Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Teolog Pavel Filipi převzal vysoké rakouské vyznamenání

Teolog Pavel Filipi převzal vysoké rakouské vyznamenání


PRAHA 14. července (ČTK) - Děkan Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Pavel Filipi převzal dnes Praze rakouské státní vyznamenání. Filipi získal Rakouský čestný kříž za své teologické působení a práci na poli dobrého sousedství mezi Českem a Rakouskem. ČTK o tom informoval mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Filipi Rakouský čestný kříž za vědu a umění I. třídy převzal na slavnostním shromáždění na rakouském velvyslanectví v Praze. Předal mu jej velvyslanec Klas Daublebsky. Akce se zúčastnil také rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm či synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml. Laudatio přednesl církevní historik Karl Schwarz z vídeňské Evangelické teologické fakulty.

Na vyznamenání Filipiho navrhla Evangelická církev Rakouska. Chtěla tak poděkovat za jeho vědeckou činnost - za práci na poli vývoje vyznání protestantské víry a dějin zbožnosti, za stálou pozornost, kterou věnuje jejím středoevropským kontextům, za jeho vlastní ekumenické angažmá. Upozornila také na Filipiho úsilí o dobré česko-rakouské vztahy. Vyznamenání udělil Filipimu v dubnu rakouský prezident Thomas Klestil, který minulý týden zemřel. Rakouský čestný kříž za vědu a umění získalo v minulosti několik českých vědců a umělců. Držiteli tohoto prestižního vyznamenání jsou například spisovatel Pavel Kohout, bývalý předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník či dirigent Martin Turnovský. Před Filipim obdržel vyznamenání badatel v oblasti umělé inteligence a profesor ČVUT Vladimír Mařík.


viv kš





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:54

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze