Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zájem cizinců o vysoké školy v ČR roste

Zájem cizinců o vysoké školy v ČR roste


PRAHA - Zájem cizinců o studium na českých vysokých školách každým rokem stoupá. Minulý akademický rok do poslucháren zasedlo více než 274 tisíc posluchačů, z nich bylo 14 500 cizinců. To je o 2500 víc než rok předešlý a více než dvojnásobek ve srovnání s rokem 1999. Vyplynulo to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV).


Cizinci mají největší zájem o Univerzitu Karlovu, kde jich studovalo přes 4500 z celkového počtu téměř 45 tisíc studentů.

Nejoblíbenější je mezi nimi první lékařská fakulta, kterou navštěvuje více než tisícovka zahraničních posluchačů.

"Výuka zahraničních studentů umožňuje například srovnat úroveň vzdělání vysokoškoláků z různých zemí. Jsou také zdrojem motivace pro zkvalitnění úrovně výuky a rozšíření nabídky výuky v cizích jazycích," řekla Klára Hamanová z tiskového oddělení univerzity.

Za pražskou UK se v počtu zahraničních studentů umístila Masarykova univerzita v Brně. Minulý akademický rok ji navštěvovalo 1700 cizinců z celkového počtu přes 29 tisíc lidí.

Cizinci mají také zájem o pražskou Vysokou školu ekonomickou.

Bylo na ní mezi 15 500 studenty přes 1500 lidí ze zahraničí.


Lákají i soukromé školy


Podle údajů ÚIV má studenty s jiným než českým občanstvím každá česká veřejná vysoká škola. Některé jen desítky, jiné několik set.

Zahraniční posluchače lákají rovněž soukromé vysoké školy. Nejvíce jich navštěvuje pražskou Vysokou školu Jana Amose Komenského - téměř 390. Jen o něco méně zahraničních studentů má Bankovní institut Praha.

V České republice studuje nejvíc Slováků, minulý akademický rok jich tu bylo přes 7400. Druhou nejpočetnější skupinou cizinců na českých univerzitách jsou Rusové, kterých zde studovalo téměř 400.

Poměrně početně jsou zastoupeni také Ukrajinci, Britové, Bělorusové nebo Vietnamci. Do České republiky přijíždějí ale i studenti z exotičtějších zemí, například z Argentiny, Bangladéše, Beninu, Guatemaly, Japonska, Srí Lanky nebo Tanzanie.

Na českých vysokých školách nestoupá jen počet zahraničních studentů, ale i domácích. Před pěti lety chodilo na vysoké školy o 66 tisíc českých studentů méně než minulý akademický rok.

Přesto má Česká republika ve srovnání se zeměmi Evropské unie málo vysokoškolsky vzdělaných lidí. Podle údajů z roku 2002 bylo v Česku ve věkové skupině 25 až 64 let jen 12 procent absolventů vysokých škol.






Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:58

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze