Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školy kupčí se studentskými lůžky na kolejích ve velkém

Školy kupčí se studentskými lůžky na kolejích ve velkém

Praha - Správa pražských vysokoškolských kolejí bude mít při hloubkové kontrole, kterou na ni poslal rektor Univerzity Karlovy IvanWilhelm, co vysvětlovat. S nedostatkovými lůžky, která mají sloužit studentům, se totiž, jak ukázala čtenářská linka MF DNES, kupčí úplně běžně.

„Kdykoli potřebujeme naše turisty ubytovat, vyjdou nám bez problémů vstříc. Naše cestovní kancelář se správou kolejí spolupracuje celoročně, stejně jako desítky dalších,“ řekl majitel jedné pražské cestovní kanceláře, Endre Szabó. Správa kolejí mu prý dokonce pravidelně posílá obrázkový katalog s nabídkou volných pokojů. Pražské koleje jsou v seznamu skoro všechny. „Nechápu, jak mohou tvrdit, že to je pro hosty univerzity. Například na kolej Větrník přivážejí turistů plné autobusy, sám jsem to viděl. Nakonec tam posíláme i naše turisty,“ dodal Szabó.

Zatímco pro studenty lůžka na kolejích chybějí, turisté si mohou z nabídky stovek volných postelí vybírat. MF DNES o kšeftech se studentskými lůžky informovala minulý čtvrtek. A rektor školy, který dosud žil v domnění, že turisté spí na lůžkách určených studentům jen výjimečně, se rozhodl zasáhnout. „Ukáže-li se, že se to děje běžně, zjednáme nápravu,“ slíbil rektorův mluvčí Václav Hájek.

Se svým svědectvím se přitom hlásí desítky studentů. „Příjezdy plných autobusů s polskými a maďarskými turisty jsou na naší koleji v Hostivaři na denním pořádku,“ napsal MF DNES student pedagogické fakulty Karel Stržanovský.

Pronajímání studentských postelí turistům je lukrativní. Cizinec zaplatí za lůžko desetinásobek toho, co vysokoškolák. Hotelovými službami si čile přivydělávají i správci kolejí ostatních vysokých škol. „U nás se s tím ani netajili. Část kolejí prostě přejmenovali. Teď je to Hotel Palacký,“ upozornil student brněnského Vysokého učení technického Jakub Kubala.

Totéž se děje i v Pardubicích. „Na koleji pravidelně potkávám zástupy dělníků, které tam ubytovávají. Pro účely hotelu si u nás vyčlenili celá dvě patra,“ podotýká pardubický student Martin Zaňka. I pardubická škola přitom tvrdí, že v neobsazených pokojích přespávají cizí lidé jen zřídka. „Dělníky tam během školního roku studenti vidět nemohli, ti jsou tam jen teď kvůli opravám,“ tvrdí mluvčí univerzity Valerie Vágnerová.

Školám v pronajímání kolejí turistům žádný zákon nebrání. Studentům, na které státem dotovaná lůžka nevybývají, se to nelíbí. „Jsem z Ostravy a studuji v Praze. Vůbec mě nenapadlo, že bych kolej nemusela dostat. A teď mi napsali, že nemají místo. Nejspíš proto, aby jich měli dost pro turisty,“ postěžovala si studentka bohemistiky Jana Stillerová.

JANA BLAŽKOVÁ, JITKA HOLEČKOVÁ



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze