Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Odborníci radí studentům, aby si naplánovali brigády na srpen

Odborníci radí studentům, aby si naplánovali brigády na srpen


ZLÍN - Pokud si chtějí studenti vydělat peníze brigádou v letních měsících, čekají na ně podle odborníků nejlepší podmínky v srpnu. Nabídka práce je podle nich stejná jako v červenci, zájemců ale již mnohem méně. Vysokoškoláci, kteří si splní své studijní povinnosti v předstihu, pak mají velký výběr i v červnu.


"Momentálně máme pro studenty dost širokou nabídku prací, zájem o ni je ale nevalný," uvedl Roman Pilíšek ze zlínské Agentury Vysokoškoláci, která brigády zprostředkovává. Zájem podle jeho zkušeností rapidně vzroste v červenci, kdy poptávka nabídku podstatně převyšuje. "Pokud mají studenti tu možnost, rozhodně bych jim radil směřovat brigády na srpen, kdy zájem opadá," dodal.

Stejné zkušenosti mají i v agentuře Index Plus. Ani tam zatím návaly studentů nezaznamenali, a zadavatelé prací tak musejí čekat. "V červenci to bude přesně naopak," uvedla pracovnice společnosti. Podle ní navíc převládá nabídka prací spíše pro chlapce; dívky mají možnosti o poznání horší.

Na agentury zprostředkovávající práci pro studenty se obracejí především supermarkety či stavební firmy s nabídkou lehčích manuálních prací, například při rekonstrukcích. Na takové brigádě se dá vydělat od 35 do 48 korun na hodinu.

Nabídka brigád, při nichž by studenti mohli uplatnit třeba své jazykové znalosti či odborné vzdělání, ve Zlínském kraji prakticky neexistuje. Při hledání brigády se mohou studenti obracet i na úřady práce, jejich nabídka je ale velmi skromná. "Loňské prázdniny jsme měli necelou desítku nabídek. Firmy využívají především služeb agentur, protože je to pro ně organizačně snazší. Dost společností navíc přednostně nabízí brigády přímo dětem svých zaměstnanců," poznamenala Miriam Majdyšová ze zlínského úřadu práce. Studenti, kterým se nabídka prací na tuzemském trhu zdá příliš chudá či špatně placená, mohou zkusit štěstí v zahraničí.

"Například ve Spojených státech může prázdninový výdělek být až 300 000 korun. Je to ale risk. Znám případy, kdy se člověk vrátil úplně bez peněz a s dluhy," řekla studentka ze Zlína Darina Havlíková, která jezdí za prací pravidelně.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze