Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Co čekat na přijímacích zkouškách na VŠ

Co čekat na přijímacích zkouškách na VŠ


Jak to chodí s přípravou na jednotlivé obory a jak probíhají přijímací zkoušky, jsme se zeptali studentů v prvních ročnících vysokých škol.



* 1. Odkud ses dozvěděl(a) nejvíc informací o přijímačkách?


* 2. Dostal(a) jsi ze školy ukázky přijímacích testů, nebo alespoň okruhy otázek pro přípravu?


* 3. Jak a z jakých materiálů ses připravoval(a)?


* 4. Mohli jste na přijímačkách používat nějaké pomůcky?


* 5. Jak přijímačky probíhaly?


* 6. Co bys doporučil(a) uchazečům?


Filip, 30, VŠFS Praha, řízení podniku a podnikové finance


1. Škola má potřebné informace na svých stránkách. Musím říct, že lidé na studijním oddělení jsou také velmi vstřícní.


2. Okruhy otázek nebyly k dispozici (nebo jsem málo hledal), věděl jsem jen, z jakých předmětů by se měly skládat.


3. Škola poskytovala různé možnosti studijního poradenství a přípravných kursů (např. z matematiky), ale nevyužil jsem je. Možná jsem to ale měl udělat, usnadnil bych si tak situaci v pozdějším studiu. Popravdě řečeno jsem se na zkoušky vůbec nepřipravoval.


4. Pokud vím, kalkulačka a tabulky byly povolené pomůcky.


5. VŠFS je soukromá vysoká škola a přijímací zkoušky jsou zde dobrovolné. Skládaly se z motivačního pohovoru a z testů: z matematiky, cizího jazyka, ekonomiky, účetnictví a veřejné správy.


6. Návaly a procento úspěšnosti uchazečů na státních VŠ svědčí o tom, že poptávka po vysokoškolském vzdělání není uspokojena. Soukromé školy se svou nabídkou rozhodně stojí za řeč. Pokud vám je někdo ochoten zaplatit školné, nepočítejte s tím, že se budete muset výrazně méně učit, škola si musí zachovat image a nevypouštět do světa nevzdělance - pocítíte ale jinou věc: nebudete se tolik bát. Studenti tu nejsou bráni jako přítěž a poskytované služby jsou docela na úrovni.


Jaroslav Kučera ml., 24, JU České Budějovice, zdravotně-sociální fakulta


1. Od lidí, které jsem znal a kteří tu již studovali. Samozřejmým zdrojem byly i internetové stránky fakulty - www.zsf.jcu.cz


2. Ano, dostal a pro přijímací zkoušky byly naprosto dostačující.


3. Konkrétně na tyto přijímací zkoušky ze středoškolských učebnic fyziky Bartuška (více dílů) a učebnice biologie (jakákoli). Na fyziku a hlavně na vzorce je dobrá Fyzika v kostce. Biologii je bohužel nutné přečíst celou - v posledních letech byl trend zahrnovat do přijímacích testů hodně genetiky! S přijímacími kursy mám spíš negativní zkušenosti - absolvoval jsem jedny na LF v Hradci Králové a před 5 lety byly opravdu otřesné. Ale slyšel jsem, že třeba přípravné kursy na 1. lékařské fakultě jsou výborné - hlavně co se týká biologie - a jsou tam i základy latiny - ale z osobních zkušeností moc nedoporučuji 1. lékařskou fakultu. Zdravotně sociální fakulta přípravné kursy nepořádá.


4. Kalkulačka byla povolena.


5. Fyzika - celkem asi 20 otázek z toho přibližně 8 příkladů a zbytek teorie - nikterak těžké. Biologie se středoškolskými znalostmi gymnazisty, ale i studentky zdravotní školy to lze s přehledem zvládnout. Poslední část byla jakýsi všeobecný přehled, ale v tomto roce, kdy jsem se hlásil, byla velká část otázek z bankovní a ekonomické sféry - takže to bylo spíš o tom, jestli si člověk tipne správně, nebo ne. Na tento obor (radiologický asistent) se hlásí velmi málo lidí, takže kdo přijde k přijímacím zkouškám, tak je na 90 % přijat bez ohledu na výsledek.


6. Nebát se přijímacích testů - nejsou tak obtížné ve srovnání s jinými fakultami. Obalit své nervy pořádnou vrstvou trpělivosti - ježto komunikace student - fakulta se zde bohužel setkává jen zřídkakdy se vstřícností. Pak i vědomí, že dostat tu kolej by mohl být velký problém. Naštěstí priváty se dají sehnat již od 1200 Kč, což je velmi slušné.


Petr, 20, VŠE Praha, fakulta národohospodářská, národní hospodářství


1. Byl jsem na dni otevřených dveří, kde nám řekli většinu potřebných informací. Další zdroj byl internet, kde jsou všechny informace dostupné a přehledné. V neposlední řadě taky pozvánka na přijímačky, na to bych skoro zapomněl.


2. Ne, nedostal jsem myslím vůbec nic, kromě poučení, že zkouška z matematiky obsahuje středoškolskou látku bez derivací a integrálů.


3. Koupil jsem si ukázky testů z jazyků (přímo na VŠE) a od nakladatelství Tutor knížku Sbírka příkladů k přijímacím zkouškám na VŠE (název si možná nepamatuji úplně přesně). Jinak jsem ji ani nestihl propočítat, učil jsem se tak plus minus 14 dní.


4. Tabulky a kalkulačka (ale ne grafická), nic víc.


5. Matematika se dá zvládnout, v testech z jazyka bych doporučoval prostudovat všechny výjimky a záludnosti gramatiky.


6. Těžko říct, ale asi hlavně počítat a učit se.


***


Tato rubrika vzniká ve spolupráci s redaktory časopisu o pomaturitním vzdělávání StudentIN



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:51

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze