Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Praha má nové centrum preventivní kardiologie

Praha má nové centrum preventivní kardiologie

Ve čtvrtek bylo v prostorách polikliniky Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze otevřeno Centrum preventivní kardiologie. Je po Olomouci druhé v republice a do konce roku by jich mělo vzniknout ještě deset.


"Je určeno pro pacienty s prodělaným srdečním infarktem, ale i pro jedince s vrozenou náchylností ke vzniku srdečně-cévních onemocnění anebo pro občany, kteří chtějí prostě jen víc pečovat o své zdraví," řekl Právu vedoucí centra docent Richard Češka.

Centrum nabízí kompletní péči, která zahrnuje moderní diagnostiku i podrobné vyhodnocení rizikových faktorů u každého pacienta. Denně může vyšetřit až padesát pacientů.

"Pokud v rodině někdo prodělal infarkt, měli by rodiče přivést k vyšetření i své děti, protože v takové rodině je možnost většího výskytu srdečních onemocnění," soudí docent Češka.


Pomohla i nadace


Centrum je podporováno nadačním fondem Partnerství pro zdravé cévy, v jehož čele je přednosta 3. interní kliniky VFN a děkan 1. lékařské fakulty UK profesor Štěpán Svačina. "Protože centrum bude pacienty i vychovávat k tomu, aby uměli se svou nemocí žít, a tato činnost nebude honorována zdravotními pojišťovnami, platí ji právě nadační fond. Jinak veškerá péče bude hrazena pojišťovnami a pacient tedy nebude hradit nic," řekl profesor Svačina.

Moderně vybavené zařízení, které stálo téměř 3 milióny korun, chce předcházet i cévním mozkovým mrtvicím a ucpávání tepen dolních končetin.


Nejmodernější diagnostika


Pokud pacient do centra přijde, vždy bude podrobně vyšetřen nejen laboratorně, ale i ultrazvukem, aby bylo možné posoudit, zda má aterosklerózu, tedy ucpávání cév. Právě ta je základem mnoha onemocnění. Kromě toho zde bude i zátěžový elektrokardiograf a další nejmodernější diagnostické metody. Cílem celého projektu, jak oba lékaři zdůrazňují, je, aby pacient, pokud bude centrum pravidelně navštěvovat, snížil co nejvíce své riziko vzniku kardiovaskulární příhody, tedy infarktu a mrtvice, s níž poprvé přišel, a to ze třiceti na deset procent.

Projekt navazuje na kanadské zkušenosti z univerzity ve Vancouveru, kde stejným způsobem pečují o lidi ohrožené srdečně-cévními onemocněními.

V ČR na kardiovaskulární nemoci, tedy nemoci srdce a cév, umírá ročně 60 000 lidí. "To je, jako kdyby denně spadlo jedno letadlo se 160 lidmi. A právě tomu chceme předejít," řekl docent Češka. V Česku se péče o pacienty s nemocným srdcem neustále zlepšuje a stáváme se v tom evropskou velmocí. Praha má nové centrum preventivní kardiologie




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze