Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Kam se má jít Pražan léčit?

Kam se má jít Pražan léčit?


Téma


PRAHA DNES


Po kvalitě nemocnic se ptejte lékařů a známých. Jednotný hodnotící systém neexistuje


Od dříve poskytované komplexní péče dnes pražské nemocnice pomalu ustupují. Začínají se specializovat na určité obory, jiné z jejich areálů mizí. V čem je která nemocnice špičková? Kam se člověk má jít léčit, když onemocní závažnější chorobou?


Praha - Pacienti se srdečním onemocněním mají větší šanci na přežití. V Nemocnici Na Homolce mají ode dneška k dispozici přístroj k dočasné podpoře při srdečním selhání. Místní kardiocentrum poskytuje při infarktu čtyřiadvacetihodinovou pomoc.

V Nemocnici Na Homolce se v uplynulých deseti letech podařilo vybudovat špičkové pracoviště v oblasti léčby srdečních a cévních onemocnění a také mozku. V rámci kardiovaskulárního programu se na specializovaném oddělení provádí nejvíce operací chlopní v zemi. "Pracoviště pro léčbu poruch srdečního rytmu patří mezi největší v Evropě," doplnil náměstek ředitele Milan Ročeň.

Nové, moderně vybavené kardiocentrum s cévní a srdeční chirurgií mají i ve Všeobecné fakultní nemocnici. I tady fungují nepřetržitě.

Co se týče některých specializovaných zákroků, tak třeba ve Fakultní nemocnici Bulovka provádějí unikátní operace zhoubných nádorů v dutině břišní, léčba gama nožem (například očního glaukomu) v Nemocnici Na Homolce je dokonce světovým unikátem.

Mezi špičkové kliniky lze zařadit například plicní v krčské nemocnici, ORL v Motole či Kliniku popáleninové medicíny na Vinohradech.


Nemocnice zkracuje dobu hospitalizace


Aby se lidé v poskytované péči okamžitě orientovali, k tomu zatím chybí jednotný systém hodnocení. Známkou kvality nemocnic by do budoucna mohla být mezinárodní akreditace. Jako první v republice se o ni začala pokoušet Ústřední vojenská nemocnice, mohla by ji získat už letos na podzim.

Vojenská nemocnice se také snaží, v souladu se světovými trendy, zkracovat průměrnou dobu hospitalizace. "Některé výkony přesouváme do ambulantní sféry," vysvětlila mluvčí nemocnice Magda Thomesová.

V Praze je v současné době pět nemocnic fakultních. To znamená, že se kromě péče o pacienty věnují i výuce mediků a zdravotníků, součástí jejich práce je také výzkum. To platí také u dalších dvou velkých nefakultních nemocnic, vojenské a Nemocnice Na Homolce. Ve všech zdravotnických zařízeních tedy působí špičkoví specialisté. Prostředí a technické vybavení, to už je jiná věc.

Dříve musely mít všechny nemocnice veškeré obory. V současné době existují tendence, a nemocnice je vítají, aby se každá zaměřila na jeden či několik specializovaných oborů.


Pacient si může a měl by si vybírat


Podle čeho by si tedy měl pacient vybrat zdravotnické zařízení? Pokud má někdo akutní zdravotní problém, musí ho ošetřit v každé nemocnici. Když jde někdo na plánovaný zákrok, může a měl by si vybírat.

"Základem je mít dobrého průvodce zdravotnickými službami dobrého lékaře, který zná vás, rodinu a má vaši důvěru. Ten vám poskytne informace a zajistí péči," radí ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Pavel Horák. Další možností jsou reference známých. "Ale musíte si uvědomit, co hledáte - zda pohodlí, hotelové služby, či kvalitní a rychle provedený rutinní zákrok na odskočení ze zaměstnání, nebo zda musí jít vše stranou, protože potřebujete odborníka, kterých je jen několik v republice," zdůraznil Horák. Pak se totiž vyplatí investovat velké úsilí do jeho vyhledání, ale přitom nehledět na standard či nadstandard prostředí.


***


V jakých oborech jsou pražské nemocnice špičkové


Fakultní nemocnice Královské Vinohrady


Je vyhlášena především ojedinělou a vysoce specializovanou klinikou popálenin, stejně jako klinikou plastické chirurgie a traumacentrem. Nejen pro Pražany zde funguje onkologie, pro celou republiku také např. mikrochirurgie a Centrum rozštěpových vad.


Fakultní nemocnice Na Bulovce


Provádí zde unikátní operace zhoubných nádorů v dutině břišní, funguje tu Národní centrum pro AIDS při Infekčních klinikách (v nemocnici vzniká také Národní centrum pro Izolaci a léčbu vysoce nebezpečných Infekcí), Ústav radiační onkologie, Národní jednotka dohledu nad tuberkulózou (operují i vysoce nakažlivý druh TBC).


Fakultní nemocnice v Motole


Za nejlepší Je považována celá dětská část díky mezioborové spolupráci. Z práce klinik např. transplantace kostní dřeně a také Jediné pracoviště v ČR - Klinika gynekologie dětí. Pro dospělé Je na úrovni např. ORL, Metabollcká jednotka, Klinika nukleární medicíny a endokrlnologle, transplantace plic i Urologická klinika (Jako centrum chirurgické léčby transsexuallsmu).


Fakultní lhomayerova nemocnice v Krči


Výsledky vyniká ARO, II. Interní klinika, pneumologlcká klinika, chirurgická klinika, novorozenecké oddělení s Národním centrem pro kojení, úspěšná Je také v léčbě nádorových onemocnění prsu a varlat a v neurologii (Národní koordinační pracoviště pro eplleptologll).


Nemocnice Na Františku


- Výjimečné výsledky vykazuje neuropsychiatrické centrum a oddělení neurologie specializující se na léčbu epilepsií. Metodou dle Longa patřící k ne příliš běžným, léčí s minimální bolestivostí a délkou hospitalizace hemeroidy, disponuje ortopedickým oddělením s působností pro ČR.


Nemocnice Na Homolce


špičková je péče v léčbě srdečních a cévních onemocnění (tzv. Kardiovaskulární program: např. provádí největší procento operací srdečních chlopní v zemi, pracoviště pro léčbu poruch srdečního rytmu patří k největším v Evropě), vyniká v léčbě nemocí a poranění mozku, míchy a páteře (tzv. Neuroprogram: oddělení Leksellova gama nože je jediné v zemi, významné je i neurochirurgické oddělení)


Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovlcích


Její prioritou Jsou urgentní stavy chirurgické a Interní. Má status traumacentra, tzn. pečuje o pacienty s mnohačetnými komplikovanými poraněními. Za své špičkové obory považuje neurochirurgii, gastroenterologii a oftalmologii. Jako první nemocnice v celé zemi se snaží o mezinárodní akreditaci, získat by ji mohla už letos na podzim.


Všeobecná fakultní nemocnice


Má nové špičkově vybavené centrum anglologle a kardlologle s cévní a srdeční chirurgií. Porodnici U Apolináře, která poskytuje špičkovou péči nezralým novorozencům či kojencům s vrozenými vzácnými chorobami a ženám s komplikovaným těhotenstvím. Urologickou kliniku včetně dětského oddělení, Centrum pro diagnostiku a léčbu chorob prsu, Ústav hematologie a krevní transfuze, který s Interní klinikou tvoří špičkové zařízení pro nemocné s leukemleml a lymfomy.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze