Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Většina studentů souhlasí se školným

Většina studentů souhlasí se školným


Výzkum: Vysokoškoláci jsou ochotni platit až 7000 Kč ročně



PRAHA - Mnoho českých politiků říká, že bezplatné vysoké školství je naplněním snu o sociální spravedlnosti. Studentům by ovšem školné nijak zvlášť nevadilo.

Vyplývá to z čerstvého výzkumu, který vypracoval Sociologický ústav Akademie věd ČR společně se Studentskou komorou Rady vysokých škol.

Dotazníky vyplnilo 3806 vysokoškoláků. Dvaapadesát procent z nich je ochotno nějakou formou přispívat na své vzdělání. Před pěti lety to přitom bylo jen třicet procent studentů. V případě přímého školného jsou studenti ochotni zaplatit v průměru sedm tisíc ročně. Budoucí právníci, matematici nebo lékaři by dali dokonce až deset tisíc. "Studenti si uvědomují, že v případě zpoplatnění studia by systém mohl uspokojit více zájemců," říká sociolog Petr Matějů. Vysokoškoláci si také dovedou představit, že by školné platili až po ukončení studia. V praxi by to vypadalo tak, že by univerzitám posílali část své výplaty. Absolventi v prvním zaměstnání vydělávají v průměru patnáct tisíc čistého a jejich platy rychle rostou.

Vláda nedávno odmítla senátorský návrh, který zpoplatnění nenařizoval, pouze jej školám umožňoval zavést. Jako strop senátoři stanovili částku osmi tisíc. V září se budou návrhem zabývat poslanci, ale koalice jej pravděpodobně opět smete ze stolu.


Další informace na straně 4


***


Byli byste ochotni platit školné?


1999

ANO 30 %

NE 70 %


2004

ANO 52 %

NE 48 %







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:59

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze