Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nezaměstnaných absolventů ubylo

Nezaměstnaných absolventů ubylo


Počet nezaměstnaných absolventů škol se ke konci loňského dubna meziročně snížil zhruba o 3 000 lidí. Zatímco v dubnu 2003 jich bylo 52 000, o rok později to bylo přes 48 000.

Podle ministryně školství Petry Buzkové dnes zveřejněná zpráva Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) ukázala pozitivní trendy. Mezi jednotlivými skupinami stále dominuje 18 746 vyučených bez maturity. Z celkového počtu absolventů bez práce jich je 39 procent. Nejnižší nezaměstnanost vykazují absolventi vyšších odborných škol, gymnázií a vysokoškoláci. Úspěch při hledání práce roste s výškou dosaženého vzdělání.

Druhou nejpočetnější skupinou bez práce byli loni v dubnu absolventi středních odborných učilišť. Jejich počet dosáhl 11 206, což je téměř čtvrtina ze všech absolventů bez práce. „Rok před tím jich bylo ale téměř o dva tisíce více. Zaznamenali tak nejvýraznější pokles v nezaměstnanosti,“ říká Michaela Kleňhová z ÚIV. Naopak nejvíce uchazečů o práci přibylo mezi absolventy základních škol a vyučenými s maturitou. Na úřadech práce se jejich počet zvýšil o sedm set.

Analýza se věnovala také rozboru jednotlivých oborů. „Na úrovni vyučených bez maturity je na rozdíl od minulých let více nezaměstnaných mezi absolventy společenských oborů než mezi techniky a zemědělci. U středních a vyšších odborných škol je poměr mezi neúspěšnými absolventy těchto oborů opačný,“ dodává Kleňhová.

Nejhůře shánějí práci absolventi přírodovědných oborů - ekologie a životního prostředí. Nejlepší uplatnění je ve zdravotnických oborech.

Absolventi středních a vyšších odborných škol mají největší šanci získat práci v Praze.

Příznivá situace je ale také například v Jihočeském, Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Naopak nejhorší stav je v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

Celková nezaměstnanost dosáhla loni v dubnu úrovně 10,2 procenta. Bez práce bylo 535 000 lidí, z toho přes 48 500 absolventů škol.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:56

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze