Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Náš muž v Evropě Antonín Měšťan

Náš muž v Evropě Antonín Měšťan

Nekrolog


V hřmotu nynějších "proevropsky" kampaňovitých dní nespravedlivě zapadla zpráva, že zemřel Evropan přesvědčením, dílem i postavením - slavista Antonín Měšťan. Skonal předposlední květnový den v německém Freiburgu, pohřeb se pak konal v kruhu intimním v Praze, ve městě, kde se Měšťan 29. srpna 1930 narodil.

Po absolutoriu polonistiky a rusistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Antonín Měšťan započal svoji vědeckou dráhu na pražských akademických pracovištích. V šestašedesátém roce odjel na univerzitu v západoněmeckém Freiburgu, kde působil jako lektor češtiny a polštiny.

V roce 1971 zde byl jmenován docentem, o tři roky později mimořádným profesorem slavistiky. Do znormalizované Prahy se nevrátil. Jako slavista hostoval v USA, přednášel v západní Evropě, angažoval se v exilovém PEN klubu, publikoval v odborných zahraničních periodikách i v českých exilových časopisech, ve Freiburgu získal řádnou profesuru.

V osmdesátých letech učinil riskantní pokus - sepsal dějiny české literatury 19. a 20. století; příručka vyšla německy. Jejím přepracováním vznikla kniha Česká literatura 17851985; vydalo ji Škvoreckých torontské nakladatelství Sixty-Eight. Měšťan usiloval dotáhnout výklad až k současnosti, kde už nezbylo než přinést registrující seznam autorů publikujících doma i v zahraničí.

Po listopadu 1989 paralelně pracoval v Německu a v Česku, stal se ředitelem znovuobnoveného Slovanského ústavu Akademie věd ČR, řídil časopis pro slovanská studia Germanoslavica. Platformu pro publicistickou část svého psaní nalezl zejména v Lidových novinách. Dostalo se mu oficiálních ocenění: kupříkladu německý prezident Johannes Rau mu udělil Spolkový záslužný kříž, Václav Havel Medaili Za zásluhy.

Když dostal z nakladatelství Academia nabídku, aby připravil výbor ze svých kratších textů, zjistil, že jeho bibliografie čítá sedm set položek, nepočítaje v to stovky textů pro Svobodnou Evropu, s níž spolupracoval v exilu i po pádu komunismu. Nakonec z oné nabídky předloni vzešla kniha Česká literatura mezi Němci a Slovany. Naznačuje šíři Měšťanova záběru: Dobrovský, Kafka, Hašek, Smetanova Libuše, katoličtí autoři, osobnosti české literární vědy.

Antonín Měšťan se už z povahy své specializace nemohl vyhnout uvažování nad českými dějinami. V létě 1991 napsal: "Přehnaný český historismus, který byl od dob národního obrození přirozenou obrannou reakcí na nerovnoprávné postavení českého národa v podunajském soustátí, přetrval díky nepříznivým politickým podmínkám až do začátku devadesátých let našeho století. Dnes se přežil politický boj mezi nadšenci pro husitskou dobu a nekritickými obdivovateli baroka - obě období českých národních dějin se stala výlučnou doménou odborníků. Doufejme, že už navždycky."


Antonín Měšťan zemřel 30. května ve věku třiasedmdesáti let



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze