Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nemocnice čeká těžká operace

Nemocnice čeká těžká operace


Sloučení tří velkých pražských nemocnic podporují jejich ředitelé, město je proti


Téma

PRAHA DNES


Razantně řeší problémy tří velkých pražských nemocnic, které v minulém roce prodělaly přes šest set milionů korun, ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi.


Praha - Náročná léčba čeká tři velké pražské nemocnice. Fakultní Thomayerova, Všeobecná fakultní a Fakultní nemocnice Bulovka vytvoří v České republice dosud nevídaný obří komplex s více než čtyřmi a půl tisíci lůžky.

Včera se ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi rozhodl, že projekt sloučení povede dosavadní šéf Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Pavel Horák, jeho zástupce bude nynější ředitel Bulovky Jaroslav Štrof. Sloučení však nebude vůbec jednoduchou záležitostí a bude stát hodně peněz.


Nutná analýza


Odborníci musí vypracovat analýzu ukazující, kde a v jakém oboru jsou špičkoví lékaři, kam se přestěhují jednotlivá oddělení i lékaři. Ti také potřebují pro svoji náročnou práci zázemí - a to všechno by trvalo několik let. „K tomu by se měla přidat i čtyřicetimiliardová částka, které je zapotřebí k uvedení fakultních nemocnic do dobrého technického stavu,“ míní ekonomický expert České lékařské komory Martin Kunštek.

Podle odborníků by se však specializovaná péče neměla přesunout jen do jednoho místa, ale třeba do dvou. „Péče, která vyžaduje drahé technologie - z nichž má každá nemocnice stejně jen část - nebo špičkové odborníky, by se měla rozmístit účelně,“ vyjádřil se k záměru Horák.

Ten také tvrdí, že je zbytečné, aby například infekční oddělení bylo ještě jinde než v nemocnici na Bulovce. S tím souhlasí i tajemník a mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Mach. „Nevidím důvod, proč by plicní, které je u nás na vysoké úrovni, mělo být i jinde,“ dodal.

Na druhou stranu pro běžnou péči, jako například chirurgii, by se nic měnit nemělo a tato oddělení by měla zůstat tam, kde jsou. „Lidi by kvůli nim neměli jezdit z jednoho konce Prahy na druhý,“ podotkl Horák.

Myšlenka na spolupráci nemocnic, kterou ministrovi navrhl akademický senát 1. lékařské fakulty, tu není poprvé. „Podobné snahy tu byly již dříve. Ale jakákoliv domluva často ztroskotala kvůli tomu, že každá z nemocnic byla nakonec nucena hájit své zájmy,“ poznamenal ředitel Horák.


Město je proti


Představitelé metropole však nejsou ministerskému úmyslu příliš nakloněni. Primátor Pavel Bém (ODS) dokonce prohlásil, že v současné situaci se jedná o sociální inženýrství. „To sice může dobře dopadnout, ale v současné době vůbec nevíme, co to přinese. Ačkoliv jsem o to pana ministra žádal, tak mně neposlal žádnou analýzu, kde by bylo napsáno, kolik pracovníků se ušetří, jaká oddělení a kam se přesunou. Tak to je zatím nezodpovědné dobrodružství,“ tvrdí Bém.

Sloučení nemocnic se nelíbí ani pražskému zastupiteli Michaelu Hvížďalovi (nezávislý), který pracoval jako lékař na gynekologicko-porodnickém oddělení VFN. „Obávám se, že z toho vznikne neřiditelný moloch, a hrozí, že odejdou špičkoví lékaři,“ tvrdí Hvížďala.

Kritici slučování pražských nemocnic tvrdí, že jde o nekoncepční a nahodilý krok a ministr Kubinyi se chce pouze předvést veřejnosti.


***


Jaké pražské nemocnice se sloučily v jeden celek


1. Všeobecná fakultní nemocnice 1767 lůžek


Má nové špičkově vybavené centrum anglologle a kardlologle s cévní a srdeční chirurgií. Porodnici U Apolináře, která poskytuje špičkovou péči nezralým novorozencům či kojencům s vrozenými vzácnými chorobami a ženám s komplikovaným těhotenstvím. Urologickou kliniku včetně dětského oddělení, Centrum pro diagnostiku a léčbu chorob prsu, Ústav hematologie a krevní transfuze, který s Interní klinikou tvoří špičkové zařízení pro nemocné s leukemleml a lymfomy.


2. Fakultní nemocnice Na Bulovce 1200 lůžek


Provádí zde unikátní operace zhoubných nádorů v dutině břišní, funguje tu Národní centrum pro AIDS při Infekčních klinikách (v nemocnici vzniká také Národní centrum pro Izolaci a léčbu vysoce nebezpečných Infekcí), Ústav radiační onkologie, Národní jednotka dohledu nad tuberkulózou (operují i vysoce nakažlivý druh TBC).


3. Fakultní Thomayerova nemocnice v Krči 1587 lůžek


Výsledky vyniká ARO, II. Interní klinika, pneumologlcká klinika, chirurgická klinika, novorozenecké oddělení s Národním centrem pro kojení, úspěšná je také v léčbě nádorových onemocnění prsu a varlat a v neurologii (Národní koordinační pracoviště pro eplleptologll).



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze