Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ve zrušených školách se zase učí

Ve zrušených školách se zase učí


Nájemníky bývalých škol jsou soukromé i státní vzdělávací instituce


Během posledního roku bylo v Praze zrušeno nebo sloučeno několik základních škol a další stejný osud ještě čeká. Rodiče žáků si mnohdy myslí, že za tím stojí pouze následné lukrativní pronájmy budov.


Praha - Dětí nastupujících do škol je stále méně. Taková je současná situace v celé České republice, i v Praze. Městské části jsou nuceny v důsledku nedostatku žáků některé školy rušit, popřípadě slučovat.

S tímto opatřením je většina rodičů nespokojena. Protesty jsou podloženy obavami rodičů, že radnice hodlá objekty zrušených škol výhodně zpeněžit.

"Je to nesmysl. V podmínkách výběrových řízení je jasně stanoveno, že v těchto objektech mohou fungovat opět pouze školní zařízení," reagoval Michal Basch, starosta Prahy 2 na protesty při slučování základních škol ve Vratislavově a v Botičské ulici.

Rodičům se nelíbilo, že zrušena byla nově zrekonstruovaná škola. Radnice přiznaly, že čím lepší objekt se k pronájmu nabídne, tím víc si z nájemníků mohou vybírat.

Novým nájemcem těchto prostor se nakonec stala Univerzita Karlova. V srpnu se může přestěhovat do části druhého a do celého třetího patra, s postupem času bude mít k dispozici celou budovu. Nájemné činí 680 korun za metr čtvereční a smlouva je uzavřena na pět let.

" V prostorách bude zachována jídelna, objekt bude využívat Přírodovědecká fakulta UK a Ústav jazykové a odborné přípravy," uvedl Václav Hájek, tiskový mluvčí Univerzity Karlovy.

Univerzita se navíc zavázala pořádat cenově zvýhodněné kurzy pro studenty a pedagogy z Prahy 2.

Podle informací Pavla Žďárského z Ústavu pro informace ve vzdělávání však neexistuje žádné centrální nařízení, že budovy bývalých škol mají využívat opět vzdělávací instituce. O tom rozhodují samy městské části.

"Pravidla neexistují, ale ve výběrovém řízení, které naše městská část vypisuje, je tento požadavek zakotven a pak se to na základě nabídky vyhodnocuje z tohoto pohledu," uvedl Jiří Baumruk, tiskový mluvčí městské části Praha 5.

I přesto, že žádné obecné nařízení není, většinou městské části přidělí tyto budovy soukromým nebo státním školám.

Například prostory školy v Estonské ulici na Praze 10, které se uvolnily po jejím sloučení se ZŠ Kodaňská, byly pronajaty soukromé vysoké škole finanční a správní. Podle Jana Charváta, tiskového mluvčího Prahy 10, zaplatí soukromá škola nájemné přes milion korun ročně.

"S paní ředitelkou jsme se navíc dohodli na speciálním stipendijním systému pro studenty bydlící v Praze 10," zdůvodnil rozhodnutí starosta Milan Richter.

Jinak je to v případě sloučení ZŠ Karmelitská se ZŠ Josefov na Praze 1, kde budova školy Karmelitská na Úvoze patří řádu sv. Karla Boromejského. Škola zde byla pouze v nájmu, a tak se objekt vrací řádu, který rozhodne, jak s budovou naloží.


DEMONSTRACE. Na podzim loňského roku rodiče protestovali proti rušení školy ve Vratislavské ulici. Žáky základní školy zde vystřídali studenti univerzity.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze