Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studuj a bydli - navzdory vládě

Studuj a bydli - navzdory vládě


Studium a bydlení, školství a nájemné - dvě oblasti, o něž stát pečuje snad ještě víc než o zdravotnictví, a v nichž je tedy logicky největší bordel.

To nejsnadnější na světě - opatřit si vzdělání a nastěhovat se do nějakého bytu je pro české občany už po celá desetiletí jedním z největších oříšků života - je to také oblast, kde je nejvíc podplácení, černý trh, fígle se zákony. A výsledek? Trvalá bytová krize, drahé byty, nedostupné vzdělání na chatrných školách. I současná vláda se hodlá této oblasti věnovat - je tedy naděje, že se situace zas o něco zhorší. Nešťastné obyvatelstvo čeká další podpora školství bez poplatků a podpora bytů pro novomanžele. To všechno už tu celá desetiletí bylo, úspěch nikdy nenastal. Je tedy důvod v tom pokračovat. Bytů asi zas ubude, ceny na černém trhu se udrží, vzdělanost poklesne. Ještě štěstí, že vláda nemá v programu podporu lidské sexuality. Jaroslav Hašek říkal: každému občanovi kapesní akvárium. Vlastně, vládo, proč ne?

Školství zdarma, nebo s poplatkem? To můžete chápat tak, že se student angažuje ve své kvalifikaci i finančně, ale může to být opačný krok: vláda získá další příjem. Co školy vypáčí ze studentů, to jim vláda uškubne jinde. Bez celkové modernizace školství se placené studium může zvrhnout: zlepší živobytí zkostnatělého školství. Za ty daně, které vybírá, může vláda dát školství do pořádku už teď - bez nových poplatků. Nebo ať sníží daně. Vláda však raději vynalezne další poplatky: za dálnice, za obranu, knihovny, divadla, psy a poezii, tedy za to, na co už daně vybírá.

Ještě zajímavější tragédií jsou novomanželské půjčky. Jejich smysl je tento: stát přebere dluhy za manžele-neplatiče. To se bude líbit bankám - usnadní jim to obchodování. Umístí na trhu množství stoprocentně krytých úvěrů s nulovým rizikem. Když to stát kryje - půjčí každému, kdo si řekne. Stát opět vymyslel samoobsluhu bez pokladny: Vyber si a jdi. Co je na tom sociálního a proč mají občané už zas platit dluhy za ty nezodpovědné? Další, kdo vydělá, bude stavební průmysl a trh s nemovitostmi. Novomanželské půjčky jsou svého druhu inflační peníze - zvednou ceny. Staromanželé a nesezdaní na to doplatí - zaplatí vyšší ceny, ale dárek od státu nedostanou.

Tyto metody se praktikují desítky let. Vždy zajistily nedostatek bytů i studijních míst, nízkou kvalitu a vysoké ceny. Vítané jsou pro ty, kdo se rozdělování účastní jako prostředníci - ti si přijdou na své. Vláda podporuje překupníky, podnikatele, banky a černý trh, nikoliv chudinu, jak tvrdí.

Studuj a bydli - navzdory vládě. Je to jak s porodným a pohřebným. Oboje vláda vyplácí. Může být nejasné, co chce vlastně podpořit? Porod, nebo umírání? Jasné to však je: porodní a pohřební ústavy, které ty vládní příspěvky obratně zhltnou.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze