Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Absolventi škol těžko shánějí práci

Absolventi škol těžko shánějí práci


Především odborné znalosti a praxe jsou rozhodující při úspěšnosti uchazečů o zaměstnání


Benešov - Pro absolventy škol je těžké v současnosti na Benešovsku najít práci. Pro případné zaměstnavatele je důležitá jejich kvalifikace a dosažené vzdělání, velký důraz kladou také na praxi.

Na Úřadu práce (ÚP) v Benešově bylo v minulém čtvrtletí nejvíce evidovaných uchazečů s ukončeným středním odborným vzděláním, celkem 44 procent. Jejich šance na přijetí ale není malá. Podle profesí je na trhu práce jednoznačně největší zájem o svářeče, zedníky a zámečníky.


Práci těžko hledají méně vzdělaní lidé


Naopak nižší poptávka je po málo vzdělaných lidech. Pro ně už není výhodou ani blízkost hlavního města.

"V evidenci uchazečů převažuje více osob s nižším vzděláním než dříve. Ty už nám nyní Praha nestačí pobrat," upřesňuje ředitel Úřadu práce v Benešově Petr Němeček. Uchazeči s vyšším vzděláním převážně právě v metropoli hledají výnosnější místa, ačkoli příležitosti mohou najít i v benešovském okrese.

Podle věkového rozložení bylo nejvíce nezaměstnaných v minulém čtvrtletí právě v kategorii mezi 20 a 24 lety, necelých 19 procent z celkového počtu uchazečů evidovaných na úřadu práce. Podíl absolventů a mladistvých v evidenci ÚP činil přitom za minulý měsíc přes 12 procent.


Maturita nestačí, potřeba jsou odborné zkušenosti


Na to, jaké vědomosti jsou žádoucí u zájemců o práci, Petr Němeček říká: "Zaměstnavatelé chtějí od uchazečů především odborné znalosti. Trh práce vyžaduje zejména řemeslně kvalifikované lidi s praxí, schopné odborně náročnějších prací. Samotné maturitní vysvědčení už nestačí, studium by mělo být podloženo praxí. Uchazeči by měli být také dostatečně flexibilní, aby mohli reagovat na požadavky trhu práce." Důležitá je dnes také samozřejmě znalost cizích jazyků a práce s osobním počítačem.

Úspěšnost při hledání zaměstnání závisí i na místě bydliště. Podle Petra Němečka jsou lidé obecně v našem okresu ochotni dojíždět za prací. Překvapivě ale už není tolik důležitá blízkost hlavního města. Největší nezaměstnanost mají nyní mikroregiony nejblíže Praze. Na prvním místě z celého okresu je mikroregion Týnecko, kde nezaměstnanost dosahuje téměř 6 procent. Za ním následuje Benešov. Nejnižší nezaměstnanost je naopak v okolí Vlašimi a Votic.

Na jedno volné pracovní místo připadá v benešovském okresu mnoho uchazečů. V loňském roce to bylo okolo 10 na jedno pracovní místo v oblastech Neveklova, Votic a především Sedlce-Prčice.


Děti si volí školu podle možností uplatnění


Poptávka po jednotlivých profesích začíná ovlivňovat už i výběr školy. To potvrzuje analýza pracovního úřadu za rok 2003. "Stále častěji se totiž rodiče i žáci ptají, jak se absolvent daného oboru uplatní na trhu práce. To je třeba označit za posun vpřed a moment velice významný! Domníváme se, že s výhledem do dalších let se procento dotazů zaměřené tímto směrem bude zvyšovat, protože rodičům nebude lhostejné, zda jejich dítě po ukončení studia najde práci, či ne," tvrdí autoři zprávy.

Podle nich je také menší zájem o studijní obory s ekonomickým zaměřením, který byl dříve výrazný. "Trh práce je v této oblasti značně nasycen," potvrzuje ředitel ÚP. Ekonomické školy se ale podle něj snaží profilovat natolik, aby jejich studenti došli uplatnění. Navíc pokud maturanti prošli kvalitní jazykovou průpravou, mohou se podle úřadu práce prosadit také. Velká část z nich se už nyní navíc snaží rozvíjet své vzdělání dalšími kurzy a studiem.

Podle autorů zprávy jsou problémy přechodu absolventů do pracovního procesu jasné: "Jsou příliš mladí, zaměstnavatelé (zejména soukromá sféra) u nich ve většině postrádají praxi, nemají čas se jim individuálně věnovat a něco je naučit, což je též problém z hlediska kvality a úrovně personálního managementu. U dívek se očekávají odchody na mateřskou dovolenou."



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze