Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Se školným musejí existovat i půjčky

Se školným musejí existovat i půjčky


Jak to vidí


Miroslav Papáček

děkan Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity


Pokud by školné od studentů skutečně přišlo do rozpočtu vysokých škol jako navýšení jejich rozpočtu, je to doopravdy pomoc. Pokud by to však prošlo tak, že si studenti zaplatí školné, ale vlastně dorovnají normu pro vysoké školy ze státní dotace, tak to pro vysoké školy smysl nemá. Zaslechl jsem z rozhlasu, že nyní dvě třetiny studentů souhlasí s placením školného asi do výše sedm tisíc ročně. Pokud s tím studenti souhlasí, nemuselo by to být věcí nepodstatnou jak pro rozvoj vysokých škol, tak pro motivaci samotných studentů. Ale co mi tady chybí, je řešení pro sociálně nejslabší studenty, s nimiž se každoročně setkávám i na naší fakultě. Pro ně může být i tato částka dost podstatná, a proto je třeba před zavedením školného zavést možnost půjček na studium, případně možnost prominutí školného. Protože pokud se studentů jen ptáme, zda s něčím souhlasí, nebo nesouhlasí, ptáme se jen na obecný princip. Ale než se školné zavede, musí být jasné, v jakém rámci se to uskuteční.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze