Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Konference: Učitelé se musí připravit, že úroveň žáků půjde dolů

Konference: Učitelé se musí připravit, že úroveň žáků půjde dolů


PRAHA 18. června (ČTK) - Maturitu nebo vysokoškolský titul by v budoucnu mělo získávat více lidí, protože vzdělanost je považována za důležitou pro budoucnost jednotlivce i rozvoj země. Prodlužování doby studia je proto trendem ve většině rozvinutých zemí. Vzhledem k tomu, že bude přibývat žáků na středních i vysokých školách, budou se muset pedagogové vyrovnat s tím, že se úroveň některých studentů sníží, zaznělo na dnešní konferenci výchovných poradců v Praze. Pedagogové by měli začít akceptovat to, že jsou ve škole proto, aby své žáky něčemu naučili. Neměli by jim říkat, že nic neumí nebo jim to dokazovat a říkat, že na školu nepatří, řekl na konferenci psycholog Václav Mertin. Podle něj je v některých oborech možné ustoupit od současné náročnosti a umožnit tím většímu počtu lidí, aby jej mohli vystudovat. Škola i rodiče dítě mnohdy nedokážou motivovat k tomu, aby se učilo a zlepšovalo. Spíš na žákovi hledají nedostatky a vytýkají mu, co všechno neumí, myslí si psycholog. Přístup k nim by měl být ale opačný. Dospělí by dítě měli dovést k úspěchu. V některých školách se to podle Mertina už děje, a tento obrat považuje za klíčový. Zdůraznil také úlohu celoživotního vzdělávání v životě lidí. Školy by podle něj měly své žáky připravit na to, že se budou muset učit po celý svůj život, aby byli schopni reagovat na aktuální potřeby na trhu práce. O tom se zmínili i další účastníci konference. Role dalšího vzdělávání podle nich nabývá na významu. Lidé musí být připraveni na to, že celý život nebudou vykonávat jen jednu práci a mohou se ocitnout v situaci, že budou muset úplně změnit profesi.


Petra Kučerová mal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze