Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zklamání u přijímaček čeká 50 tisíc lidí

Zklamání u přijímaček čeká 50 tisíc lidí


Zájemců o vysokou školu přibývá, míst je málo. Senátoři to chtějí změnit a navrhují zavedení školného


Vzato čistě statisticky to nevypadá zle: na vysoké školy se každý rok dostane o šest tisíc lidí víc než o rok dřív. Pořád to však nestačí: i letos čeká u přijímaček zklamání na padesát tisíc uchazečů.


Praha - Chybí už jen podpis prezidenta pod příslušným zákonem a v Česku bude o jednu veřejnou vysokou školu víc. Už v únoru přijme nová ekonomická škola v Jihlavě 400 dalších zájemců o vysokoškolský diplom.

Celkem tak letos dostane šanci studovat 75 tisíc lidí, o šest tisíc více než loni. Jenže to je pořád málo. Stejně jako přibývá míst na univerzitách, vytrvale roste i počet uchazečů o ně. V letošním přijímacím řízení, které je v plném proudu, svádí souboj o možnost studovat 125 500 zájemců.

Devatenáctiletému Martinu Sýkorovi z Prahy to prý nejspíš nevyjde. I když si pro jistotu podal přihlášky hned na čtyři školy. "Přijímačky na žurnalistiku a politologii už mám za sebou. Byly tam ale tak těžké otázky, že jsem určitě vyhořel," říká Sýkora. Že nejspíš nedostane šanci studovat, i když by chtěl, se mu nelíbí. Sám by prý hlasoval pro zavedení školného na vysokých školách tak, aby mohly univerzity přijmout každého.

Za pravdu mu dává skupina senátorů vedená Václavem Roubíčkem z ODS. Ta připravila novelu vysokoškolského zákona, která se zavedením školného počítá.

Senát dnes normu, podle které by vysoké školy mohly vybírat od každého svého studenta až 7683 korun ročně, nejspíš schválí. Většina členů horní parlamentní komory ji podporuje. "Ta částka je únosná pro každého," upozorňuje Roubíček. Univerzity by si tak přilepšily o dvě miliardy korun a mohly otevřít další tisíce míst.

Zákon však s jistotou narazí v Poslanecké sněmovně. Sociální demokraté a komunisté, kteří tam mají většinu, už oznámili, že budou proti. Trvají totiž na zachování bezplatného školství. "Je to škoda. Určitý poplatek by vysokoškoláci určitě unesli, stejně jako ho už dnes platí studenti vyšších odborných škol. Prospělo by to i jim samým: kdyby za vzdělání platili, hlídali by si vyučující, aby jim dali to nejlepší," míní náměstkyně hejtmana kraje Vysočina Alena Štěrbová.


***


Zájem o vysoké školy


školní rok 2003/2004


* počet přihlášek: 253 300

* přihlášených lidí: 117 500

* přijatých studentů: 69 600


odhad na rok 2004/2005


* počet přihlášek: 260 000

* přihlášené osoby: 125 500

* místa ve školách: 75 000


zdroj: ÚIV a anketa MF DNES


USPĚJE NEJVÝŠ KAŽDÝ DRUHÝ. Na pražskou Vysokou školu ekonomickou, kde se včera odehrály přijímací zkoušky, se letos hlásí 12 068 zájemců. Přes osm set jich přijelo ze Slovenska. Škola přijme necelých pět tisíc uchazečů.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze