Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Akademici požadují navýšení rozpočtu vysokých škol o pět miliard

Akademici požadují navýšení rozpočtu vysokých škol o pět miliard


PRAHA 25. června (ČTK) - Akademici chtějí požádat vládu, aby pro příští rok zvýšila rozpočet vysokých škol o pět miliard korun. Peníze potřebují na to, aby mohly pokračovat v reformě, jejímž cílem je zvýšení jejich kvality a konkurenceschopnosti v rámci EU. Shodli se na tom zástupci akademických senátů vysokých škol na svém čtvrtečním setkání, řekl dnes ČTK předseda senátu Univerzity Karlovy Václav Hampl.


"Částka, kterou požadujeme na příští rok, je založena na detailním výpočtu z materiálu ministerstva školství, které reformu spolu s akademickou obcí připravilo," podotkl. Rozpočet škol by bylo třeba kvůli reformě navyšovat i v dalších letech, ale možná ne už tak výrazně, doplnil. Iniciativa akademiků podle něj znamená podporu požadavků ministerstva školství. Úřad bude pro vysoké školy na příští rok chtít 3,5 miliardy korun.


"Je důležité opakovaně zdůrazňovat, že navýšení rozpočtu by pomohlo posunout české vysoké školství na evropskou úroveň a zvýšit jejich konkurenceschopnost," podotkl Hampl. Pět miliard by školy byly podle něj schopny efektivně využít. Peníze by se nerozdělovaly plošně, ale podle několika kritérií, například podle výkonnosti, poznamenal.


"Zástupci akademických obcí deklarovali ochotu se do reformy zapojit. To pro některé lidi znamená, že jdou s vlastní kůží na trh. Reforma může pro některé z nás znamenat, že ve škole nevydrží a vystřídají nás schopnější," doplnil Hampl.


Reforma vysokých škol odstartovala tento rok. Jejich rozpočet se ve srovnání s loňském zvýšil o 2,6 miliardy na více než 20 miliard. Ministerstvo původně pro vysoké školy požadovalo navýšení o 5,2 miliardy. Přesto mohlo zvýšit například příspěvek na studenta, který školy dostávají, a stipendium pro doktorandy. Univerzity mohly získat i další peníze navíc. A to na základě rozvojových programů, v nichž definovaly své priority. Tímto způsobem se mezi ně rozdělilo 900 milionů korun.


Petra Kučerová kar



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:52

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze