Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Skončila obnova Faustova domu

Skončila obnova Faustova domu


Před necelým rokem ve Faustově domě v Praze na Karlově náměstí někdo úmyslně založil požár. Hořelo v knihovně v pravém křídle ve druhém patře. Dnes už by to nikdo nepoznal. Obnova zničeného patra stála pět miliónů korun a Faustův dům opět září novotou.

"Při požáru byly zraněny tři osoby a doktorka Věra Čápová z Ústavu pro humanitní studia v lékařství dokonce byla s popáleninami převezena do Vinohradské nemocnice a pak se léčila u nás," řekl Právu ve středu děkan I. lékařské fakulty UK profesor Štěpán Svačina, když líčil, jak obnova Faustova domu dopadla.


Oheň se naštěstí nerozšířil


Oheň tenkrát část objektu vyřadil z provozu a naštěstí se nestačil rozšířit dál a nezasáhl přízemí, kde je akademický klub I. lékařské fakulty. Pomáhali ho uhasit sami zaměstnanci, ale nebyli úspěšní. Plameny zvládli pak hasiči během několika minut. Díky tomu a také proto, že na místě byli za tři minuty od nahlášení požáru, nedošlo k větší katastrofě.

Podle údajů hasičů se škody pohybovaly ve výši 2,7 miliónu korun, uchráněny byly ale hodnoty za 5 miliónů a ohroženy požárem pak za dalších 7,5 miliónu korun. Z objektu byli za ztížených podmínek tehdy evakuováni zaměstnanci fakulty a jedno zranění si vyžádalo i dlouhodobou hospitalizaci. Shořely nejen učebny, ale i část knihovny.

"Dnes už je všechno obnoveno a Faustův dům bude opět sloužit studentům a akademické obci," řekl Svačina.


Historie sahá až do 12. století


Dům, jehož historie sahá do 12. století, je součástí areálu Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí a jako jedna z mála staveb pamatuje založení Karlova náměstí, dříve Dobytčího trhu.

V 16. století v domě bydlel jeden z původců faustovské legendy, lékárník Edvard Kelly, známý ze dvora Rudolfa II. Dům však nese pojmenování po doktoru Faustovi, který žil na přelomu 15. a 16. století v Německu.

V roce 1945 dům zasáhla jedna z bomb anglo-amerického letectva, ale stavba vydržela. Dnes v něm sídlí lékárna a akademický klub I. lékařské fakulty.


Část opraveného Faustova domu, ve druhém patře hořelo.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze