Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Verheugen: Neprojde-li příští týden ústava EU, bude to katastrofa

Verheugen: Neprojde-li příští týden ústava EU, bude to katastrofa

PRAHA 10. června (ČTK) - Pokud příští týden opět ztroskotá mezivládní jednání o návrhu evropské ústavy, bude to podle komisaře Güntera Verheugena katastrofa, s fatálním následkem na EU a její další integraci. Verheugen to dnes řekl v Praze na přednášce v Univerzitě Karlově.


"Je nezbytné, aby se příští týden na summitu v Bruselu dosáhlo shody," uvedl komisař pro rozšíření EU. O euroústavě budou příští čtvrtek a pátek jednat špičky všech 25 členských států EU včetně České republiky. První mezivládní jednání o ústavě skončilo na konci loňského roku nezdarem. Ani teď není jednoznačné, že se najde kompromisní řešení. Největší problém asi bude v tom, v jakém poměru bude dvojitá většina států a jejich obyvatel, nezbytná pro rozhodování v EU.


Komisař také podotkl, že se obává i o výsledky případných referend o ústavě. V nich by se lidé z členských států měli vyjádřit, zda s ústavou souhlasí. "Je tu velmi vysoké riziko, že v některých státech bude referendum neúspěšné," řekl na dotaz, zda tento scénář nehrozí například v Británii. Je ale přesvědčen, že i tyto předpoklady se mohou ukázat jako liché, pokud politici voliče přesvědčí, že schválení euroústavy je nezbytné.


Verheugen hovořil také o dalším rozšiřování EU. Uvedl, že vyjednávání s kandidátskou zemí Bulharsko skončí patrně příští týden. Bulharsko a Rumunsko by měly podle dosavadních vyjádření do EU vstoupit v roce 2007. Další země, Chorvatsko, se podle Verheugena brzy stane kandidátskou zemí.


Co se týká jednání s Tureckem, vidí to Verheugen ještě jako delší proces. V prosinci by Evropská rada měla rozhodnout, zda s Tureckem zahájí jednání o přistoupení do EU. "Základem pro naše rozhodování bude objektivní analýza. Reformy, které Turecko v posledních letech uskutečnilo, jsou impozantní. To bude v našem hodnocení plně vzato v úvahu," podotkl komisař.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze