Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Sehnat brigádu je zatím snadné

Sehnat brigádu je zatím snadné


Téma


Personální agentury čekají největší zájem studentů o letní brigády až koncem června


Hradec Králové - Potřebujeme více studentů, tvrdí zaměstnavatelé v Hradeckém kraji, kteří obtížně shánějí brigádníky. Studentů je nedostatek, protože vysokoškolákům v květnu začalo zkouškové období a středoškoláci mají na maturity.

Získat brigádu proto není těžké a většina zájemců práci do týdne najde. Poptávka zaměstnavatelů roste už od dubna. K farmaceutickým společnostem hledajícím zaměstnance na balení léků přibyli v květnu stavební podnikatelé a brigádníky hledají také velké obchodní domy. Další možnosti se objeví, až začnou zrát třešně či jahody.

Zájem studentů je zatím malý. "Zájemci o brigády přicházejí, ale většina se ptá na práci v zahraničí. Studenty, které zajímají domácí brigády, posíláme do personálních agentur nebo jim radíme, které firmy mohou navštívit," uvedla vedoucí Informačního centra pro mládež YMCA v Hradci Králové Petra Brožová.


Vybírat je lepší už nyní


Personalisté varují, že se čekání nevyplatí. V polovině června začne zájemců rychle přibývat.

"Zatím lze získat brigádu během několika dnů až týdne. To se týká hlavně studentů, kteří se osvědčili a firmy je znají. Koncem června však bude záležet i na štěstí, protože místa nebudou stačit," uvedla obchodní ředitelka personální firmy Manpower v Hradci Králové Olga Chlapáková.

"Do dvou či tří týdnů se situace změní. Zatímco dnes může zájemce získat práci hned, brzy to už nepůjde. V červnu se objeví nabídky a na opozdilce zůstanou jen kratší brigády," řekla ředitelka hradecké odbočky personální agentury Index Plus Lenka Bednářová.

To potvrzují i personalisté z velkých firem. "Brigádníky bereme průběžně. V příštím týdnu připravíme plán, kolik brigádníků budeme v létě potřebovat," řekla Renata Laštovičková z personálního oddělení královéhradecké Hypernovy.


Ptejte se na více místech


Odborníci doporučují, aby se studenti ptali na více místech. "Nejlepší je mít konkrétnější představu, jakou práci chci dělat, a zkusit více možností jak ji získat. Je dobré se zaregistrovat v několika personálních agenturách současně, aby zájemce měl větší šanci brigádu získat. Také bych doporučila, aby si studenti sami došli do firmy, kde by chtěli pracovat," řekla Chlapáková.

Při takovém způsobu hledání práce si podle ní středoškoláci zvyknou na samostatnost, která se jim bude hodit a kterou i zaměstnavatelé ocení. Pomoci při hledání brigády mohou i kamarádi, rodiče nebo známí. "Řada firem využívá na letní brigády příbuzné svých zaměstnanců. Téměř to už začíná být trend. Rodiče nebo příbuzní se často dostanou k nabídkám, které jsou pro studenty zajímavé, ale jež firma neinzeruje ani nenabízí," řekla.


Brigáda je i dobrou praxí


Někteří studenti si přejí pracovat ve svém oboru, aby získali praktické zkušenosti. "Máme například vysokoškoláka, který si přál pracovat jako asistent stavebního dozoru i přesto, že by si jinde mohl vydělat více. Když zájemce přijde s přesnou představou, můžeme mu zprostředkovat kontakt nebo mu poradit, co má udělat, aby práci získal," řekla Chlapáková. Vysokoškoláci také hledají práci, kde mohou uplatnit jazykové znalosti. "Měli jsme nabídku firmy, která žádala výbornou znalost angličtiny nebo němčiny, se zájemci pohovořil rodilý mluvčí. Takových míst je však málo a rychle se zaplní," uvedla.

Podobnou zkušenost mají i další personální agentury. "Nejvíce nabídek máme od stavebních firem či obchodních domů, které chtějí brigádníky na doplňování zboží nebo do pokladen. Takoví zaměstnavatelé nevyžadují specifické znalosti. Když však brigádník pracuje s penězi, je nezbytné, aby mu bylo osmnáct let a mohl podepsat hmotnou zodpovědnost. V potravinářské výrobě je nutné i lékařské potvrzení," uvedla ředitelka hradecké odbočky firmy Index Plus Lenka Bednářová.

Personální agentury umožňují, aby s nimi zájemce o dojednal vše telefonem nebo po internetu, ale k podepsání dohody musí přijít osobně. "Studenti někdy zapomenou na potvrzení o studiu a o prázdninách je škola prázdná. Zájemce, který se včas zaregistruje a má formality splněné, má při hledání brigády výhodu," řekla Chlapáková.


***


Studentské brigády v Hradeckém kraji


Výdělky


* Většinou mezi 45 a 70 korunami, průměr je asi 50 korun.

* Fyzicky u namáhavých prací lze vydělat i 80 až 90 korun.


Typy práce


* doplňování zboží 45 korun

* balení zboží, úklid 45 - 50 korun

* stavební práce a stěhování 55 a více korun


Podmínky


* na brigádu mohou studenti od 16 let (tl jen do 40 hodin týdně)

* s penězi mohou pracovat jen zájemci nad 18 let

* zaměstnavatelé obvykle nežádají odborné vzdělání a dovednosti


Kde hledat


* přímo u zaměstnavatele

* prostřednictvím agentur

* prostřednictvím úřadů práce

* na internetu - ExternĂ­ odkaz www.brigada.cz, ExternĂ­ odkaz www.brigady.cz, ExternĂ­ odkaz www.indexplus.cz, ExternĂ­ odkaz www.kappa.cz,ExternĂ­ odkaz  www.jobpilot.cz, ExternĂ­ odkaz www.manpower.cz, ExternĂ­ odkaz www.student-servis.cz, ExternĂ­ odkaz www.doprace.cz, ExternĂ­ odkaz www.start.cz


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:46

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze