Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři pro školné, příklad Slovenska ale nevyšel

Rektoři pro školné, příklad Slovenska ale nevyšel


PRAHA - Rektoři vysokých škol jsou pro to, aby vysokoškoláci platili školné. Česká konference rektorů, která včera jednala v Brně, podporuje novelu zákona, s níž přišli senátoři Jiří Zlatuška (nestraník) a Václav Roubíček (ODS). Podle ní by školy mohly vybírat od studentů poplatky ve výši 8 až 10 tisíc Kč ročně.

Rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm je přesvědčen, že by pak studenti lépe zvažovali výběr oboru a neprodlužovali si dobu studia. Proti poplatkům není ani rektor pražské ČVUT Jiří Witzany, přičemž za únosnou považuje sumu od 5000 do 10 tisíc korun ročně.

Placení školného v minulých dnech schválil Senát. Ve Sněmovně má ale návrh jednoznačnou podporu jen od ODS. K ní se možná přidá i US-DEU, jejíž šéf Petr Mareš se chce pokusit při koaličních jednáních přesvědčit i ČSSD a KDU-ČSL, aby v nějaké formě školné podpořili.

Premiér Vladimír Špidla ale školné zásadně odmítá. Jak již dříve řekl Právu, udělá vše pro to, aby návrh Sněmovnou neprošel. "Dokud bude u moci tato vláda, školné nebude," zdůraznil premiér. Poplatky odmítá i ministryně školství Petra Buzková.

České pravici nevyšel odkaz na Slovensko, kde vláda školné na VŠ prosazovala. Slovenský parlament to však včera odmítl. Návrh podpořilo jen 67 poslanců ze 136 přítomných. Vláda navrhovala zavedení školného až do výše 21 900 korun ročně.

Šéf ODS Mirek Topolánek argumentoval, že pokud na Slovensku školné bude, slovenští studenti zaplaví Česko, aby zde mohli studovat. Podle pravidel EU by to bylo podle podmínek platných pro občany v dané zemi, v případě ČR tedy bez poplatků.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze