Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Dluh státních nemocnic strmě roste

Dluh státních nemocnic strmě roste


Na výsledky analýzy hospodaření zareagoval ministr Jozef Kubinyi odvoláním dvou ředitelů



Dvě miliardy korun prodělaly loni státem řízené fakultní nemocnice.

Z jedenácti zdravotnických zařízení vykázala zisk jedině FN Hradec Králové.


PRAHA - Katastrofální stav hospodaření většiny z jedenácti státem řízených fakultních nemocnic zjistila analýza, kterou si nechal zpracovat nový ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi. Nemocnice jen za loňský rok hospodařily se ztrátou 1,91 miliardy korun, což je rekordní suma. Celkový schodek se tím vyšplhal na téměř 5,6 miliardy korun.

Výsledky analýzy zaskočily i Kubinyiho. "Nedá se říci, že by mne úplně překvapily, protože značnou část dílčích informací jsem už měl. Nicméně musím po pravdě říci, že analýza dopadla ještě hůře, než jsem čekal," konstatoval ministr.

Za varující označil Kubinyi především tempo prodlužování lhůt splatnosti závazků dodavatelům a strmost zadlužování. Například v roce 1999 ještě hospodařily fakultní nemocnice s účetní ztrátou ani ne čtvrt miliardy, v roce 2001 to byla necelá půlmiliarda a předloni tři čtvrtě miliardy. Za loňský rok tedy došlo k propadu o téměř 1,2 miliardy korun. Z jedenácti subjektů se jediná FN Hradec Králové dokázala těsně, o zhruba sedm milionů korun, udržet v černých číslech.

Na zjištění analýzy zareagoval Kubinyi dalšími dvěma personálními změnami v nemocnicích, ve kterých loni došlo k výraznému zhoršení ekonomických ukazatelů. Z funkcí včera odvolal ředitele Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Jiřího Pubrdleho a ředitele FN Olomouc Jaroslava Vomáčku.

Podle ministra se dá v příštím týdnu očekávat ještě jedna podobná změna. "Je to v jednání, a tak bych se k tomu ještě blíže nechtěl vyjadřovat," odmítl prozatím specifikovat, o kterou nemocnici půjde. "Lidé, kterých se to týká, to vědí, ale řešení je třeba dotáhnout do konce a nechci, aby se o tom dozvěděli z médií. To by bylo vůči nim krajně nekorektní," dodal Kubinyi.

Na uvolněné místo v Olomouci ministr vypíše výběrové řízení. Vedení Thomayerovy nemocnice přinejmenším dočasně převezme nedávno inaugurovaný ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Pavel Horák. To může být prvním krokem k realizaci Kubinyiho úmyslu některé pražské fakultní nemocnice postupně sloučit do jednoho subjektu.

"Slučování nemocnic je něco jiného, ale zcela nepochybně je určitý prvek integrace velmi důležitý. Ukazuje se, že pokud budou nemocnice fungovat samostatně, nemají nejmenší šanci se ze svých dluhů rozumně vymanit," řekl Kubinyi a připustil, že na tento post prozatím jiného ředitele hledat nebude. "Uvidíme, jak se to osvědčí. Tato změna není nevratná, pokud by se projevil nějaký odpor, je možné v budoucnu výběrové řízení vypsat," doplnil.

Případné faktické spojení některých pražských nemocnic si chce Kubinyi nechat nejprve posvětit představiteli hlavního města a Středočeského kraje.


***


Dluhy fakultních nemocnic


VFN 646 039

Olomouc 391 007

Thomayerova 287 809

Bulovka 275 331

sv. Anna Brno 261 852

Motol 197 662

Král. Vinohrady 80 666

Brno 70 703

Ostrava 11 117


Údaje v tisících Kč jsou k 31. 12. 2003.

Zbývající dvě, FN Plzeň a FN Hradec Králové, jsou účetně v plusu.


Schodek v jejich hospodaření


VFN 533 711

Motol 474 942

Olomouc 226 899

Brno 226 866

Bulovka 124 914

Thomayerova 112 510

Plzeň 99 991

sv. Anna Brno 72 459

Ostrava 66 302

Král. Vinohrady 46 710


Údaje v tisících Kč jsou za rok 2003.

Hradec Králové hospodařil s mírným ziskem.


Zdroj: ministerstvo zdravotnictví


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:50

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze