Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       V pitevně novináři poznávali škodlivost kouření

V pitevně novináři poznávali škodlivost kouření

Ten čtyřiaosmdesátiletý muž býval silný kuřák. Když ho pracovníci pitevny otevřeli a vyňali jeho vnitřní orgány, měl černé plíce, uvnitř s velkým nádorem velikosti pěsti. Kromě toho byly vidět i metastázy v jiných orgánech.

Česká koalice proti tabáku sáhla k netradičnímu pojetí ukázky rakoviny plic u kuřáků. Vzala v pondělí novináře do pitevny, kde měli možnost na vlastní oči vidět nejen pitvu, ale i poznat, jak vypadají vnitřní orgány dlouholetého kuřáka.

Primář ústavu patologie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a III. lékařské fakulty UK Bohuslav Sosna pak už na učebně vysvětlil, že plíce nemají být černé.

"Plíce zdravého člověka jsou šedorůžové. Kouření způsobuje zaprášení plic. Jestliže člověk vykouří dva balíčky cigaret denně, podstupuje šedesátkrát větší riziko, že dostane rakovinu plic, než nekuřák," řekl Sosna. Zdůraznil, že riziko rakoviny plic zvyšuje dvakrát pasívní kouření.

V České republice jenom na následky kouření zemře denně přibližně 50 lidí, to je zhruba 20 tisíc za rok.

"U nás kouří jedna třetina dospělých. Co je však zarážející, že mezi mladými od patnácti do osmnácti let kouří už čtyřicet procent," řekla Právu doktorka Kateřina Langrová z České koalice proti tabáku. Uvedla, že právě o prázdninách, které jsou za dveřmi, nejvíce mladých lidí začíná kouřit. Před tímto zlozvykem varovala s tím, že zejména mladý člověk si na kouření velmi rychle zvykne. A dodala, že přestat kouřit se vyplatí v každém věku.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze