Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Raději dříve než pozdě aneb infarktu se dá předejít

Raději dříve než pozdě aneb infarktu se dá předejít


Léčení infarktu je dramatická záležitost. Houkají u toho sanitky, scházejí se operační týmy, jsou v provozu nejmodernější přístroje. Ale i když se nemocný dostane do rukou těm nejlepším odborníkům, pořád infarkt pro srdce znamená katastrofu. To jediné, co lékaři mohou, je snažit se, aby jeho následky byly co nejmenší. Jen hasí požár. Lepší by však bylo, kdyby oheň vůbec nevznikl.


Hrozí vám infarkt?


Proto v Česku postupně vznikají centra zaměřená přímo na prevenci nemocí srdce a cév. Takovým modelovým pracovištěm je Centrum preventivní kardiologie, které přednedávnem otevřela pražská Všeobecná fakultní nemocnice v poliklinice na Karlově náměstí. Do boje za zdravé cévy tu nasadili skutečně všechny zbraně moderní medicíny. "Snažíme se pacientovi poskytnout maximální servis," říká vedoucí centra Richard Češka. Každého pacienta lékaři podrobně vyšetří a promluví si s ním o jeho životním stylu. Pomocí počítačového programu mohou hned spočítat riziko, že jej postihne srdeční příhoda. "Cílem léčby pak je, aby se toto riziko snížilo - například z třiceti na deset procent," uvádí Richard Češka. Pacient neunikne ani otázce, zda kouří. I v tom mu zde mohou pomoci. Jednou týdně tu ordinuje Eva Králíková, lékařka, která už dlouhá léta pomáhá všem, kteří se chtějí zbavit kouření.


Zhubněte, srdci to pomůže


Součástí vyšetření je kontrola váhy a změření obvodu pasu. Centrum spolupracuje s rekondičním střediskem TJ Medicína. Na pacienty čekají dietní poradkyně, které s nimi proberou jídelníček a poradí, co a jak v něm změnit. I když je změna životního stylu základ, v případech, kde nestačí, mají lékaři k dispozici moderní léky, které upraví hladinu tuku v krvi nebo znormalizují tlak. Jsou tu připraveni i na děti. "Pokud v rodině někdo prodělal infarkt, měli by rodiče přivést k vyšetření i své děti," nabízí docent Češka. Do centra může přijít kdokoliv, žádné doporučení není nutné. Jen je třeba se objednat na čísle 224 966 640. Ve čtyřech ordinacích se vystřídá zhruba padesát pacientů denně. "Naším cílem není jen zdravé srdce, ale hlavně zdravé cévy. Navíc nejde jen o srdeční tepny, ale chceme předcházet i mozkovým příhodám a ucpávání tepen dolních končetin," uzavírá Richard Češka


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:53

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze