Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Česko dává málo peněz na školy

Česko dává málo peněz na školy

Praha - Dobré i špatné zprávy přinesla včera zveřejněná zpráva Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, která srovnávala školství ve třiceti vyspělých zemích, mezi jinými i v Česku.

Například dnešní předškoláci za svůj život stráví ve školách v průměru o čtyři roky víc než jejich rodiče. A dosáhnou tedy vyššího vzdělání. Ve školách stráví každý v průměru šestnáct let. Chlapci dokonce o půl roku déle, protože jsou ve studiu úspěšnější než dívky. Šance získat maturitu či univerzitní diplom se u nás navíc rok od roku zvyšují.

Česko dopadlo dobře v počtu středoškoláků, kterých má ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi nejvíce ze všech (88 procent). Vysokoškoláků však má skoro nejméně jen dvanáct procent.

Statistiky v tomto případě ovlivnil nedostatek míst na vysokých školách. A co hůř: skoro čtyřicet procent studentů u nás stejně jako v Rakousku či Francii univerzitu nedokončí. Nejúspěšnější jsou z tohoto pohledu mladí Japonci či Britové.

Česko nedopadlo dobře ani ve srovnání, kolik dává na vzdělávání peněz. Na jednoho žáka připadne ze státní kasy ročně 2449 dolarů, tedy něco přes 66 tisíc korun. Zhruba stejné je to na Slovensku či v Polsku. Jenže například ve Spojených státech, Rakousku či Norsku vydají na každého studenta až třikrát tolik.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:01

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze