém, ale počet kreditů na akademický rok bývá stanoven relativně volně. Plyne to z faktu samostatného financování studia. Na italských univerzitách se platí školné, které závisí na typu univerzity a na zvoleném oboru. Nejdražší jsou univerzity v Římě, Bologni a Miláně.
Dětský uzel aktuálního dokumentu První žádost o peníze z EU podal Terezín
Bude-li jim přát štěstí a projdou-li sítem výběrových komisí, bude mít radnice v Terezíně možná ještě letos prvních zhruba pět procent více jak sedmimiliardové sumy, kterou potřebuje na velkolepý projekt nového univerzitního městečka. Terezínští jako vůbec první v Česku požádali o některou z dotací Evropské unie, které jsou určeny přímo členům.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Návrh školného zatím bez sociální podpory
Placení školného na vysokých školách včera podpořil školský výbor Senátu. Doporučil horní komoře schválit novelu zákona, která umožňuje, aby vysoké školy vybíraly od studentů částku zhruba ve výši 8000 až 10 tisíc korun ročně. Předloha ale nehovoří o možnosti půjček či jiných sociálních podpor pro studenty. Novelu navrhli senátoři Václav Roubíček (ODS) a Jiří Zlatuška (Klub otevřené demokracie).
Dětský uzel aktuálního dokumentu Krásná je duše Isiho
Laik si pod starým Egyptem představí především pyramidy a další monumentální stavby z kamene, mumie a zlaté posmrtné masky... Ano, nás ale zajímá také duchovní odkaz této civilizace. Ten nacházíme v literatuře, ve vědě. Zkoumáním textů a dalších dokladů se dozvídáme o starostech a radostech Egypťanů. Byly stejné jako naše. Úchvatná je například milostná poezie či takzvané písně harfeníků, zamýšlející se nad marností tohoto světa a nejistotou v záhrobí.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Štrof: Operace jsme museli přerušit
Praha - Fakultní nemocnice na Bulovce provádí unikátní operace nádorových onemocnění v břišní dutině. Vlastně prováděla. Kvůli zdlouhavému vyřizování formalit a peněz byly zákroky přerušeny. Podle ředitele Jaroslava Štrofa přitom pacienti čekat nemohou.
Dětský uzel aktuálního dokumentu "Ocenění" pro lidi, kteří varují před zrcadly a škrtají čárové kódy na obalech
Slavnostním krokem, provázen hudbou a zraky napjatých diváků v naplněné posluchárně Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kráčí průvod v antických řízách. Čeští skeptici, členové celosvětového skeptického hnutí, přišli obdarovat vybrané laureáty. Jiří Grygar, astrofyzik a popularizátor vědy oznamuje, koho odborná porota ocenila za dosažené výsledky v roce 2003.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzniká virtuální třída pro chytré děti
Patnáctiletý Vlastimil Šedka z Ostrova nad Ohří je nadprůměrně talentovaný na fyziku. Doma si vyrábí modely robotů, které se dají ovládat počítačem, nebo sestrojuje sluneční hodiny. Při hodinách fyziky ve škole se Vlastimil nudí a učitelé si s ním nevědí rady - chlapec prý má v deváté třídě takové znalosti, že by s přehledem složil přijímací zkoušky na matematicko-fyzikální fakultu.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Získat podporu bude pro lidi těžší
Pokud lidé bez práce odmítnou bezdůvodně veřejné práce od obce - například na uklízení městského parku - přijdou o podporu v nezaměstnanosti. Senátoři totiž včera schválili nový zákon o zaměstnanosti, který podle ministra práce Zdeňka Škromacha po slovenském vzoru zabrání zneužívání dávek. Norma nyní čeká již jen na podpis prezidenta Václava Klause.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministr chystá sloučení nemocnic
„Je to jediná rozumná cesta,“ tvrdí ministr, který si od toho slibuje úsporu v řádu stovek milionů korun. Kubinyi dodal, že nic nechce prosazovat „silou“, o slučování nemocnic chce jednat s primátorem a středočeským hejtmanem. Jak řekl ministr, iniciativa vzešla od senátu 1. lékařské fakulty. Podle informací prorektora Univerzity Karlovy Pavla Klenera je součástí plánu připojit k novému velkému komplexu též Institut klinické a experimentální medicíny a Ústav hematologie a krevní transfuze.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Některé operace jsou výjimečné
Hradec Králové - Nemocnice zajišťuje specializovanou péči nejen v regionu, ale i pro vážně nemocné pacienty z celé republiky. Nemocnice s téměř čtyřiceti specializovanými lékařskými pracovišti pokrývá škálu medicínských oborů od mikrobiologie přes genetiku, porodnictví, chirurgii po radiologii a onkologii.
Dětský uzel aktuálního dokumentu O českou biochemii se zasloužil Ukrajinec
DOPISY REDAKCI Ad LN 21. 4.: Česko se může stát nemocnicí Evropy Zájem Evropanů o českou medicínu má delší tradici. Praha nelákala jen pacienty, ale i odborníky. Právě tento týden si Karlova univerzita připomíná 150. výročí narození prof. Ivana Horbačevského, kterému byla při této příležitosti na Ústavu lékařské biochemie 1. lékařské fakulty Karlovy univerzity odhalena pamětní deska. Horbačevský (1854 - 1942) byl rodák ze západní Ukrajiny, v roce 1882 se proslavil prací o syntéze kyseliny močové. V roce 1883 byl povolán na právě ustavenou Českou lékařskou fakultu. Stal se prvním přednostou Ústavu pro lučbu lékařskou. Čtyřikrát byl děkanem lékařské fakulty a v roce 1902 se stal rektorem Karlovy univerzity. Byl dvorním radou, od roku 1910 doživotním členem Panské sněmovny a v roce 1917 prvním rakouským ministrem zdravotnictví. Významně přispěl k rozvoji chemie, biochemie a toxikologie.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Sejdou se odborníci na stará písma
TEPLÁ - Spolupráce Filozofické fakulty UK v Praze a kláštera premonstrátů Teplá se začíná vyplácet. V glorietu v areálu tepelského kláštera se uskuteční od 23. 6. do 26. 6. pracovní setkání skupiny středoevropských odborníků na čtení starých písem.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Tabletka pomáhá mírnit kocovinu
Vypadá to, jako kdyby se splnil odvěký sen všech flamendrů. Čeští vědci, vedení prof. RNDr. Luďkem Jahodářem, CSc., z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, vyvinuli pro soukromou firmu tabletku na kocovinu. Objev vznikl náhodou.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulta vynikajícím studentům přijímačky promine
Hradec Králové - Jedničkáři usilující o studium medicíny mají šanci, že se letos poprvé dostanou na hradeckou lékařskou fakultu bez zkoušek. "Studenti, kteří absolvují maturity na výbornou a doloží, že měli po celou dobu středoškolské docházky vynikající známky, přijmeme bez zkoušek. Střední školy jsou různé, proto se budeme dívat na dlouhodobé výsledky zájemců, jen vynikající maturita nestačí," uvedl děkan fakulty Vladimír Palička. Lékařská fakulta letos přijme 160 studentů ke studiu medicíny a 30 studentů zubního lékařství.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Sedím u počítače a ničím si zdraví
I lidé, kteří většinu pracovních dnů tráví vsedě v kanceláři, si mohou lehce přivodit nějaký zdravotní problém. Stačí podlehnout pohodlné poloze na židli a hroucení páteře nebo křečové žíly na sebe nenechají dlouho čekat. LN oslovily lékaře, kteří upozorňují na největší zdravotní rizika práce s počítačem.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzpomínková akce v Karolinu
Ve velké aule historické budovy Karolina se dnes od devatenácti hodin koná shromáždění připomínající boj poválečných vysokoškolských studentů a jejich učitelů za svobodu a demokracii. Akce se uskuteční v rámci Měsíce obětí komunismu. Zúčastní se jí rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm či předseda Pražského akademického klubu 48 Zdeněk Boháč.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Terezín se opřel do boje o peníze z unie. Chce šest miliard
Praha - S velkou ambicí se vrhl do závodu o dotace z Bruselu starosta Terezína Jan Horníček. Chce město, kde ještě před osmi lety udávali tón vojáci, proměnit na univerzitní centrum. Potřebuje na to celkem sedm a půl miliardy a o rovných šest si chce říct v Bruselu. "Víc už snad bylo jen na železniční koridory, já vím," netají se starosta Horníček tím, že Terezín by rád dosáhl na velkou část z peněz, na které má Česko jako nový člen EUnárok.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Terezín mění tvář. Cena: 7,5 miliardy
Terezín - V centrum vzdělanosti, kultury a sportu by se měl do roku 2009 změnit Terezín na Litoměřicku. Cena na oživení „města duchů“, jak se vyprázdněnému a chátrajícímu městu také někdy říká, má být 7,5 miliardy korun. S takovými náklady počítá alespoň projekt, který včera předal starosta Jan Horníček ministerstvu pro místní rozvoj.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Miliarda pro Motol půjde na opravu energocentra
Fakultní nemocnice Motol předá v pátek ministerstvu zdravotnictví návrh postupu oprav energocentra a odstraňování havarijních stavů. "Bude to rozpis toho, jak využijeme miliardu, kterou nám přidělila vláda. Peníze půjdou na energocentrum a odstranění havarijních stavů. Na nic jiného peníze nepoužijeme," řekl Právu ve středu ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Karlova univerzita připraví i terapeuty pro léčbu závislostí
MĚŘÍN (Benešovsko) 25. května (ČTK) - V České republice je nedostatek kvalifikovaných terapeutů pro prevenci a léčbu závislostí na návykových látkách. Změnit by to mohl nový studijní obor adiktologie, který má vzniknout při 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Nyní prochází akreditačním řízením a první zájemci by ho mohli začít studovat od příštího školního roku, řekl dnes ČTK primář oddělení léčby závislostí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petr Popov.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nový preparát má tlumit kocovinu, část odborníků to zpochybňuje
Preparát byl vyvinut pracovníky katedry farmaceutické botaniky a ekologie Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy pod vedením jejího vedoucího Luďka Jahodáře. Anti Ethanol 07 obsahuje pouze přírodní látky - révu vinnou, smuteň hořkou, datlovník obecný, čekanku obecnou, Andrographis paniculata a Emblica officinalis.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak vrátit prestiž prázdným titulům
Titul RSDr. máme ještě v paměti. U prominentů komunistického režimu měl navozovat zdání skutečného vzdělání - a překládal se vtipně "Rozhodnutím Strany Doktor". Rovněž udělování pedagogických titulů a vědeckých hodností podléhalo v té době schvalování po stranické linii, zatímco vědecká úroveň kandidáta hrála jen vedlejší roli. To v naší společnosti přirozeně degradovalo význam vědeckých titulů i vědy.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékaři uchovávají v bunkru lidské tkáně
Hradec Králové - Ještě nedávno to byl chátrající betonový bunkr, do něhož lékaři Fakultní nemocnice v Hradci Králové umístili kobaltovou bombu na ozařování zhoubných nádorů, vloni jej však nemocnice za necelých čtyřicet milionů korun přestavěla na unikátní pracoviště pro uchovávání lidských tkání. Tkáňová banka hradecké fakultní nemocnice, která patří k nejstarším na světě, je jedním z nejmodernějších zařízení ve střední Evropě.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Práce v Česku i na poslední chvíli
Už od ledna volají studenti do agentur a ptají se na možnosti letních brigád v Česku. Většinou si ale musí počkat a zavolat znovu až pár týdnů předem, protože agentury v zimě zpravidla ještě nevědí, s jakými požadavky přijdou firmy a organizace, které brigádníky žádají.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Spojením nemocnic by vzniklo špičkové zařízení
Dvě velké pražské nemocnice - Motol a Na Homolce - jsou od sebe vzdáleny jen několik stovek metrů. Jejich spojením by prý vzniklo špičkové středoevropské pracoviště. Na dotaz novinářů to ve čtvrtek na své tiskové konferenci řekl ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Reagoval tak na úvahy ministerstva zdravotnictví o slučování některých fakultních nemocnic. Ministerstvo zatím oznámilo úmysl sloučit Všeobecnou fakultní nemocnici s Bulovkou, Thomayerovou nemocnicí a IKEM do jedné univerzitní nemocnice.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity nejen pro mladé
Pobyt na univerzitě prý účinkuje lépe než omlazovací kúra. Pokud už nestihne obohatit váš bankovní účet a radikálně nezlepší vaše společenské postavení, určitě vám zvýší sebevědomí a nahradí důchodcovské vysedávání v parku. Nebudeme si nic namlouvat, studium vysoké školy je zápřah: Nervy, peněženka i oči trpí. Povinné semináře, tisícistránková skripta, skromné večeře ze sáčku, fronty na studijním a na dovolenou místo letadlem do Řecka stopem do Chorvatska. Čtyři až pět let takového života unaví i ty nejmladší z nejotrlejších.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studovat v Německu se dá i bez znalosti němčiny
Podmínky pro přijetí na německé univerzity jsou od začátku května shodné pro české i německé občany. Základní podmínkou pro studium je maturita a znalost řeči. V Německu existují soukromé vysoké školy, které jsou pro běžného českého studenta nedostupné (kolem 7000 eur ročně).
Dětský uzel aktuálního dokumentu Plnohodnotné fakulty jsou tři
Z mého delšího rozhovoru s redaktorem Petrem Holubem bylo v článku o pražském zdravotnictví (HN 19. května) uvedeno jen několik vět. Vyvolalo to domněnku, že jsem řekl, že plně funkční nemocnice jsou v Praze jen Všeobecná fakultní nemocnice a FN Motol.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jmenujte v Praze jednoho ředitele
Námět na sloučení několika pražských fakultních nemocnic směřuje správným směrem. Mnohé nehospodárnosti nejsou důsledkem špatné činnosti ředitelů nemocnic, ale důsledkem disharmonie a absence vzájemné koordinace. Dosud se tím nezabýval ani "vlastník", tedy zřizovatel většiny z nich (Ministerstvo zdravotnictví) a ani ten, komu to zákon ukládá - avšak aniž by mu pro to poskytl kompetence (magistrát). Výsledkem je "díra", kterou zbůhdarma vytéká hrubým odhadem miliarda korun ročně.
Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze zůstanou jen tři nemocnice
Kubinyi po svém útoku na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ohlásil další převrat v českém zdravotnictví. Namísto pěti současných fakultních nemocnic by měly v Praze zůstat jen tři. Kromě nich pak už jen ústavy, které se budou starat o dlouhodobě nemocné a zaměří se na rehabilitaci. "Nemocnice by se mohly spojit řádově za několik měsíců," říká Kubinyi.
Dětský uzel aktuálního dokumentu V Čechách už nezáleží na tom, kde bydlíte, říká děkan Svačina
Návrh reformovat pražské zdravotnictví poslali sami lékaři z Karlovy univerzity. Štěpán Svačina, který je děkanem 1. lékařské fakulty a přednostou 3. interní kliniky ve VFN jej zdůvodňuje tím, že zdravotnictví v Praze je neefektivní. "Každá ze tří nemocnic se bude profilovat na určitém druhu péče. V Praze jsou dnes jen dvě nemocnice homogenní - Motol a Všeobecná. Mají oddělení, která jsou buď na světové, anebo špičkové české úrovni. V jiných jsou rovněž skvělá pracoviště, ale jsou tam i oddělení, která mají "podokresní" úroveň," říká přednosta Svačina.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Návrh na spojení pražských nemocnic je pro fakulty překvapením
PRAHA 21. května (ČTK) - Rozpaky a překvapení vyvolal u 2. a3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy návrh sloučit tři pražské fakultní nemocnice, který ministrovi zdravotnictví Jozefovi Kubinyimu předložila 1. lékařská fakulta. Fakulty se nestaví proti plánu sloučit Všeobecnou fakultní nemocnici (VFN), Thomayerovu nemocnici a nemocnici Na Bulovce jako takovému, ale vyčítají 1. lékařské hlavně to, že jedná samostatně.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Lékař a učenec Karel Rokitanský, zakladatel moderní anatomie
Nádherné počasí provázelo v neděli 3. srpna 1879 slavnost odhalení pamětní desky Karla Rokitanského na domě číslo popisné 42 v Hradci Králové. Velkolepý průvod s četnými prapory se ubíral přes Velké náměstí, jeho čelo tvořili hradečtí sokolové a hasiči. U pamětní desky se všichni seřadili do půlkruhu kolem tribunky u katedrály. Památnou řeč přednesl profesor Eduard Albert: "Povstal zde veliký hrdina a byl v říši duchův králem!" Následovalo odhalení pamětní desky. Četné delegace k ní pokládaly věnce a květiny.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti již shánějí letní brigády
"Jsem osmnáctiletá studentka obchodní akademie a hledám brigádu na letní prázdniny. Ovládám práci s PC (Word, Excel, Access, Outlook, PhotoEditor, Internet...). Jsem spolehlivá a loajální. Jazyky: anglický (pokročilý), ruský (pokročilý)," hlásá Janin inzerát na jedné z mnoha internetových stránek, které uveřejňují studentskou poptávku po práci. I studenti rádi cestují a užívají si o prázdninách života. K tomu je však zapotřebí nemálo peněz, a tak každý rok shánějí podobně jako Jana brigádu tisíce studentů. Možností, jak sehnat práci na prázdniny podle svých představ, je stále více.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vstanou zde noví Heyrovští?
Ne každý zdědí po předcích talent a píli, ne každý vyrůstá v prostředí intelektuálně jiskřivém. Zdaleka ne každý z takto disponovaných a vedených talentů pak dokáže něco, čím se vryje do historie. A jen skutečně nepatrný zlomek nejúspěšnějších má to štěstí, že se dožije uznání a je za své dílo náležitě odměněn. Jaroslav Heyrovský dosáhl takřka všeho: zcela sám vydobyl z neznáma zbrusu novou analytickou metodu a rozšířil ji po celém světě. Jako první Čech dostal Nobelovu cenu. Jak toho dosáhl? Odbornými schopnostmi? Ty jsou podmínkou nutnou, ale ne dostačující. Stejně tak štěstí. A tak se zřejmě rozhodujícím faktorem stal Heyrovského vztah ke světu - vztah ani ponížený, ani povýšený, nýbrž rovný a otevřený. Takový, k jakému se nyní po létech znovu vracíme. A co je podstatné, vztah už tehdy budovaný na angličtině.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Na studia do Rakouska přes AKTION
Stipendium programu AKTION je určeno především pro přípravu diplomové, doktorské či habilitační práce nebo uskutečnění konkrétního vědeckého výzkumu v rámci společných projektů s rakouskými univerzitami. Jsou poskytována v délce 1-4 měsíců pro pregraduální studenty, 1-9 měsíců pro postgraduální studenty a 1-3 měsíce pro vědeckovýzkumné pobyty ve školním roce 2004/05 (zimní semestr: 1. 10. 2004-31. 1. 2005, letní semestr: 1. 3-30. 6. 2005).
Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijímačky na VŠ: plno na humanitních oborech
Na vysokých školách odstartovaly přijímací zkoušky. Nabito je hlavně na humanitních oborech, jako jsou práva, psychologie či sociologie, kde odmítnou až osmdesát procent uchazečů. Lehké to nebudou mít uchazeči ani na medicíně nebo ekonomice, kde má naději čtvrtina až třetina. Větší šance jsou naopak na oborech přírodovědných, kam se dostane asi polovina uchazečů, a technických, kde jich uspěje 80 až 90 procent. Na Univerzitu Karlovu (UK) v Praze letos podle mluvčího Václava Hájka přišlo 48 763 přihlášek a přijmou tu přibližně stejný počet jako loni, tedy přes 13 500 lidí. Čistě matematicky tak bude mít šanci každý čtvrtý.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nemocnice chce být univerzitní
Pardubice - Pacienti v Pardubicích za několik let možná nebudou chodit do nemocnice krajské ale univerzitní. Počítá s tím společný plán pardubické univezity, nemocnice i radních Pardubického kraje. Nemocnice by měla pomáhat univerzitě se vzděláváním budoucích vysokoškolsky vzdělaných zdravotních sester a na oplátku by získávala od státu více peněz. Vydělali by na tom pravděpodobně i pacienti. S tak velkými prostředky, jaké dostává Fakultní nemocnice v Hradci Králové, pardubická nemocnice počítat nemůže. „Je možné, že za pět let bude v Pardubicích univerzitní nemocnice. Vysoká škola musí mít zázemí pro praktickou výuku,“ uvedl ředitel Krajské nemocnice v Pardubicích Jan Feřtek.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kubinyi prověřuje šéfy nemocnic
Až stamiliónové dluhy ročně dokážou "vyrobit" velké nemocnice. Například vedení Všeobecné fakultní na pražském Karlově náměstí se loni dostalo do téměř půlmiliardové ztráty. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky, které dosud nebyly zveřejněny a které se podařilo HN získat. Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi chce ztráty řešit ráznými kroky: ředitelům se musí podařit vybřednout z dluhů. Uvažuje i o spojování pražských nemocnic.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Učitelům a lékařům se vyplatí pracovat ve státním
Krajské či fakultní nemocnice sice sužují dluhy, lékařům však vyplácejí v průměru o tři tisíce korun více, než si mohou dovolit soukromé nemocnice. V posledním čtvrtletí loňského roku - kdy se vyplácejí čtrnácté platy - byl rozdíl dokonce až šestitisícový.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Stát platí lékaře a učitele lépe než soukromníci
Ředitelé fakultních nemocnic přitom tvrdí, že právě kvůli pravidelným zvyšováním platů v minulosti se zvyšují jejich dluhy. Zdravotní pojišťovny nezvyšovaly své úhrady a manažeři nemocnic tak nakonec buď museli vzít zaměstnancům osobní ohodnocení, nebo jim přidali. I když na to neměli.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejsem jen nějaký ministr - údržbář
Ministr zdravotnictví slibuje do podzimu předložit několik variant, jak vyřešit finanční krizi v resortu Do konce roku bude jasné, jestli má smysl, abych tu něco dělal, nebo zda má přijít někdo, kdo se bude jen usmívat, řekl LN o své misi na ministerstvu zdravotnictví Jozef Kubinyi. LN: Politikům se obvykle dává 100 dnů hájení. Do vás se ale kritici pustili hned. Já jsem o těch sto dnů ani nepožádal. Bylo mi jasné, že doba, kterou mám k dispozici, je natolik krátká, že to nelze využít. Nejhorší pro mne byla úvaha, že jsem jen ministr - údržbář, který tu je dán jen proto, aby nic nedělal. Pak by bylo logické mít sto dnů hájení, poté začít dělat na koncepci, která by se tak nějak připravovala, nepřipravovala... Prostě nějak to ve funkci doklepat bez větších problémů až do voleb. Ale moje pozice je jiná, protože situace ve zdravotnictví je špatná. Není čas na hájení, ani na to dělat věci postupnými kroky nějak dlouhodobě.
Dětský uzel aktuálního dokumentu V konkurzu na ředitele zvítězil Horák, Kubinyi ho dnes jmenoval
V konkurzu na ředitele Všeobecné fakultní nemocnice zvítězil zastupující ředitel a bývalý náměstek ředitele Pavel Horák. Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi ho dnes jmenoval do funkce ředitele. ČTK to dnes sdělila tisková mluvčí ministerstva Aneta Kupková s tím, že Horák byl jedním ze čtyř uchazečů o tuto funkci. Horák je lékař s ekonomickým vzděláním.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijímací zkoušky na vysoké školy jsou za dveřmi
Některé školy posílají svým uchazečům ukázky testů, okruhy otázek apod. Jiné vám pošlou jen datum konání přijímacích zkoušek. Na některé obory seženete spousty přípravných materiálů, na jiné téměř žádné. Jak to chodí s přípravou na jednotlivé obory a jak probíhají přijímací zkoušky, jsme se zeptali studentů v prvních ročnících vysokých škol.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studium medicíny: fámy a realita
Humerus, rádius, ulna. Slova, která znějí téměř jako zaklínadlo, si nepřeříkávají někteří studenti proto, že by definitivně propadli četbě Harryho Pottera. Jedná se o latinské názvy kostí lidské ruky - nepatrný zlomek toho, co si medici s atlasem lidského těla pod paží tlučou do hlavy před zkouškou z anatomie. Prý nejtěžší zkouškou, jaká na vysokých školách vůbec existuje.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vavříny pro české vědce
Učená společnost ČR v pondělí na slavnostním shromáždění v Míčovně Pražského hradu ocenila úspěšné badatele. Vladimír Havlíček z Mikrobiologického ústavu AV ČR převzal cenu za studie struktury biomolekul, Miroslav Strnad z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci za vývoj biologicky aktivních látek využitelných při léčení rakoviny. Cenu pro mladé vědecké pracovníky do 35 let si za výzkum cukrovky odnesl Martin Haluzík ze III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studium v Británii se vyplatí
Investice do vzdělání ve Velké Británii je velká, ale rozhodně se vyplatí. Mít titul z Oxfordu či Cambridge znamená netrápit se obavami o svou budoucnost. Otevírá dveře doslova všude. Mnoho lidí si myslí, že pokud se za studium platí školné, je školu snadné absolvovat. Opak je pravdou, alespoň co se Velké Británie týče.

Prvni


text


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:41

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 3.05 2024 18:49 , © Univerzita Karlova v Praze