Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Fakulty by měly moci vybírat školné

Fakulty by měly moci vybírat školné


PRAHA - Vysokým školám svitla naděje na posílení příjmů. Senát včera na návrh svých pravicových členů schválil předlohu vysokoškolského zákona, podle nějž by si vysoké školy mohly vydělávat a vybírat školné od všech studentů. Nyní mají tuto možnost jen u těch, kteří si studium prodlužují.


Navrhovaný poplatek za studium by měl být variabilní podle výše státní dotace na jednoho studenta; pro příští akademický rok by měl činit maximálně 7683 korun ročně.

Protože Senát může návrhy zákonů předkládat jen jako celek, novelu nyní dostane k projednání sněmovna jako kteroukoli jinou předlohu. Souhlas dolní komory se školným je velmi nejistý, neboť většinu v ní mají ČSSD a KSČM. Senátoři těchto stran se neúspěšně pokusili školné odmítnout.

Minulý týden při projednávání zákona upozornil na poměr sil ve sněmovně senátor ČSSD a odborový předák Milan Štěch. Školné na vysokých školách podle něj povede k destabilizaci a polarizaci společnosti. Proti poplatkům je i ministerstvo školství, řízené Petrou Buzkovou (ČSSD).

Proti tomu protestoval iniciátor předlohy Václav Roubíček (za ODS), bývalý rektor ostravské Vysoké školy báňské. Upozornil, že vysoké školy by nemusely školné vybírat v plné výši. Připomněl také, že třetinu výnosu ze školného by musely vysoké školy vložit do sociálních stipendií. Navíc by rektoři podle novely mohli studentům s přihlédnutím k jejich sociální situaci nebo studijním výsledkům školné prominout nebo snížit.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:49

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze