Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Červenec 2004
Dětský uzel aktuálního dokumentu Skončila obnova Faustova domu
Před necelým rokem ve Faustově domě v Praze na Karlově náměstí někdo úmyslně založil požár. Hořelo v knihovně v pravém křídle ve druhém patře. Dnes už by to nikdo nepoznal. Obnova zničeného patra stála pět miliónů korun a Faustův dům opět září novotou. "Při požáru byly zraněny tři osoby a doktorka Věra Čápová z Ústavu pro humanitní studia v lékařství dokonce byla s popáleninami převezena do Vinohradské nemocnice a pak se léčila u nás," řekl Právu ve středu děkan I. lékařské fakulty UK profesor Štěpán Svačina, když líčil, jak obnova Faustova domu dopadla.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Obsah přednášek pro ženy kontrolovala v Praze policie
Vzdělání chtivé ženy to neměly lehké ani v českých zemích. Počátkem roku 1844 svérázný český lékař a buditel Karel Slavoj Amerling navrhl, aby fakulty otevřely mimořádné přednášky pro ženy; měly být hlavně z praktické chemie a fyziky, z estetiky, dietetiky a zdravotnictví zaměřeného na výchovu dětí a domácí práce.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Ženská jména jen pomalu dobývala tituly
Vůbec první akademický titul získala v červnu 1754 na univerzitě v Halle jistá Dorothea Christiane Erxlebenová. V roce promoce jí bylo 41 let a měla čtyři děti. Lékařství sice nikdy nestudovala, ale získala v něm takové znalosti, že dostala doktorát z medicíny (dnes bychom ho nejspíš definovali jako čestný). Šlo ovšem o naprostý unikát.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kardiologie má stále novější, ale také dražší metody
V šedesátých letech minulého století proděla kardiologie velké změny. Lékaři přišli na to, jak roztáhnout cévy. Buď tím, že do nich zavedou hadičku (katétr) s balónkem a zjednodušeně řečeno je roztáhnou - tento výkon se nazývá balónková angioplastika. U řady nemocných dochází již velmi brzy k tomu, že se céva vlastní pružností znovu zužuje. V těchto případech je vhodné do cévy katétrem zavést stent, tenkou trubičku, která udrží cévu roztaženou. To už lékaři umějí zhruba dvacet let. V dnešní době je to ne snad zcela banální, ale poměrně běžný zákrok.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Faustův dům je po rekonstrukci
Faustův dům na Karlově náměstí byl po náročné rekonstrukci opět uveden do plného provozu. Opravy si vyžádaly ničivé následky požáru, který před rokem někdo úmyslně založil. První lékařská fakulta, která má část budovy, kde hořelo, dlouhodobě v pronájmu, vyčíslila přímé škody na 2,7 milionu korun.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Maturita vstupenkou na VŠ?
Bude nová a náročnější maturita slibovanou „vstupenkou“ na vysoké školy? Nebo se vysoké školy svých přijímacích pohovorů nevzdají a studenty tak i nadále čekají dvě zkoušky za sebou? I o tom včera diskutovali školští odborníci ve Sněmovně na semináři o nové maturitě. Den předtím ji schválili poslanci v rámci nového školského zákona.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Raději dříve než pozdě aneb infarktu se dá předejít
Léčení infarktu je dramatická záležitost. Houkají u toho sanitky, scházejí se operační týmy, jsou v provozu nejmodernější přístroje. Ale i když se nemocný dostane do rukou těm nejlepším odborníkům, pořád infarkt pro srdce znamená katastrofu. To jediné, co lékaři mohou, je snažit se, aby jeho následky byly co nejmenší. Jen hasí požár. Lepší by však bylo, kdyby oheň vůbec nevznikl.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Většina bank studentům nepůjčí
Pro některé zájemce o studium na vysoké škole je jedinou možností, jak financovat všechny nezbytné náklady, čerpání úvěru. Na trhu jsou ale jen dvě banky, které studentům nabízejí dlouhodobé úvěry s možností odkladu splátek na dobu studia. Další tři jim poskytují zvýhodněné vedení účtu a kontokorent.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Ceněný titul doktor práv Gross získal u svých známých
Jedno nicméně platí. Stanislav Gross může od letošního března psát před své jméno titul JUDr. Pětileté studium právnické fakulty dokončil Gross už před pěti lety v Praze. Pak si dal od studií na čas pauzu a pro titul JUDr. si nakonec rozhodl zajet na Západočeskou univerzitu do Plzně. Proč právě tam?
Dětský uzel aktuálního dokumentu A co vy před třiceti lety?
Palčivé místo výuky historie jsou novodobé dějiny. Učitelé se k nim mnohdy vůbec nedostanou. Buď z nedostatku času, nebo záměrně, protože si nejsou jisti, jak je vlastně mají vykládat. Pedagogové rádi učí staré dějiny, protože se dobře vykládají a děti to baví. „Je to skutečně tak, že se jim do novodobé historie příliš nechce,“ potvrzuje Zdeněk Beneš z Filozofické fakulty UK.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Dějepis: pro děti je faktů příliš
Proč dějepis děti často nebaví? Nudí je dlouhé výklady, nebo je učitelé ještě pořád zahlcují fakty, které stejně zapomenou? Sami učitelé a historici přiznávají, že faktografie je v osnovách někdy až příliš mnoho. Že je potřeba brát v úvahu, co zajímá žáky, a přizpůsobit výuku tomu, že ne všichni se chtějí stát historiky. „Výuku na základních i středních školách musíme zaměřit na většinu dětí. Ne každý z nich půjde studovat historii, těch je minimum.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Budoucí francouzská elita toho o Češích moc neví
Před čtrnácti dny se Lukáš Pachta vrátil z Paříže. Dvaadvacetiletý český student tam strávil rok na prestižní politické škole Sciences Po. Svým spolužákům - budoucí francouzské elitě - musel nejčastěji vysvětlovat, proč se rozpadlo Československo. "Ptali se mě i na naši komunistickou minulost," říká v rozhovoru pro HN. "Tím ale jejich znalost o Česku a Češích končí."
Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita si hraje na cestovní kancelář
Praha - Marek Dluhoš je z Ostravska a studuje až v Praze: z domova do školy to má kolem čtyř set kilometrů. Student pátého ročního pravoslavné teologie Univerzity Karlovy je ideálním adeptem na přidělení koleje. Státem dotované studentské lůžko na něj ovšem už od loňska nevybývá. Svůj pokoj na koleji musel vyklidit turistům.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kdopak to spí ve studentské posteli?
Zdánlivě je to neviditelná ruka trhu, kdo bere studentům postele na kolejích. Spí na nich slušně platící turisté. Zatímco tisíce vysokoškoláků, kteří bydlí i stovky kilometrů od školy, koleje nezískají, turistům jsou nabízeny. Peníze jsou až na prvním místě - i pro vznešenou Univerzitu Karlovu.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysoké školy se bojí ztráty podpory
Současná vládní krize vyvolává nepříjemné pocity nejen v žaludku politiků, ale i některých vysokoškolských studentů a učitelů. Ti se obávají, že pokud by v rámci koaličních rošád ministryně školství Petra Buzková opustila svůj post, znamenalo by to „stop“ vůli podporovat vysoké školství. Alespoň se tak včera vyjádřili zástupci iniciativy „Týden neklidu“ v diskusi s členy školského výboru Senátu.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Češtinu se bude na UK učit přes 200 cizinců
PRAHA - Měsíční výuka češtiny na Univerzitě Karlově (UK) v Praze přilákala letos přes 200 cizinců. Na 48. ročník Letní školy slovanských studií přijedou studenti z více než 30 zemí. „Poměrně hodně účastníků je z Koreje a dělá nám radost, že přijedou i studenti z Latinské Ameriky,“ řekl ředitel Ústavu bohemistických studií UK Jan Kuklík.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Teolog Pavel Filipi převzal vysoké rakouské vyznamenání
Děkan Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Pavel Filipi převzal dnes Praze rakouské státní vyznamenání. Filipi získal Rakouský čestný kříž za své teologické působení a práci na poli dobrého sousedství mezi Českem a Rakouskem. ČTK o tom informoval mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Koleje českých vysokých škol žijí i v létě
PRAHA 13. července (ČTK) - Koleje vysokých škol v Česku žijí i o prázdninách. Využívají dočasného odlivu studentů a svou kapacitu nabízejí turistům, účastníkům konferencí či seminářů. Zůstává v nich - třeba kvůli brigádám - i část studentů. Peníze získané z letního ubytování jsou vítanou injekcí do kolejních pokladen, shodují se provozovatelé studentských ubytoven. Bydlení na kolejích je levné, jedna noc stojí obvykle méně než 300 korun. Někde, například v Českých Budějovicích, mohu turisté využít i služeb menzy.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor Wilhelm si posvítí na kšefty s lůžky na kolejích
Praha - Rektor Univerzity Karlovy IvanWilhelm si zkontroluje, kdo studentům zabírá lůžka na kolejích. Ukáže-li se, že si správa kolejí ve velkém přivydělává tím, že i během školního roku pronajímá pokoje na státem dotovaných kolejích turistům, jak včera informovala MFDNES, zjedná nápravu. Neobsazené pokoje mají podle rektora sloužit hostům univerzity a cizím lidem se smějí pronajímat jen výjimečně. "Zveřejněné informace považujeme za vážné.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Své sochy a loutky vystavuje výtvarník Vondrejs na plotě
Ratměřice - Docent na Univerzitě Karlově v Praze Vladimír Vondrejs je nejen členem katedry genetiky a mikrobiologie na přírodovědecké fakultě, ale také výtvarník a sochař. Zabývá se především tensegrity, tedy strukturami, které drží pohromadě vnitřním napětím. Své tensegrity, ale i sochy a pololoutky vystavuje venku v přírodě. Není to tak dlouho, co otevřel v Ratměřicích na Benešovsku na své zahradě Galerii na plotě.
Dětský uzel aktuálního dokumentu UK bude řešit ubytovávání turistů na kolejích mimo letní měsíce
Univerzita Karlova (UK) v Praze bude řešit problém s ubytováváním turistů na studentských kolejích během akademického roku. O tom, že není pro nestudujícího člověka obtížné zajistit si ubytování na koleji i mimo letní měsíce, informovala Mladá Fronta dnes.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Na francouzskou univerzitu už bez předběžné žádosti
Před letošním květnem museli čeští studenti, kteří mířili za studiem do Francie, žádat o vízum. Tato povinnost naším členstvím v EU odpadá. Zároveň však stále platí, že pokud je studium delší než tři měsíce, musí si student požádat o vydání pobytové karty. A to po vstupu na francouzské území na příslušné prefektuře nebo policejním komisařství.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Školy kupčí se studentskými lůžky na kolejích ve velkém
Praha - Správa pražských vysokoškolských kolejí bude mít při hloubkové kontrole, kterou na ni poslal rektor Univerzity Karlovy IvanWilhelm, co vysvětlovat. S nedostatkovými lůžky, která mají sloužit studentům, se totiž, jak ukázala čtenářská linka MF DNES, kupčí úplně běžně. „Kdykoli potřebujeme naše turisty ubytovat, vyjdou nám bez problémů vstříc. Naše cestovní kancelář se správou kolejí spolupracuje celoročně, stejně jako desítky dalších,“ řekl majitel jedné pražské cestovní kanceláře, Endre Szabó.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor potrestal šéfa kolejí za to, že z nich dělal hotel
Pražské vysokoškolské koleje už nebudou celoročně sloužit jako levný turistický hotel. Stovky neobsazených postelí, které správa kolejí pronajímala cizím lidem za tržní cenu, se vrátí studentům. Rozhodl o tom včera rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Na to, že si správa kolejí dělá z pokojů určených studentům hotel, upozornila minulý týden MF DNES a rektor nechal hospodaření s lůžky prošetřit. Žil totiž v domnění, že na neobsazených postelích přespávají téměř výhradně hosté univerzity a zahraniční profesoři. "Ukázalo se, že neobsazených lůžek bylo celkem 629.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzity nabízí přes léto koleje
Brno - Koleje brněnských vysokých škol nezůstávají prázdné ani v létě. Využívají je studenti, kteří zůstávají ve městě přes prázdniny. A turisté. Studentské domy jsou o prázdninách nejvíce zaplněny v době srpnové Velké ceny motocyklů či při zářijovém Mezinárodním strojírenském veletrhu.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vláda odmítla školné pro vysoké školy
Praha - Senátní návrh na zavedení školného na vysokých školách včera vláda odmítla. Předlohu teď posoudí sněmovna, ale ani zde zřejmě nemá velké šance na schválení. Školné odmítají jak sociální demokraté, tak komunisté, kteří mají většinu hlasů.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nemocnice představila nový pavilon
Reportáž Hradec Králové - Ani parné počasí neodradilo včera stovky lidí od prohlídky nově dokončeného pavilonu interny v královéhradecké fakultní nemocnici. Nemocnice pořádala v novém zařízení Den otevřených dveří a měla se čím chlubit.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Šéf pražských kolejí UK dostal od rektora pokutu
PRAHA - Šéf kolejí Univerzity Karlovy Karel Hoffer přijde o peníze. Finanční pokutu mu uštědřil rektor univerzity Ivan Wilhelm. Důvod? Ředitel podle něj neinformoval včas, že na pražských kolejích je neobsazeno zhruba sto míst, která mohla být už na jaře dána k dispozici studentům.Právo o tom včera informoval mluvčí univerzity Václav Hájek
Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři řekli Grossovi: Buzkovou nestřídejte
S rektory vysokých škol a šéfkou Akademie věd ČR Helenou Illnerovou si dal včera schůzku čerstvý premiér Stanislav Gross. Důvod byl jednoduchý: vyzvědět, jak akademici hodnotí výkony dosavadního ministerstva školství, a především jeho šéfky Petry Buzkové. A test dopadl pro ni dobře. To výrazně zvýšilo šance této jedné z nejpopulárnějších politických tváří a Grossovy spojenkyně v ČSSD zůstat ve vládě.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Ubudou lůžka pro hosty školy
Univerzita Karlova v Praze sníží na kolejích o 200 lůžek, která jsou vyčleněna pro oficiální hosty. Lůžek pro tyto účely bylo zbytečně mnoho, a tak se volná místa během akademického roku pronajímala turistům, informoval mluvčí univerzity Václav Hájek. Pro ubytování hostů bylo k dispozici 480 míst, pro příští akademický rok to bude 280.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Průměrný plat učitelů stoupl na 18 191 korun
Průměrně 18 191 korun měsíčně si v letošním prvním čtvrtletí vydělali učitelé (včetně ředitelů a zástupců) v regionálním školství. Tam patří mateřinky, základní, speciální, střední a vyšší školy. Jejich průměrný měsíční příjem, který zahrnuje tarifní plat, odměny a osobní ohodnocení, se proti stejnému období roku 2003 zvýšil o 13,2 procenta.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Návrh na zavedení školného ve vládě neuspěl, rozhodne parlament
Senátní návrh na zavedení školného na vysokých školách dnes vláda odmítla. ČTK to v průběhu jednání kabinetu řekl bez bližších podrobností Luboš Šikula z tiskového odboru vlády. Rozhodnutí ministrů nic nemění na tom, že předlohu posoudí sněmovna, ani zde ale asi nemá velké šance na schválení.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Učitelé berou letos více, ale jen zatím
Učitelé základních škol si proti loňsku dost polepšili, jejich platy se zvedly o více než šestnáct procent. Podobně jsou na tom i kantoři v mateřinkách. Těm se výplata zvedla o patnáct procent. Vyplývá to ze statistiky ministerstva školství.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Co musí znát vědec a učitel
Čím se měří kvalita vysokých škol? bylo téma článků Jak vrátit prestiž prázdným titulům (MF DNES 22. května) a Jak poznat nadějné vědce (19. června). V diskusi o problémech české vědy a vzdělávání pokračujeme názorem děkana přírodovědecké fakulty UK Pavla Kováře.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Na peníze od státu si studenti počkají
Praha - Vysokoškoláci z toho radost mít nebudou. Hlavně ta čtvrtina z nich, na kterou letos nezbyla státem dotovaná lůžka na kolejích. Na nákladný podnájem v soukromí totiž nedostanou od státu ani korunu. I když to měli slíbeno.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Neprostupná cesta do elit zvyšuje šance komunistů
Potomek vzdělaných rodičů má třináctkrát vyšší šanci na univerzitní diplom než dítě z dělnické rodiny.. Praha, 26. 7. 2004 Velká část Čechů před sebou nevidí perspektivu. Americký sen, ze dna na vrchol, je v domácích poměrech uskutečnitelný jen výjimečně. Právě vědomí možností omezených jen vlastní inteligencí a pílí, nikoliv prostředím, do kterého se člověk narodil, zvyšuje motivaci lidí. Tam, kde příležitosti chybí, se otevírá prostor pro populisty, v českém případě pro komunisty.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Blahopřání primáři nepřehlédnete
Plzeň - Neobvyklým a zároveň nepřehlédnutelným způsobem poblahopřáli k padesátým narozeninám plzeňskému hematologovi, zakladateli Nadace kostní dřeně a primáři hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni Vladimíru Kozovi jeho podřízení. Své přání napsali nad společnou fotografii na obrovském billboardu umístěném proti vchodu nemocnice na Lochotíně.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentské práce o Cenu E. Beneše začnou hodnotit odborné komise
Celkem 21 prací z oborů historie 20. století a sociologie přihlásili studenti vysokých škol do soutěže o Cenu Edvarda Beneše, kterou již podeváté vyhlásilo Sezimovo Ústí na Táborsku. "Nyní práce začnou hodnotit odborné komise, které asi počátkem října navrhnou pořadí nejlepších v obou kategoriích. Rada města poté výsledky potvrdí společně s výší finančního ohodnocení," řekl ČTK Martin Klíma z městského úřadu Sezimovo Ústí.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektoři a vědci lobbovali u Grosse za Buzkovou
Praha - Pro Petru Buzkovou je to vyznamenání: rektoři vysokých škol a vědci se u premiéra Stanislava Grosse přimlouvali, aby jim jejich ministryni nechal. Gross v rámci jednání o nové vládě totiž zvažuje, že by Buzkové svěřil jiný resort a školství by "vyhandloval" za něco jiného.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Cíl: rodiny, práce a boj s korupcí
Vyjednavači ČSSD, lidovců a US-DEU včera dohodli koaliční program, který teď už budou jen dolaďovat. Prioritami jsou pomoc rodinám s dětmi, boj s nezaměstnaností a s korupcí. Lídři se však neshodli na rozložení sil a obsazení resortů v budoucí vládě. Přesto by podle premiéra Stanislava Grosse mohlo být do konce týdne jasné, kdo v jeho kabinetu zasedne."Pokud jde o koaliční smlouvu, dospěli jsme ke konečnému textu alespoň z obsahového hlediska," ujistil Gross po čtyřhodinovém jednání.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Průmysl žádá změnu vzdělávací politiky
Jakou cestu zvolit, aby české hospodářství dokázalo srovnat krok s nejvyspělejšími zeměmi? Zástupci Svazu průmyslu a dopravy se včera nového premiéra Stanislava Grosse snažili přesvědčit, aby změnil státní podporu výzkumu. Jde o to, dohnat dvacetiletou ztrátu, kterou má Česká republika vůči Spojeným státům či Finsku, tedy zemím, kde stát podporuje spolupráci výzkumu a průmyslu už od osmdesátých letech.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Gross slíbil akademikům podporu, ptal se na spokojenost s řízením
Premiér a úřadující šéf sociální demokracie Stanislav Gross dnes akademikům slíbil podporu, a to i finanční. Novinářům před schůzkou řekl, že chce mluvit o řízení ministerstva školství, v jehož čele stojí Petra Buzková (ČSSD). Představitelé Akademie věd ČR mu na schůzce doporučili, aby systém řízení vědy a školství neměnil. Spolupráci s Buzkovou označili za přínosnou.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Akreditační komise předloží vládě návrh svého nového statutu
Akreditační komise, která hodnotí kvalitu vysokých škol a vyjadřuje se například k novým studijním oborům, vypracovala nový statut, jenž by jí měl usnadnit práci. Ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) návrh ve středu předloží vládě, aby se k němu kabinet vyjádřil. Vláda totiž statut, který upravuje činnost komise, schvaluje.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Gross jednal o řízení školství, nikdo nemá funkci jistou
Dětský uzel aktuálního dokumentu Zbytečná hysterie
K věci O děkanovi brněnské filozofické fakulty Janu Pavlíkovi teď lidé ví, že nespolupracoval se zločinnou komunistickou státní tajnou bezpečností. Jan Pavlík to věděl už dříve a omylu se bránil. Někteří lidé nejen na akademické půdě se však nedokázali zdržet hysterických výlevů. O hlavě filozofické fakulty prohlašovali, že by měla odstoupit. Kritizovali i rozvážný postup rektora Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušky, když odmítl Pavlíka "odstřelit" z funkce. Je dobře, že rektor vyčkal na rozhodnutí nezávislého soudu. Je nepředstavitelné, jakého omylu by se Zlatuška dopustil, kdyby na některé laciné hlasy uslyšel a děkana tehdy odvolal. Zpochybnil by tak nejen presumpci neviny, ale také schopnost univerzitních vědců racionálního a vyváženého úsudku.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Gross nabízí křesla. Kdo si co vezme?
Volná místa v Grossově vládě se začínají zaplňovat Lidovci zřejmě obsadí ministerstvo průmyslu a obchodu, na unii zbývá obrana či spravedlnost Premiér Gross, který nabízí křesla v nové vládě, už dal šéfovi lidovců Kalouskovi a unionistů Němcovi jasně najevo, s čím mohou a nemohou počítat.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Jak čeští rektoři zachraňovali Buzkovou
"Myslím si, že by paní ministryně měla zůstat v čele ministerstva," prohlásil například rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig. "Nesmírně si toho vážím," potěšila podpora rektorů ministryni. "Faktem je, že paní ministryně má u vedení vysokých škol dobré renomé. Tak dobré už ovšem nemá u středoškolských a základních," popsal včera boj o Buzkovou místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Při jednáních o vládě se spekuluje o tom, že Petra Buzková by se mohla stát ministryní spravedlnosti. Na její místo by mohl nastoupit místopředseda unie Karel Kühnl.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Martin Potůček: Jak pomoci společnosti vědění
Martin Potůček: Jak pomoci společnosti vědění Martin Potůček Jak pomoci společnosti vědění Přemýšlím-li o úloze vědění, vždy si vzpomenu na výrok Sherlocka Holmese: Jak prosté, milý Watsone! Vezměme srovnatelné výhody, kterými země disponuje: přírodní zdroje, kulturní dědictví, geografická poloha, znalosti a um lidí. Jedině poslední položku je možno rychle zmnožovat. Nemáme-li se stát skanzenem Evropy, kam budou lidé přijíždět za přírodními zajímavostmi, kulturními památkami a službami turistického ruchu, chceme-li se prosadit a prosperovat, musíme otevřít brány kvalitního vzdělávání doširoka.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Akademici jsou proti reformě
Rektoři a představitelé akademie věd si pospíšili a u nového premiéra Stanislava Grosse orodovali za Petru Buzkovou, která podle nich dělá vše pro to, aby tato odvětví vzkvétala. Najednou jako by zapomněli na to, že naše vysoké školství a věda trpí neduhy, které přerůstají v chronickou krizi, což uznávají i sami představitelé vysokých škol a akademie věd.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Kliniky se stěhují do nové interny
Krátce DNES Hradec Králové Fakultní nemocnice v Hradci Králové uvádí do provozu nový interní pavilon, do kterého přemístí i některé kliniky, které byly dosud mimo hlavní areál nemocnice. V takzvaném ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě bude nyní sídlit pouze klinika nemocí kožních a pohlavních. II. interní klinika a plicní klinika od pondělí zahájí svoji činnost v hlavním areálu nemocnice.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Bylo jim přes dvacet a už podnikali
Co mají společného zakladatel eBanky Jan Kala, majitel vzdělávací agentury Amos Jiří Kadlec, zakladatel a ředitel internetové firmy Vanco Filip Malina a mnozí další? V době svých podnikatelských začátků měli blízko ke dvacítce, s obchodováním začínali většinou ještě před promocí a někteří se jí ani nedočkali. Firma měla přednost.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nástupní platy absolventů rostou
S příjmem nad dvacet tisíc korun mohou počítat studenti, kteří si vybrali "správný" obor. Nejvíce peněz vydělávají po skončení vysoké školy architekti, chemici a počítačoví odborníci. Na rozdíl od zahraničí v tuzemsku při jednání o výši platu nehraje roli prestiž vysoké školy.
Dětský uzel aktuálního dokumentu Nezaměstnaných absolventů ubylo
Podle ministryně školství Petry Buzkové dnes zveřejněná zpráva Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) ukázala pozitivní trendy. Mezi jednotlivými skupinami stále dominuje 18 746 vyučených bez maturity. Z celkového počtu absolventů bez práce jich je 39 procent. Nejnižší nezaměstnanost vykazují absolventi vyšších odborných škol, gymnázií a vysokoškoláci. Úspěch při hledání práce roste s výškou dosaženého vzdělání.



         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 6.05 2024 08:38 , © Univerzita Karlova v Praze