Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jak se dostat k mezinárodnímu titulu

Jak se dostat k mezinárodnímu titulu

Jednou z možností, jak se k zahraničnímu vzdělání a titulu Master of Arts dostat, je studium mezinárodního obchodu v bavorském Norimberku. K přijetí na obor mezinárodní obchod na tamější Friedrich Alexander Universität je třeba, aby měl student ukončené vysokoškolské vzdělání ekonomického směru, minimálně na úrovni bakaláře. Kromě nezbytné němčiny je požadována i velmi dobrá angličtina, doložená mezinárodním certifikátem TOEFL.


Přijímací zkoušky - tak jak je známe z České republiky - se sice nekonají, nicméně výběrová komise univerzity může z průměrně přihlášených 350 uchazečů z celého světa umožnit studium pouze třiceti. Po úspěšném přijetí čekají studenta minimálně dva roky náročného studia, jehož součástí je i povinná praxe u některé firmy v Německu.

Nespornou výhodou studia v Německu je fakt, že se většinou neplatí školné. Nejinak tomu je na bavorských státních univerzitách. Původně navrhované školné ve výši 400 až 600 eur za semestr pro všechny studenty včetně zahraničních se zatím platit nebude. Po mnoha studentských demonstracích proti zavedení školného bylo dosaženo toho, že se školné bude týkat jen studentů, kteří překročí standardní dobu studia o tři semestry.

Přesto je třeba počítat s výdaji ve výši minimálně 400 až 500 eur měsíčně na pokrytí základních životních potřeb, z toho ubytování na koleji přijde zhruba na 140 až 200 eur. Pro financování studia v Německu se proto určitě vyplatí zkusit získat finanční podporu od některé nadace. Čeští studenti často uspějí například u DAAD (Deutsches Akademisches Austauschdienst) nebo u Konrad Adenauer Stifftung. Pokud to studijní povinnosti dovolí, mohou si zahraniční studenti také legálně přivydělávat, avšak s omezením maximálně 90 dnů v kalendářním roce.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:47

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze