Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červen 2004
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studium v EU bude levnější
Není už třeba stát fronty na víza a shánět potvrzení o finančním zajištění. Čeští studenti se mohou přihlásit na kteroukoliv univerzitu v zemích EU a budou mít stejné podmínky pro přijímání i studium jako obyvatelé daného státu. Pokud se v některé zemi platí školné, je možné získat z různých míst stipendia a jiné finanční podpory. Dříve měli studenti z Česka jako nečlenského státu na vysokých školách v EU zvýšené školné. Například ve Velké Británii bylo až o 5000 liber ročně vyšší. Nyní lze počítat se standardní cenou, kterou platí všichni členové společenství.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Mít dítě? Nebo raději peníze a pohodlí?
Z výzkumů demografů Univerzity Karlovy plyne, že důvody, proč lidé odkládají narození dětí, jsou hlavně ekonomické. Často jde ale jen o obyčejné pohodlí. Zatímco před patnácti lety se rodilo ročně asi 130 tisíc dětí, dnes je to o 40 tisíc méně. Když Češi odpovídali na otázku, co si myslí o opatřeních, která mají lidem usnadnit rodičovství, nejsilněji byli pro zvýšení porodného, zavedení nižší daně pro rodiny s dětmi a nárůst rodičovských přídavků. "Také prosazovali pružnější fungování rodičovské dovolené. Například systém, který funguje leckde v zahraničí, že rodič si smí třeba část mateřské či rodičovské dovolené vybrat později než hned po narození dítěte," vysvětluje demografka Univerzity Karlovy Jiřina Kocourková. Pětatřicet procent lidí by uvítalo, kdyby měli větší šanci pracovat na částečný úvazek a více se věnovat dítěti.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Uchazeči o studium mají několik vysokých škol v záloze
Když se uchazeči na jednu vysokou školu nedostanou, nemusí hned propadat trudnomyslnosti. V záloze mají ještě další školy a během měsíce mohou absolvovat několik přijímacích zkoušek. Podobně se pojistili i ti, kteří včera přišli k přijímacím pohovorům na Filozofickou fakultu v Praze. Dvacetiletá Markéta Laštůvková to zkoušela na obor český jazyk - literatura, ale ten je pro ni náhradní variantou.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Sehnat brigádu je zatím snadné
Hradec Králové - Potřebujeme více studentů, tvrdí zaměstnavatelé v Hradeckém kraji, kteří obtížně shánějí brigádníky. Studentů je nedostatek, protože vysokoškolákům v květnu začalo zkouškové období a středoškoláci mají na maturity.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kam se má jít Pražan léčit?
Pacienti se srdečním onemocněním mají větší šanci na přežití. V Nemocnici Na Homolce mají ode dneška k dispozici přístroj k dočasné podpoře při srdečním selhání. Místní kardiocentrum poskytuje při infarktu čtyřiadvacetihodinovou pomoc.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Je to ostuda, míní o opsané diplomové práci studenti
Případ docenta Libora Pavery, který na Univerzitě Palackého v Olomouci získal titul poté, co opsal část své habilitační práce, není prvním skandálem tohoto druhu na olomoucké vysoké škole. Rovněž někdejší poslanec za ODS Jiří Honajzer před lety opsal svou disertační práci, ale udělený titul doktor mu stejně jako Paverovi zůstal. Podle ministerstva školství, nezávislých právníků či některých pedagogů existuje řada možností, jak se proti opisování bránit, a hlavně, jak se plagiátory pokusit potrestat.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Opsaná práce na vysoké škole není žádná novinka
Rektorka Univerzity Palackého Jana Mačáková odmítla soudní cestu, aby potrestala docenta na opavské univerzitě Libora Paveru, který při habilitaci opsal na olomoucké vysoké škole diplomovou práci. "Konzultovali jsme to a naši právníci to nedoporučili. Je to problém," prohlásila Mačáková, aniž ale uvedla bližší podrobnosti.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita ubírala zájemcům body
Brno, Praha - Sotva začaly přijímací zkoušky na vysoké školy, už se objevily problémy. Stížnosti tentokrát směřují proti brněnské Masarykově univerzitě. Zájemce o studium přijímá Masarykova univerzita v Brně na základě písemky prověřující všeobecné studijní předpoklady. Pro letošek zpracovala osm variant testů. Jenže se jí nepodařilo "namíchat" všechny stejně obtížné.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Senátoři jsou pro školné na univerzitách
Praha - Senát zřejmě schválí návrh na zavedení školného pro všechny studenty vysokých škol. Navrhovaný poplatek by měl činit maximálně 7683 korun ročně. Proti návrhu novely vysokoškolského zákona senátora Václava Roubíčka (ODS) se včera po bouřlivé rozpravě v Senátu postavili jen senátoři ČSSD a jeden komunista.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Senát asi navrhne umožnit vybírání školného na vysokých školách
Senát bude zřejmě souhlasit s návrhem, aby vysoké školy mohly vydělávat a vybírat školné od všech studentů. Nyní mají tuto možnost jen u těch, kteří si studium prodlužují. Navrhovaný poplatek by měl být variabilní podle výše státní dotace na jednoho studenta. Pro příští akademický rok by měl činit maximálně 7683 korun ročně.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijímací zkoušky na VŠ jsou v plném proudu
Některé školy posílají svým uchazečům ukázky testů apod. Jiné vám pošlou jen datum konání přijímacích zkoušek. Na některé obory seženete spousty přípravných materiálů, na jiné téměř nic. Jak to chodí na jednotlivých oborech a jak probíhají přijímací zkoušky, jsme se zeptali studentů v prvních ročnících vysokých škol.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Je medicína opravdu nejtěžší obor?
K článku o studiu medicíny, který LN uveřejnila 29. 5., se na internetu rozpoutala bouřlivá diskuse. Za náročnost svého studia se brali ekonomové i právníci. Kupodivu se neozval žádný student humanitních věd. Že by své studium považovali za snadné? Do dikuse se stále můžete zapojit na www.academica.cz.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Z posluchárny rovnou do blázince?
Na studenty jsou kladeny čím dál vyšší nároky, mnozí z nich to psychicky nezvládnou Do prvního ročníku VŠ nastoupíte coby vyrovnaný a nadějný optimista a během studia se z vás stane nervák závislý na uklidňujících lécích? Ze zkoušky rovnou do blázince? Ano, stává se to. Na psychickém zdraví některých vysokoškoláků se takto podepisují noci probdělé nad skripty, nedostatek soukromí či skrytá šikana na kolejích a extrémně stresující zkouškové období. Už dávno neplatí, že kdo přežije, vyhrál.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Master of Arts není jen pro umělce
Budeme si muset zvykat na cizí akademické tituly. Pomoci by měly dodatky k diplomům Pokud dostanete do ruky vizitku s titulem M.A. neboli Master of Arts, nemusí vůbec jít o umělce. Může jít o absolventa humanitních oborů zahraničních univerzit, ale třeba i o ekonoma. Česká veřejnost si bude muset zvykat na nové akademické tituly. Už nevystačí s místními inženýry, doktory, eventuálně magistry. Je totiž velmi pravděpodobné, že mnozí vysokoškoláci dokončí svá studia jinde v Evropě.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak se dostat k mezinárodnímu titulu
Jednou z možností, jak se k zahraničnímu vzdělání a titulu Master of Arts dostat, je studium mezinárodního obchodu v bavorském Norimberku. K přijetí na obor mezinárodní obchod na tamější Friedrich Alexander Universität je třeba, aby měl student ukončené vysokoškolské vzdělání ekonomického směru, minimálně na úrovni bakaláře. Kromě nezbytné němčiny je požadována i velmi dobrá angličtina, doložená mezinárodním certifikátem TOEFL.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Přijímací zkoušky na VŠ jsou v plném proudu
Některé školy posílají svým uchazečům ukázky testů apod. Jiné vám pošlou jen datum konání přijímacích zkoušek. Na některé obory seženete spousty přípravných materiálů, na jiné téměř nic. Jak to chodí na jednotlivých oborech a jak probíhají přijímací zkoušky, jsme se zeptali studentů v prvních ročnících vysokých škol.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kde je stále volno
Šance mohou být ještě na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Letos zde zrušili písemné přijímací zkoušky a nyní připravují kritéria, podle kterých budou uchazeče vybírat. Oproti loňsku mají ovšem víc než dvojnásobek přihlášených.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Šance na přijetí zvyšují přípravné kursy
Největší potíže při přípravě na přijímací zkoušky na VŠ dělá studentům především nedostatek informací o přijímacím řízení. Studenti většinou vůbec netuší, jak vypadá vzorový test nebo co se od nich očekává u ústního pohovoru. Dalším problémem je rozsah učiva, který testy vyžadují.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Karta plná slev
ISIC (International Student Identification Card) je jediný mezinárodně uznávaný doklad o studiu. Získáte na něj u nás i v zahraničí tisíce slev v oblasti cestování, kultury, sportu, volného času či telekomunikačních služeb. Jejím držitelem se můžete stát, pokud studujete střední, vyšší odbornou nebo vysokou školu. Minimální věková hranice je 15 let (výjimkou jsou studenti víceletých gymnázií - 12 let). U studentů starších 26 let se vyžaduje index. (www.alive.cz - oficiální informační zdroj pro držitele mezinárodních
Dětský uzel aktuálního dokumentu Na veřejných vysokých školách stojí placená studia od 15 do 90 tisíc korun ročně
S každým rokem je stále větší zájem o placené studium na veřejných vysokých školách. Uchazečům, kteří sice udělali přijímací zkoušky, ale nedostali se, nabízejí některé VŠ možnost začít studovat za peníze. I touto cestou nakonec mohou dospět k vysokoškolskému titulu. Už po roce totiž mohou zažádat o přestup do denního studia, a když splní požadavky, na škole jim vyhoví.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Dnes zahajuje diabetologické sympozium
"Kromě diabetologů se sympozia účastní i specialisté v oboru neurologie a psychiatrie. Budou si nejen vyměňovat zkušenosti a diskutovat o nových poznatcích, ale zejména o způsobech, jak zlepšit denní péči o diabetiky. Výsledky dvoudenního jednání významně přispějí k zlepšení péče o nemocné cukrovkou v naší republice," řekla Právu vedoucí lékařka Diabetologického centra Fakultní nemocnice Lékařské fakulty UK v Hradci Králové Alena Šmahelová.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Pravidelný pohyb je nejlepší na srdce a cévy
Nejlepší prevence kardiovaskulárních onemocnění je ve vyvážené stravě a pravidelném pohybu. Právu to řekla profesorka Hana Rosolová, vedoucí Centra preventivní kardiologie Fakultní nemocnice v Plzni. "Prokázaly to výsledky unikátního výzkumu zaměřeného na zjišťování hladiny cholesterolu a zároveň stravovacích zvyklostí," uvedla Rosolová.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti si pochutnají v moderní menze
Plzeň - Větší a modernější menzu budou mít od nového akademického roku plzeňští vysokoškoláci. Dosavadní vyvařovna a jídelna v borském areálu Západočeské univerzity v Plzni se nyní přestavuje a rozšiřuje. "Po dokončení bude kuchyně vybavena moderní technologií a jídelna bude komfortnější," řekl rektor univerzity Josef Průša.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Česko není ve vědecké práci na začátku
Česko má velmi silnou tradici ve vědeckých a technických znalostech. Máte nositele Nobelovy ceny, a navíc velmi silné průmyslové kapacity. A je velmi důležité, aby se Česko znovu zapojilo do evropského vědeckého společenství. Nejste samozřejmě na začátku, ve výzkumných programech už bylo mnoho kontaktů. Profesor Vladimír Mařík například řídí Centrum excelence o informační společnosti (jde o titul, který EU uděluje špičkovým vědeckým pracovištím na evropské úrovni, v tomto případě katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT - pozn. red.), které je velmi aktivní v evropském programu.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nápis Intifáda vyděsil fakultu
Hradec Králové - Studenti Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové našli nedávno na chodníku před školou nápis, který je vylekal. Z větviček tam bylo složeno arabské slovo Intifáda označující lidové povstání Palestinců na územích obsazených Izraelem. Případem se zabývá policie, která zatím neví, zda šlo o vtip, či o hrozbu.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Psát jsem začal kvůli jedné dívce
Slaný - O vztahu mladých lidí k literatuře a o tom, jak se dnes mohou mladí v tomto oboru prosadit, hovořil se studenty slánského gymnázia jednadvacetiletý posluchač Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, spisovatel a budoucí novinář Jan Malinda. V knihovně Václava Štecha zaznělo i několik ukázek ze dvou knih, které dosud vydal, a to Lepší než prstem do oka a Polopravdy, čtvrtpravdy a celolži. Malinda si často bere na mušku svoji rodinu. Nyní se podle jeho prvního románu připravuje film, který by se měl začít natáčet na podzim .
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak rozdělit školy na tři kategorie
Ministerstvo poprvé hodnotilo univerzity podle kvality výzkumu a počtu účastníků doktorandských studií. Podle získaných dat pak rozdělilo 838 miliónů jednotlivým školám na tzv. rozvojové programy (viz grafika). Nejvíce peněz podle očekávání dostaly kamenné školy - univerzity a techniky v Brně. Větší podíl, než by odpovídalo velikosti školy, přitom získaly některé menší univerzity s přírodovědným zaměřením: pražská Vysoká škola chemická a technologická, Veterinární a farmaceutická univerzita a Mendelova zemědělská a lesnická univerzita z Brna.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Druhý krok reformy univerzit je na stole
Dosud neviditelná reforma univerzit přinese první výsledky, tvrdí ministryně školství Petra Buzková a rektoři, kteří se už domluvili na jejím druhém kroku. Odpovídají tak na stížnosti studentů, kteří počátkem dubna pořádali na vysokých školách Týden neklidu a požadovali, aby se stát začal o univerzity starat. "Něco se děje, je to ale neprůhledné," bilancuje dva uplynulé měsíce mluvčí nespokojených studentů Adam Šůra.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Zklamání u přijímaček čeká 50 tisíc lidí
Chybí už jen podpis prezidenta pod příslušným zákonem a v Česku bude o jednu veřejnou vysokou školu víc. Už v únoru přijme nová ekonomická škola v Jihlavě 400 dalších zájemců o vysokoškolský diplom. Celkem tak letos dostane šanci studovat 75 tisíc lidí, o šest tisíc více než loni. Jenže to je pořád málo. Stejně jako přibývá míst na univerzitách, vytrvale roste i počet uchazečů o ně. V letošním přijímacím řízení, které je v plném proudu, svádí souboj o možnost studovat 125 500 zájemců.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Tisíce Slováků chtějí studovat v Česku
Praha - Je to tím, že jim doma vláda chce zavést školné a v Česku nic takového zatím nehrozí. Ale také proto, že české univerzity mají ve světě stále lepší jméno. Na české vysoké školy se rok od roku hlásí víc a víc Slováků. Letos jich je, jak spočítala MF DNES, celkem 14 189, téměř o čtyři tisíce víc než loni. Zatímco před rokem si třeba na brněnskou Masarykovu univerzitu podalo přihlášku 2006 slovenských zájemců (u přijímaček uspěl v průměru každý pátý), letos jich je už skoro dvojnásobek: 3951.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Náš muž v Evropě Antonín Měšťan
V hřmotu nynějších "proevropsky" kampaňovitých dní nespravedlivě zapadla zpráva, že zemřel Evropan přesvědčením, dílem i postavením - slavista Antonín Měšťan. Skonal předposlední květnový den v německém Freiburgu, pohřeb se pak konal v kruhu intimním v Praze, ve městě, kde se Měšťan 29. srpna 1930 narodil. Po absolutoriu polonistiky a rusistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Antonín Měšťan započal svoji vědeckou dráhu na pražských akademických pracovištích.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Senát: Ať studenti platí školné
Praha - Pro studenty vysokých škol je to nepříjemná zpráva. Pro uchazeče, kteří se na některou z univerzit léta marně snaží dostat, je to však zpráva dobrá. Senátoři včera schválili vlastní novelu zákona, která veřejným vysokým školám umožní vybírat školné, a finančně si tak přilepšit. Nyní univerzity smějí vybírat školné jen od těch studentů, kteří si studium prodlužují. Školy by si díky novince polepšily dohromady asi o dvě miliardy korun, což by jim podle odhadů umožnilo přijmout ročně až o čtyři tisíce uchazečů více než dosud.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak se studuje ve Francii
Čeští studenti jsou často překvapeni, jak je studium na vysokých školách náročné. Oceňují však praktický přístup k výuce, jehož absence je tolik vytýkána českým školám. Systém výuky je založen především na ověřování získaných znalostí v praxi. Nevyžaduje se memorování, ale schopnost analytického uvažování, která se testuje v esejích. Problematické bývá začlenění do francouzského kolektivu. Ve Francii studuje 130 tisíc cizinců, samozřejmě nejvíce Afričanů, avšak i velké množství Evropanů. Typické jsou proto mnohonárodnostní partičky, které se marně snaží získat francouzské kamarády alespoň pro konverzaci. Francie má nepřeberné množství institucí zabývajících se vysokoškolským vzděláním. Setkáme se zde se 75 státními tradičními univerzitami a s 250 již výše zmíněnými grandes écoles.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Verheugen: Neprojde-li příští týden ústava EU, bude to katastrofa
Pokud příští týden opět ztroskotá mezivládní jednání o návrhu evropské ústavy, bude to podle komisaře Güntera Verheugena katastrofa, s fatálním následkem na EU a její další integraci. Verheugen to dnes řekl v Praze na přednášce v Univerzitě Karlově.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Senát schválil školné na univerzitách
Vysokým školám svitla naděje na posílení příjmů. Senát dnes na návrh svých pravicových členů schválil předlohu vysokoškolského zákona, podle nějž by si vysoké školy mohly vydělávat a vybírat školné od všech studentů.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Brigád pro studenty je letos o třetinu méně
Studenti v Pardubickém kraji mají v letošním roce menší naději si přivydělat na brigádě než v loňském roce. Zdejší úřad práce jim nabízí necelých 200 pracovních míst, loni touto dobou to bylo asi 300 pozic.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Fakulty by měly moci vybírat školné
PRAHA - Vysokým školám svitla naděje na posílení příjmů. Senát včera na návrh svých pravicových členů schválil předlohu vysokoškolského zákona, podle nějž by si vysoké školy mohly vydělávat a vybírat školné od všech studentů. Nyní mají tuto možnost jen u těch, kteří si studium prodlužují.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Francie ocenila studenty z ČR
PRAHA - Deset českých studentů převzalo včera na francouzském velvyslanectví v Praze ocenění za své vědecké práce v oblasti chemie, farmacie a medicíny. Předal jim je nositel Nobelovy ceny za chemii z roku 1987 a profesor na College de France Jean-Marie Lehn. Součástí ceny jsou i peněžní odměny ve výši až 60 tisíc Kč a jedno až dvouměsíční stáže na odborných pracovištích ve Francii. Nejvyšší ocenění v oboru farmacie získal Petr Zimčík, v oboru chemie Michal Jaroš a v oboru medicíny Jiří Keller, všichni studenti Univerzity Karlovy. Tradiční udílení cen se konalo letos už pošesté. Na výběru ze zhruba stovky přihlášených prací se podílely tři poroty složené z českých a francouzských univerzitních profesorů.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Wilhelm: Školné sociálně slabší neohrozí
Brno - Pokud bude na českých univerzitách zavedeno školné, studenti ze sociálně slabších rodin na něm podle předsedy České konference rektorů IvanaWilhelma neprodělají. "Kromě snížení nebo prominutí poplatku za studium by jim školy uměly vyplácet sociální stipendia," řekl Wilhelm před zahájením jednání České konference rektorů.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nemocnice v Krči je bez ředitele
Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi včera odvolal ředitele Thomayerovy nemocnice Jiřího Pubrdleho. Do čela nemocnice se postaví šéf Všeobecné fakultní nemocnice Pavel Horák. Ministr naznačil, že tento krok odstartoval slučování tří pražských fakultních nemocnic.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Tři čtvrtiny Čechů jsou středoškoláci
Vzdělání v Česku: mít maturitu je snadné, univerzity jsou jen pro někoho Pokud jde o vzdělání obyvatelstva, je Česko světovou raritou: středoškoláků má nejvíc na světě a vysokoškoláků zase nejméně. Bilance se hned tak nezlepší: přijímací zkoušky každoročně na cestě za vzděláním zastaví víc než třetinu zájemců o diplom.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Absolventi škol těžko shánějí práci
Benešov - Pro absolventy škol je těžké v současnosti na Benešovsku najít práci. Pro případné zaměstnavatele je důležitá jejich kvalifikace a dosažené vzdělání, velký důraz kladou také na praxi. Na Úřadu práce (ÚP) v Benešově bylo v minulém čtvrtletí nejvíce evidovaných uchazečů s ukončeným středním odborným vzděláním, celkem 44 procent. Jejich šance na přijetí ale není malá. Podle profesí je na trhu práce jednoznačně největší zájem o svářeče, zedníky a zámečníky.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy v Hradci Králové mají letos více zájemců
Hradec Králové - Přestože mladých lidí v Hradeckém kraji ubývá, uchazečů o studium na univerzitách v krajském městě je každý rok víc. Vysoké školy v Hradci letos obdržely rekordní počet přihlášek. Počítají však, že přijmou stejný počet studentů jako loni. Výrazně stoupl počet přihlášek na hradeckou univerzitu. "Na fakultu zatím došlo 8269 přihlášek ke studiu a ještě přicházejí.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři pro školné, příklad Slovenska ale nevyšel
PRAHA - Rektoři vysokých škol jsou pro to, aby vysokoškoláci platili školné. Česká konference rektorů, která včera jednala v Brně, podporuje novelu zákona, s níž přišli senátoři Jiří Zlatuška (nestraník) a Václav Roubíček (ODS). Podle ní by školy mohly vybírat od studentů poplatky ve výši 8 až 10 tisíc Kč ročně.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Praha má nové centrum preventivní kardiologie
Ve čtvrtek bylo v prostorách polikliniky Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze otevřeno Centrum preventivní kardiologie. Je po Olomouci druhé v republice a do konce roku by jich mělo vzniknout ještě deset. "Je určeno pro pacienty s prodělaným srdečním infarktem, ale i pro jedince s vrozenou náchylností ke vzniku srdečně-cévních onemocnění anebo pro občany, kteří chtějí prostě jen víc pečovat o své zdraví," řekl Právu vedoucí centra docent Richard Češka.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Literární encyklopedie salonu
Po maturitě na Střední všeobecně vzdělávací škole v Praze studoval v l. 1966-1971 sociologii a filosofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (PhDr. 1972); v r. 1968 absolvoval semestr sociologie a filosofie náboženství na University of Wales ve Velké Británii. V r. 1984 získal atestaci z klinické psychologie. Teologii studoval v tajných kursech v Praze (žák Josefa Zvěřiny), po r. 1989 postgraduálně na Papežské Lateránské univerzitě v Římě.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Odborníci radí studentům, aby si naplánovali brigády na srpen
ZLÍN - Pokud si chtějí studenti vydělat peníze brigádou v letních měsících, čekají na ně podle odborníků nejlepší podmínky v srpnu. Nabídka práce je podle nich stejná jako v červenci, zájemců ale již mnohem méně. Vysokoškoláci, kteří si splní své studijní povinnosti v předstihu, pak mají velký výběr i v červnu.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Dluh státních nemocnic strmě roste
PRAHA - Katastrofální stav hospodaření většiny z jedenácti státem řízených fakultních nemocnic zjistila analýza, kterou si nechal zpracovat nový ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi. Nemocnice jen za loňský rok hospodařily se ztrátou 1,91 miliardy korun, což je rekordní suma. Celkový schodek se tím vyšplhal na téměř 5,6 miliardy korun.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné na univerzitách neohrozí chudé studenty
Pokud bude na českých univerzitách zavedeno školné, studenti ze sociálně slabších rodin na něm podle předsedy České konference rektorů Ivana Wilhelma neprodělají. "Kromě snížení nebo prominutí poplatku za studium by jim školy uměly vyplácet sociální stipendia," řekl dnes Wilhelm před zahájením dvoudenního zasedání České konference rektorů v Brně. Sociálně slabší studenti by tak podle Wilhelma měli pro studium lepší podmínky než je tomu v současnosti.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak poznat nadějné vědce
V současné mladé generaci mezi 20 až 30 lety tvoří podíl absolventů vysokých škol přírodovědných a technických oborů pouhá čtyři procenta. V obou případech je to nejméně mezi zeměmi střední a západní Evropy, nemluvě už o Spojených státech a Japonsku. Něco se stát musí, nemá-li naše země degradovat na pouhý zdroj levné pracovní síly a výrobků s malou přidanou hodnotou pro zbytek světa. Není to však pouze nedostatek peněz, co nám chybí, aby vysoké školy opouštělo víc lépe vzdělaných mladých lidí.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Na přijímačky v teplákách
Propiska a papír. To je obvyklá výbava pro přijímací zkoušku na vysokou školu. Zaškrtávání odpovědí v testu nebo počítání příkladů ale nejsou zdaleka jediné prostředky, jak se ke statusu vysokoškoláka probojovat. Na některé přijímačky si musíte přibalit štětce, pár povídek nebo třeba tretry.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Co mne zklamalo na vysoké škole
Štěstí zažívají v těchto dnech všichni ti, kteří se dostali na vysněnou vysokou školu. Není ale vyloučeno, že za rok či později mohou být studiem na vysněné fakultě zklamáni. Proč? Na to nám odpovědělo několik vysokoškoláků.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Co čekat na přijímacích zkouškách na VŠ
Jak to chodí s přípravou na jednotlivé obory a jak probíhají přijímací zkoušky, jsme se zeptali studentů v prvních ročnících vysokých škol. * 1. Odkud ses dozvěděl(a) nejvíc informací o přijímačkách?
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jsou výzkumná centra opravdu zbytečná?
Výzkumná centra - dobře vynaložené peníze Článek jsem četl s úžasem. Tolik koncentrovaných dezinformací a pomluv se vidí opravdu málokdy. Jsem odpovědným řešitelem jednoho z výzkumných center (Centrum molekulární a buněčné imunologie) a myslím, že poměrně dobře znám situaci v široké oblasti českého chemického, biologického a biomedicínského výzkumu.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři chtějí odložit reformu ubytování a stravování na kolejích
Odložení a dopracování navrhované reformy ubytování a stravování na kolejích a v menzách požadují rektoři českých vysokých škol. Předseda České konference rektorů Ivan Wilhelm dnes ČTK řekl, že v navrhovaném systému jsou některá opatření, s nimiž rektoři nesouhlasí, i několik formulačních nejasností.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Konference: Učitelé se musí připravit, že úroveň žáků půjde dolů
Maturitu nebo vysokoškolský titul by v budoucnu mělo získávat více lidí, protože vzdělanost je považována za důležitou pro budoucnost jednotlivce i rozvoj země. Prodlužování doby studia je proto trendem ve většině rozvinutých zemí. Vzhledem k tomu, že bude přibývat žáků na středních i vysokých školách, budou se muset pedagogové vyrovnat s tím, že se úroveň některých studentů sníží, zaznělo na dnešní konferenci výchovných poradců v Praze.
Dětský uzel aktuálního dokumentu V pitevně novináři poznávali škodlivost kouření
Ten čtyřiaosmdesátiletý muž býval silný kuřák. Když ho pracovníci pitevny otevřeli a vyňali jeho vnitřní orgány, měl černé plíce, uvnitř s velkým nádorem velikosti pěsti. Kromě toho byly vidět i metastázy v jiných orgánech.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nemocnice otevře spinální jednotku
Krátce z Prahy DNES, Motol Ve Fakultní nemocnici Motol bude dnes v 15.30 hodin otevřena spinální jednotka, která bude zajišťovat speciální péči o pacienty s poraněním nebo onemocněním míchy. Zahájení se má zúčastnit i hokejista Jaromír Jágr.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak vybírat brigádu
1. Prozkoumejte internet, naslouchejte kamarádům Nejprve prohlédněte webové stránky1 jednotlivých zprostředkovatelů a aktuálnost jejich nabídek. Zeptejte se přátel na jejich dobré i špatné zkušenosti. Pak se teprve vydejte do vybrané agentury osobně.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Výzkumná centra jsou správným krokem
Hlavní nedostatky české vědy a výzkumu se dají shrnout do několika bodů: 1. nedostatečné financování nejen absolutně, ale v porovnání s Evropou i relativně vzhledem k HDP; 2. rozdrobení peněz na vědu, každý má něco, ale nikdo nemá tolik, aby mohl úspěšně držet krok se západní Evropou či Severní Amerikou;
Dětský uzel aktuálního dokumentu Spojování nemocnic nic nevyřeší
Nástup nového ministra je vždy spojen s očekáváním změny. Dvojnásob to platí pro resort zdravotnictví, který se topí v problémech zadluženosti, platební nekázně, plýtvání veřejnými zdroji a nespokojeností pacientů, lékařů a zdravotního personálu, jakož i zdravotních pojišťoven. Zabývat se za této situace slučováním pražských nemocnic nebo personálními otázkami ve vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny je totéž jako pro třísku přehlédnout les.
Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze bude supernemocnice
Nemocnici na Bulovce povede dosavadní šéf Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí Pavel Horák. Ten už také od minulého týdne vede Fakultní Thomayerovu nemocnici v Krči. V hlavním městě tak vzniká dosud nevídaný obří komplex nemocnic, největší v České republice, který bude mít dohromady přes čtyři a půl tisíce lůžek a bude v něm pracovat na osm tisíc tři sta zaměstnanců.
Dětský uzel aktuálního dokumentu V Praze se budou nově léčit úrazy míchy
Motol - Konečně má Praha svou spinální jednotku. Oddělení, kde se mohou léčit pacienti s poraněnou míchou a páteří v období mezi akutní hospitalizací a následnou rehabilitační léčbou. Při rehabilitační klinice ji včera otevřela Fakultní nemocnice v Motole.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nemocnice čeká těžká operace
Náročná léčba čeká tři velké pražské nemocnice. Fakultní Thomayerova, Všeobecná fakultní a Fakultní nemocnice Bulovka vytvoří v České republice dosud nevídaný obří komplex s více než čtyřmi a půl tisíci lůžky. Včera se ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi rozhodl, že projekt sloučení povede dosavadní šéf Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Pavel Horák, jeho zástupce bude nynější ředitel Bulovky Jaroslav Štrof. Sloučení však nebude vůbec jednoduchou záležitostí a bude stát hodně peněz.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzniká Fakultní nemocnice Praha
Tím se má stát doktor Pavel Horák, ředitel Všeobecné fakultní. Takový je závěr ze schůzky ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho s řediteli fakultních nemocnic. Nový kolos se možná bude jmenovat Fakultní nemocnice Praha. "Byl tak učiněn další krok k zamýšlenému spojení nemocnic," prohlásila mluvčí ministerstva zdravotnictví Aneta Kupková.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Tři pražské fakultní nemocnice nevyužívají plně svá lůžka
Jen asi z 80 procent jsou využívána lůžka v pražských fakultních nemocnicích Všeobecné (VFN) a Thomayerově. Nemocnice Bulovka využívá svá lůžka ani ne ze tří čtvrtin. Vyplynulo to z ministerské analýzy hospodaření 11 fakultních nemocnic.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři kritizují reformu ubytování a stravování na VŠ
Rektoři českých vysokých škol požadují odložení a dopracování reformy ubytování a stravování na kolejích, kterou připravilo ministerstvo školství. Školy by podle vedení univerzit měly málo času na to, aby se na změny připravily. Reforma by měla platit od ledna, rektoři ji chtějí spustit až od září příštího roku. Reforma, kterou připravuje ministerstvo školství, spočívá v tom, že příspěvky státu na ubytování a stravování už nebudou dostávat školy, ale přímo studenti ve formě stipendia.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vzdělanost v Česku roste, ale vysokoškoláků je stále málo
Vzdělanost českých obyvatel začíná být brzdou rychlejšího rozvoje ekonomiky i celé země. V Evropské unii má 22 procent ekonomicky aktivní populace vyšší než středoškolské vzdělání, u nás pouze 11,8 procenta. Abychom tento procentní rozdíl skokem dohnali, muselo by si vysokoškolské vzdělání rázem doplnit přes šest set tisíc lidí.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademici požadují navýšení rozpočtu vysokých škol o pět miliard
Akademici chtějí požádat vládu, aby pro příští rok zvýšila rozpočet vysokých škol o pět miliard korun. Peníze potřebují na to, aby mohly pokračovat v reformě, jejímž cílem je zvýšení jejich kvality a konkurenceschopnosti v rámci EU. Shodli se na tom zástupci akademických senátů vysokých škol na svém čtvrtečním setkání, řekl dnes ČTK předseda senátu Univerzity Karlovy Václav Hampl.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nejlepší plzeňští vysokoškoláci dostanou od města stipendium
Plzeň - Město Plzeň hodlá odměňovat nejlepší studenty dvou zdejších univerzit. „Z městského rozpočtu na to již letos vyčlení 160 tisíc korun. Rozhodli o tom ve čtvrtek plzeňští radní,“ informovala náměstkyně primátora Marcela Krejsová.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Srdci stačí pravidelná chůze
Dodržovat správnou životosprávu a předcházet tím nejrůznějším onemocněním se vždy vyplatí. Platí to samozřejmě také pro kardiovaskulární choroby. V České republice jsou stále na prvním místě jak v počtu nemocných a nemocnosti, tak i v počtu lidí, kteří na ně umírají. Nejsou to však jen onemocnění srdečních a mozkových cév, které nám způsobují komplikace. Jsou to onemocnění dalších orgánů, jejichž cévy jsou sklerózou postiženy.
Dětský uzel aktuálního dokumentu LETOŠNÍ MISS JE MAGISTROU
LETOŠNÍ MISS JE MAGISTROU. Dvaadvacetiletá česká Miss 2004 Jana Doleželová včera na slavnostní promoci v pražském Karolinu obdržela vysokoškolský diplom a titul Mgr. Završila tak studium na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Na snímku je s tatínkem.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Ekonomice ubližují malé investice do vědy a vzdělání
České ekonomice ubližují malé investice do vědy a vzdělání. Stát i firmy do této oblasti dávají mnohem méně peněz než země Evropské unie a Česká republika tak v Evropě ztrácí konkurenceschopnost, uvedli dnes na Ekonomickém fóru Hospodářských novin odborníci a zástupci firem. Pro hospodářství prý bude kromě dostatku financí klíčová i spolupráce univerzit a soukromých firem.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti, kteří učí studenty
Česká populace stárne, ale na některých katedrách se to jen hemží mladými vyučujícími. Mají velké ambice, nízké platy a chtějí uspět. Stát se šéfem katedry, publikovat v zahraničí, být uznávanou osobností na poli vědy či umění nebo se chlubit se pověstí nejoblíbenějšího učitele. Ti, kteří si uchovají nadhled a nezredukují svůj obraz o studentovi na shluk našprtaných pouček, možná uspějí.



         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 6.05 2024 10:28 , © Univerzita Karlova v Praze