Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zlatuška bilancoval působení v čele MU

Zlatuška bilancoval působení v čele MU


Poslední srpnový den byl v Masarykově univerzitě v Brně posledním dnem funkčního období 47letého rektora Jiřího Zlatušky - informatika, senátora, pedagoga, který v nadcházejícím akademickém roce začne působit jako děkan fakulty informatiky.


Zlatuška byl oblíbený i neoblíbený. Někteří mu vyčítali, že byl v prosazování změn příliš radikální a autoritativní, jiní pravý opak. V poslední den na rektorátě jsme se ho zeptali, co z předsevzetí, s nimiž do funkce nastupoval, dokázal realizovat. A naopak - co se nepodařilo.

"Určitě se zdařila úplná elektronizace univerzity, včetně elektronických přihlášek ke studiu a počítačové studovny fungující sedm dní v týdnu 24 hodin denně. V tom byla univerzita první a jiné školy se tím nemohou pochlubit. Podařilo se také prosadit jednotný studijní plán s kreditovým systémem studia, přechod na systém tříletého bakalářského studia s dvouletým magisterským pokračováním," řekl Právu Zlatuška a dodal, že k úspěchům počítá také podstatné zvýšení rozpočtu univerzity v posledních letech až o 25 procent meziročně.

Za úspěch označil i zavedení nynějšího způsobu přidělování kolejí. K pozitivům svého působení připočetl také fakt, že v čele vysokého učení pracovalo více žen než dříve. "Měl jsem dvě prorektorky a jednoho prorektora. To není drobnost. K úspěchům počítám také prosazení střediska pro hendikepované studenty, výraznou profesionalizaci rektorátu. V neposlední řadě také skutečnost, že se podařilo nepodlehnout tlakům a obhájit kauzu děkana filozofické fakulty, neoprávněně obviňovaného z někdejší spolupráce s StB."

A co se Zlatuškovi podle jeho názoru nepovedlo? "Chtěl jsem jít dál v boření bariér mezi fakultami. Dosáhnout toho, aby se na univerzitě nedublovaly disciplíny, aby se překonalo rozdrobení oborů mezi množství kateder. Také se mi nepodařilo přesvědčit ministerstvo či stát, že by se financování jednotlivých vysokých škol mělo řídit poptávkou studentů o studium na nich, nikoli historicky dosaženou strukturou vysokých škol, z nichž o mnohé studenti nemají velký zájem", uvedl.

Nepodařilo se mu podle jeho slov prosadit větší odpovědnost studentů za podmínky, v nichž studují, tj. zavedení školného v kombinaci se stipendiem. "Ne zcela úspěšný jsem byl v prosazování větší míry internacionalizace univerzity. Jsme sice jedna z mála škol, na níž je zaveden program internacioznalizace, zvyšování jazykové vybavenosti učitelů a dalších pracovníků, ale prakticky to ještě není vidět. Doufám, že výsledky se dostaví během příštích let," řekl Zlatuška, předávající klíče od rektorské pracovny svému nástupci.

Od dneška přebírá jeho roli profesor Petr Fiala, dosavadní děkan fakulty sociálních studií.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze