Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Přijímací zkoušky na VŠ jsou v plném proudu

Přijímací zkoušky na VŠ jsou v plném proudu

Některé školy posílají svým uchazečům ukázky testů apod. Jiné vám pošlou jen datum konání přijímacích zkoušek. Na některé obory seženete spousty přípravných materiálů, na jiné téměř nic. Jak to chodí na jednotlivých oborech a jak probíhají přijímací zkoušky, jsme se zeptali studentů v prvních ročnících vysokých škol.



Ptali jsme se:


1. Odkud ses dozvěděl(a) nejvíc informací o přijímacích zkouškách na svou fakultu?

2. Dostal(a) jsi ze školy ukázky přijímacích testů, nebo alespoň okruhy otázek pro přípravu?

3. Jak a z jakých materiálů ses připravoval(a)?

4. Mohli jste na přijímačkách používat

nějaké pomůcky?

5. Jak zkoušky probíhaly?

6. Co bys doporučil(a) uchazečům?



Zdeněk Dvořák, 20 ČVUT Praha, Fakulta stavební

1. Nejvíce mi asi pomohl den otevřených dveří.

2. Zdarma byla k dostání brožura se seznamem oborů a požadavků k přijímacím zkouškám. Myslím, že jsem tento dokument našel i na fakultním webu web.fsv.cvut.cz. V brožuře najdete

okruhy otázek, vzorové příklady si můžete zakoupit.

3. Vystačily mi zápisky z hodin a příprava k maturitě. Procházel jsem i zveřejněné vzorové příklady.

4. Myslím, že kalkulačka byla povolená. Vše, co je dovoleno a zakázáno, je uvedeno na fakultním webu.

5. Testy byly relativně lehké, z matematiky sestavené ze vzorových příkladů, z fyziky základní zákony, jednotky atd. Času na oba testy bylo poměrně dost. A ústní část? Spíše to bylo jen osobní předání výsledků a zkontrolování dat, třeba aby zkoušku za vás nešel dělat někdo jiný.

6. Klid a rozvahu při testech a alespoň trochu sebevědomí! Vždy se najde někdo, kdo to zkazí více než ty!


Jiřina Tobolková, 20 JU České Budějovice, Angličtina a francouzština pro administrativu EU

1. Na webových stránkách školy a poté z informačního letáku, který jsem dostala spolu s pozvánkou na přijímačky.

2. Ano, v letáku bylo napsáno, z jakých částí se přijímací testy budou skládat a v jakém rozsahu. Vzor loňských testů jsem neznala.

3. Není na škodu si předplatit nějaký anglický časopis, abyste si obohatili slovní zásobu. Často po mně v přijímacích testech chtěli znát, jak se dané slovo může říct jinak. Na bohatou slovní zásobu byl kladen větší důraz než třeba na znalost podmínkových vět! Nejlepší knížkou na gramatiku je asi Murphy. Dále jsem navštěvovala přípravný kurs na přijímačky na tamní VŠ.

4. Vzhledem k tomu, že jsem dělala přijímačky z jazyka, tak ne.

5. Mohli jsme si vybrat ze dvou termínů. Na přijímačkách nebylo nic zvláštního. Prezentace, dostali jsme test a pak už jsme museli sami. Testy na JU byly v pohodě, plně mi stačily vědomosti z gymplu. Dělala jsem i přijímačky do Plzně na podobný obor a tam byly o sto procent těžší! Vzhledem k tomu, že jsem absolvovala maturitu z francouzštiny, tak jsem zkoušku z ní nemusela dělat.

6. Určitě se dostatečně informovat, nenechat nic náhodě. Dále se připravit na to, že vám tady nikdo neřekne, jak a co máte dělat: jste na vysoké, a to je především samostudium.


Marek Koraba, 22 Slezská univerzita, Obchodně podnikatelská fakulta

1. Poslala mi je škola.

2. Ukázky ne, ale okruhy posílá každý rok.

3. Nepřipravoval jsem se nijak speciálně, vlastně jsem se spolehl na znalosti ze střední školy a zvládl jsem přijímačky bez větších problémů.

4. Kalkulačku a matematicko-fyzikální tabulky v matematice.

5. Skládaly se ze tří částí: matematika, cizí jazyk a společenskovědní přehled. Za každou část bylo nutné dostat alespoň 20 bodů, což mnoha studentům zkazila matematika.

Zkoušející byli docela v pohodě a snažili se i pomoct. Kromě cizího jazyka bylo na každý test 90 minut, ale mimo matematiky to každý odevzdával již po 45 - 60 minutách.

6. Myslím, že nemá cenu být zbytečně nervózní a nějak přehánět přípravu. Většina lidí vystačila s učivem ze střední školy.


* Tato rubrika vzniká ve spolupráci s redaktory časopisu o pomaturitním vzdělávání StudentIN





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze