Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dnes zahajuje diabetologické sympozium

Dnes zahajuje diabetologické sympozium


HRADEC KRÁLOVÉ - Na diabetes a neuropsychická onemocnění a jejich souvislost s cukrovkou bude tematicky zaměřeno dvoudenní 6. celostátní diabetologické sympozium, které začíná dnes v hradeckém Novém Adalbertinu.

"Kromě diabetologů se sympozia účastní i specialisté v oboru neurologie a psychiatrie. Budou si nejen vyměňovat zkušenosti a diskutovat o nových poznatcích, ale zejména o způsobech, jak zlepšit denní péči o diabetiky. Výsledky dvoudenního jednání významně přispějí k zlepšení péče o nemocné cukrovkou v naší republice," řekla Právu vedoucí lékařka Diabetologického centra Fakultní nemocnice Lékařské fakulty UK v Hradci Králové Alena Šmahelová. Hlavním důsledkem cukrovky (diabetes mellitus) je poškození cév a následně i orgánů. Diabetici mají často poruchy zraku a činnosti ledvin. Mnohem častěji než nediabetiky je postihne srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Někteří diabetici musí podstoupit amputaci končetiny, protože změny tepen a nervů v důsledku cukrovky vedou k vzniku vředů a odumírání tkání nohy. Většina jich má také v důsledku nedostatečně vyrovnané cukrovky postižení nervů a to se projevuje poruchami činnosti prakticky všech orgánů.

"Cukrovka je onemocnění, kterým dnes na světě trpí nejméně 150 miliónů lidí a její výskyt rychle a dramaticky vzrůstá. Má charakter světové epidemie. Aktuálně postihuje přibližně šest procent obyvatel a odhaduje se, že dalších více než dvacet procent o své poruše neví. V České republice došlo za posledních dvacet let k trojnásobnému nárůstu počtu diabetiků a dnes je u nás evidováno přes 600 tisíc lidí trpících touto chorobou. Ukazuje se, že metabolický syndrom úzce souvisí s poruchami psychiky," uzavřela Šmahelová.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:48

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze