Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Šéf pražských kolejí UK dostal od rektora pokutu

Šéf pražských kolejí UK dostal od rektora pokutu

PRAHA - Šéf kolejí Univerzity Karlovy Karel Hoffer přijde o peníze. Finanční pokutu mu uštědřil rektor univerzity Ivan Wilhelm. Důvod? Ředitel podle něj neinformoval včas, že na pražských kolejích je neobsazeno zhruba sto míst, která mohla být už na jaře dána k dispozici studentům.Právo o tom včera informoval mluvčí univerzity Václav Hájek. Jak vysoký postih ředitele kolejí čeká, nechtěl prozradit. Rektor svým rozhodnutím reagoval na informace v médiích o tom, že na místech určených pro oficiální hosty, ale neobsazených, na kolejích ubytovávají turisty, místo aby lůžka nabídli studentům.Podle informací z univerzity v minulém akademickém roce z celkové kapacity lůžek UK, která v Praze Činila 11 588 lůžek, bylo 148 lůžek vyčleněno pro ubytování lektorů a stážistů a pro ubytování hostů univerzity a dalších osob 481 lůžek (takzvaných hostinských), takže celkem 629 lůžek. Jak tvrdí Hájek, místa pro lektory a stážisty obsazovali výhradně zahraniční akademičtí a vědečtí pracovníci působící dlouhodobě na univerzitě. Místa pro hosty a další osoby byla určena pro krátkodobé ubytování účastníků konferencí, seminářů a dalších hostů fakult, ale také pro ubytování turistů. Při kontrole počtu a rozdělování lůžek na jaře 2004 podle Hájka pro-rektorka se zástupci akademického senátu zjistili, že kapacita hostinských míst je přehnaná zhruba o sto míst, a tak o ně původní počet 481 míst snížili. "O víkendu pracovníci ředitelství kolejí a menz detailním rozborem zjistili, že kapacita pro hosty byla nadsazená ne o sto, ale o dvě stě lůžek," vysvětlil Hájek. Kdyby podle něj z ředitelství kolejí upozornili už na jaře, kdy se rozhoduje o lůžkách na další akademický rok, mohla už tehdy univerzity počet lůžek snížit a ještě v průběhu roku mohla být tato místa přidělena neubytovaným posluchačům. "Ubytovávání studentů probíhá vždy po celý rok," dodal Hájek.


Na lůžkách prý nevydělávali


Vedení univerzity odmítlo tvrzení, že se na komerčně pronajatých lůžkách obohacovali zaměstnanci kolejí a menz. "O nějakém kupčení s lůžky se nedá hovořit. Peníze z pronájmu šly vždy výhradně na krytí provozních nákladů, obnovy interiérů," tvrdí Hájek.V akademickém roce 2004/2005 podle Hájka nebude hostinských lůžek víc než 280, takže 200 ušetřených míst dostanou k dispozici studenti. V minulém akademickém roce měla univerzita k dispozici l 11 588 lůžek a od září 2004 to bude 11 670 lůžek. "Přibližně 80 procent žádostí o ubytování většinou vyřídíme kladně. Vždy je tam převis poptávky. Všichni žadatelé nemohou být uspokojeni, ale snažíme se o maximum," dodal Hájek.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:55

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze