Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Gross nabízí křesla. Kdo si co vezme?

Gross nabízí křesla. Kdo si co vezme?

NOVÁ VLÁDA


Volná místa v Grossově vládě se začínají zaplňovat


Lidovci zřejmě obsadí ministerstvo průmyslu a obchodu, na unii zbývá obrana či spravedlnost


Premiér Gross, který nabízí křesla v nové vládě, už dal šéfovi lidovců Kalouskovi a unionistů Němcovi jasně najevo, s čím mohou a nemohou počítat.


Praha - Šachová partie, kterou rozehrál nový premiér Stanislav Gross s ministerskými křesly, se dostává do konečné fáze. Lidovci i unionisté se musí rozhodnout, jak na jeho nabídky zareagují.

V této chvíli se zdá, že by si lidovci rádi vedle ministerstva obchodu vzali i "sociální věci", jak jim Gross dopoledne nabízel. Jenže večer zasedalo předsednictvo ČSSD, které dalo najevo, že něco takového nepřipadá v úvahu. "Jedním z resortů, který si nesmíme dovolit opustit, je právě toto ministerstvo," sdělil člen předsednictva Jaroslav Foldyna.


Čtyři adepti na zahraničí


Ministerstvo zahraničí Stanislav Gross lidovcům nenabídl a ani nenabídne. "Snažíme se argumentovat tím, že je účinkování pana Svobody na tomto ministerstvu užitečné pro Českou republiku. Ale tlak ČSSD na nás je obrovský," sdělil včera lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský.

Kdo tedy bude reprezentovat zemi směrem do světa?

Podle šéfa zahraničního výboru sněmovny z ČSSD Vladimíra Laštůvky může strana nasadit někoho ze čtveřice silných kandidátů - předsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka, velvyslance při Evropské unii Jana Kohouta, českého velvyslance při OSN Hynka Kmoníčka a českého velvyslance v Rakousku Rudolfa Jindráka.

"Vyškrtnutím" Svobody má Gross velkou šanci zavděčit se "levému křídlu" sociální demokracie, které kritizovalo Svobodu za příliš proamerickou zahraniční politiku.


Vezmou unionisté obranu?


Nejen lidovci, ale také unionisté si vyslechli od Grosse zajímavé nabídky - mají se definitivně rozhodnout, zda si vezmou spravedlnost, obranu či zdravotnictví.

Trvají však na tom, že by jim mělo zůstat ministerstvo pro místní rozvoj, které řídí Pavel Němec. A k tomu by byli ochotni přibrat obranu, kterou by vedl jejich místopředseda a šéf poslanců Karel Kühnl.

Pokud však "uloví" místní rozvoj ČSSD, je kandidátem na tento post náměstek pražského primátora, ekonom Jiří Paroubek. "Nebudu se k tomu v této chvíli vyjadřovat," odvětil včera Paroubek.

Střídat by se měli i ministři zemědělství. Tím novým by mohl být bývalý místopředseda ČSSD Karel Machovec. Ten ještě nedávno tvrdil, že ministerské ambice nemá, protože je kandidátem na středočeského hejtmana. Včera už však odpovídal jinak. "Kandidátky do krajských voleb se sestavovaly, když tu ještě nebyla vládní krize. Pokud dostanu oficiální nabídku, budu ji zvažovat," řekl MF DNES Machovec.

Prakticky žádný zájem není o "horké křeslo" ministra zdravotnictví, ve kterém končí Jozef Kubinyi. Gross sice toto křeslo nabídl unionistům, ale pro ně je větší prioritou uhájit Němcovo křeslo.

Zdravotnictví tedy bude i nadále nejspíš řídit sociální demokracie. Jednou z kandidátek je šéfka zdravotního výboru sněmovny Milada Emmerová. "Kandiduji ale na podzim do Senátu a těžko by se to dalo skloubit," řekla včera Emmerová.


***


Grossův nabídkový list


Co ČSSD nabídla lidovcům (lidovci si mají vybrat čtyři z nich)


* ministerstvo dopravy (pokračoval by současný ministr Milan Šimonovský)

* ministerstvo životního prostředí (zůstal by Libor Ambrozek)

* ministerstvo průmyslu a obchodu (kandidátem je nestraník Jaromír Drábek)

* ministerstvo práce a sociálních věcí (ve hře je například poslanec Josef Janeček)

* ministerstvo spravedlnosti

* ministerstvo informatiky

* ministerstvo obrany


Co ČSSD nabídla unionistům (unie si má vybrat dvě z nich)


* ministerstvo spravedlnosti (pro šéfa strany Pavla Němce, ten chce "místní rozvoj")

* ministerstvo zdravotnictví (o to ale unie příliš nestojí)

* ministerstvo obrany (možným kandidátem je Karel Kuhnl)


Co má mít ČSSD


* ministerstvo financí (Bohuslav Sobotka)

* ministerstvo zahraničí (ve hře je Lubomír Zaorálek)

* ministerstvo pro místní rozvoj (kandidátem je pražský radní Jiří Paroubek)

* ministerstvo školství (Petra Buzková)

* ministerstvo kultury (Pavel Dostál)

* ministerstvo zemědělství (možným kandidátem je Karel Machovec)

* ministerstvo vnitra ministerstvo zdravotnictví (pokud si ho unie nevezme, možným kandidátem je i poslankyně Milada Emmerová)



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:57

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze