Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V Praze bude supernemocnice

V Praze bude supernemocnice



Tři velké pražské nemocnice, které loni prodělaly šest set milionů korun, se sloučí v jednu


Další krok ke vzniku největšího nemocničnímu kolosu v zemi učinil včera ministr zdravotnictví Josef Kubinyi. Ten jmenoval Pavla Horáka ředitelem tří spojených pražských nemocnic.


Praha - Nemocnici na Bulovce povede dosavadní šéf Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí Pavel Horák. Ten už také od minulého týdne vede Fakultní Thomayerovu nemocnici v Krči.

V hlavním městě tak vzniká dosud nevídaný obří komplex nemocnic, největší v České republice, který bude mít dohromady přes čtyři a půl tisíce lůžek a bude v něm pracovat na osm tisíc tři sta zaměstnanců.

Ministr Kubinyi tak učinil rozhodující krok ke sloučení těchto tří nemocnic, ředitel Horák by měl novou funkci převzít v nejbližších dnech.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Anety Kupkové by mělo sloučení nemocnic přinést výrazné peněžní úspory. "V Brně, kde byly před časem sloučeny také tři nemocnice v jednu, se toto řešení osvědčilo," tvrdí Kupková.

Horákovým zástupcem bude dosavadní ředitel Bulovky Jaroslav Štrof. Ten nedávno uvedl, že by byla škoda, kdyby ho ministr odvolal. Nový post však za degradaci nepovažuje. "Budu zástupcem ředitele tří velkých nemocnic, a to je významná pozice," tvrdí Štrof.

Z analýzy ministerstva zdravotnictví vyplývá, že lůžka v pražských fakultních nemocnicích Všeobecné (VFN) a krčské Thomayerově jsou využívána jen z osmdesáti procent. Ještě hůře je na tom nemocnice na Bulovce, kde pacienti obsazují lůžka ani ne ze tří čtvrtin. Podle náměstka ministra zdravotnictví Karla Pustelníka se liší také produktivita práce ve sloučených nemocnicích. Zatímco v Thomayerově nemocnici připadá na lůžko 1,3 pracovníka, na Bulovce je to 1,6 a ve VFN dokonce 2,4 pracovníka. Pustelník upřesnil, že každý pracovník by měl nemocnici vydělat zhruba milion korun ročně. Jenomže ani jedna ze sloučených nemocnic se přes tuto hranici nedostala - Bulovce přinesl jeden pracovník 688 000 korun, o málo lépe je na tom Thomayerova nemocnice s necelými 690 000 korun na zaměstnance. Všeobecná fakultní nemocnice dosáhla zisk na jednoho zaměstnance 781 000 korun.

Sloučení nemocnic navrhla ministru Kubinyimu I. lékařská fakulta Karlovy univerzity. Nemocnice by se měly po sloučení dostat z finančních ztrát. Vloni hospodařily se ztrátou 648 milionů korun. Z toho Thomayerova nemocnice se dostala do téměř půlmiliardového propadu.

(jaz)



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze