Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zájem o vysokou školu je malý

Zájem o vysokou školu je malý


Přerovský ústav sídlí v provizorních prostorách, školné je vysoké, posluchači se nehrnou


Přerov - V provizorních prostorách a s menším počtem posluchačů než se předpokládalo. Takový bude zřejmě rozjezd Vysoké školy logistiky v Přerově.


Deset - takový je prozatím počet přihlášek, které se sešly na studijní oddělení zdejší první přerovské vysoké školy. Přitom ještě na jaře měli její představitelé plány, že přijmou minimálně šedesát posluchačů do tří prvních ročníků. Přesto však zatím akademičtí funkcionáři neztrácejí naději.

„Zatím jsme obdrželi jen deset přihlášek, ale z toho nelze dělat závěry. Rozhodne situace na konci srpna. Dosud platí rozhodnutí, že semestr zahájíme 1. října,“ řekl generální ředitel Vysoké školy logistiky Josef Kulíšek. Podle něj zřejmě absolventi středních škol čekají na výsledky odvolacích řízení na státních školách nebo si užívají prázdnin.

„Narůstající návštěvnosti na našich webových stránkách a počet telefonátů, které denně vyřizujeme, nám poukazuje spíše na to, že počet zájemců o studium ještě vzroste,“ míní prorektor pro studium a legislativu Ivan Barančík podle kterého zatím nelze říct, jaký je minimální strop pro počet posluchačů.

„Konečné rozhodnutí padne až letos v říjnu, kdy budeme znát definitivní stav přihlášených,“ doplnil prorektor Barančík.

Podle vedení přerovské radnice, která školu podporuje nejen finančně, má nový vzdělávací ústav v Přerově nevýhodu v tom, že se začal prezentovat teprve poté, co mu byla na jaře udělena akreditace. „A to už byla většina maturantů rozhodnuta, kam se bude hlásit,“ dodal k tomu přerovský starosta Jindřich Valouch (ČSSD).

Škola je rozhodnuta zahájit výuku i s malým počtem studentů. Ti se však 1. října nesejdou v budově školy v Palackého ulici, ale v provizorních prostorách bývalého klubu PSP na Horním náměstí v Přerově. „V současné době totiž probíhá výběrové řízení na dodavatele stavebních úprav školy,“ vysvětlil důvod stěhování prorektor Ivan Barančík s tím, že náhradní učebny budou vybaveny stejně kvalitně jako oficiální sídlo školy, na jehož rekonstrukci město věnuje osm milionů korun. Peníze půjdou na vnitřní úpravy v objektu, například vybudování studoven a počítačových okruhů a zázemí pro pedagogy.

Studenti budou moci v Přerově studovat tři bakalářské obory - dopravní logistiku, logistiku služeb a informační management. Pro každý obor by škola ráda přijala do prvního ročníku třicet posluchačů. Školné by se ročně mělo pohybovat kolem pětatřiceti tisíc korun. To je na tuzemské poměry hodně.

Přerovská radnice pronajímá již dva roky společnosti Delta Morava, která školu zřizuje, budovu bývalé základní školy v Palackého ulici. Společnost Delta Morava zřizuje v Přerově také soukromou Vyšší odbornou školu živnostenskou zaměřenou na celnictví a spedici, marketing a veřejnou správu.

Vedení školy nevylučuje, že po otevření vysoké školy některé obory na vyšší škole utlumí.


***


Olomoucký kraj a vysoké školy

* Univerzita Palackého Olomouc - studuje se zde na sedmi fakultách.

* V Prostějově je Katedra technologie a řízení konfekční výroby, která patří Technické univerzitě Liberec


* V Šumperku otevřela svou pobočku Vysoká škola báňská Technická univerzita. Připravuje strojní odborníky.


* Otevřít v Šumperku svou pobočku vzdělávající odborníky v oboru životní prostředí zamýšlí příští rok olomoucká Univerzita Palackého


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze