Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Je to ostuda, míní o opsané diplomové práci studenti

Je to ostuda, míní o opsané diplomové práci studenti


Olomouc - Případ docenta Libora Pavery, který na Univerzitě Palackého v Olomouci získal titul poté, co opsal část své habilitační práce, není prvním skandálem tohoto druhu na olomoucké vysoké škole. Rovněž někdejší poslanec za ODS Jiří Honajzer před lety opsal svou disertační práci, ale udělený titul doktor mu stejně jako Paverovi zůstal. Podle ministerstva školství, nezávislých právníků či některých pedagogů existuje řada možností, jak se proti opisování bránit, a hlavně, jak se plagiátory pokusit potrestat.

K tomu se však olomoucká vysoká škola zatím nechystá. "Vůbec se mi to nelíbí. Snad ne moc, ale jméno univerzity tento případ určitě poškodil, a proto se mi zdá divné, že s tím nikdo nic nedělá. Nerozumím tomu, když se stala taková chyba, proč se někdo nesnaží ji napravit," míní jeden ze studentů Univerzity Palackého v Olomouci Jan Rektor.

"Přijde mi to hodně zmatené a myslím, že pro školu je to velká ostuda. Určitě by se měli ze všech sil snažit to nějak napravit. Lidé nyní mohou pochybovat o úrovni školy a může to odradit i některé zájemce o studium," myslí si také další studentka Veronika Kvapilová.

Vědecká rada Univerzity Palackého začátkem týdne sice konstatovala, že Pavera asi třetinu své práce opsal z jiné knihy, porušil tak zásady vědecké práce a etiky a poškodil jméno školy, tím ale celá věc skončila. Univerzita Paveru trestat nehodlá a tvrdí, že vysokoškolský zákon jí ani neumožňuje, aby mu například odebrala titul docent.

Ministerstvo školství má ale jiný názor. "Ministerstvo titul odebrat nemůže, univerzita se ale může obrátit na soud a tam věc řešit," uvedla mluvčí resortu Lubomíra Černá.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze