Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Jsme velmi náročná fakulta

Jsme velmi náročná fakulta


DĚKAN FAKULTY HUMANITNÍCH STUDIÍ JAN SOKOL ŘEKL PRÁVU:


Profesor Jan Sokol je znám jako zeť filozofa Jana Patočky, jako signatář Charty 77, jako jeden z překladatelů ekumenického vydání bible, jako ministr školství v Tošovského vládě a jako kandidát na funkci prezidenta republiky. Méně se ví o tom, že je také úspěšný děkan.


* V květnu jste byl zvolen na další tři roky děkanem nejmladší fakulty Univerzity Karlovy - Fakulty humanitních studií. V čem je zvláštní? V čem se liší od jiných fakult UK?


Když jsme s docentem Pincem v roce 1993 začínali na Institutu základů vzdělanosti, byly hlavní dvě myšlenky: dělené studium a „liberální“ bakalářský program v humanitních oborech. To první je dnes už běžné i jinde, ale základy humanitní vzdělanosti, kde máme nejvíce studentů, zůstávají „naše“.

Smysl je učit studenty větší samostatnosti: mohou si přednášky volit individuálně se svým tutorem - tedy jakýmsi poradcem z učitelského sboru, který je provází po celou dobu studia - musí však skládat povinné zkoušky ze sedmi disciplin včetně překladu z cizího jazyka v rozsahu 150 rukopisných stran a nakonec obhájit bakalářskou práci.

Je to hodně náročné. Student se musí naučit dobře myslet, pozorně číst a musí hodně psát - jen v prvém roce nějakých 10-15 referátů a esejů. Hodně jsme investovali do počítačové komunikace, takže student dostává své texty opravené do pěti dnů, hlavní přednášky máme nahrané na internetu. Díky tomu můžeme nabízet i plnohodnotné kombinované studium - mimopražským studentům stačí přijet jen na soustředění a zkoušky. Fakulta humanitních studií má též svou audiobanku, na níž bude do konce roku k dispozici zhruba dva tisíce hodin zvukových „konzerv“ - přednášek, zpovědí významných osobností, převzatých publicistických pořadů na témata, která souvisejí s naší výukou. K této audiobance má a bude mít přístup každý student a učitel naší fakulty.

Naším cílem je, aby v dohledné době mohli využívat této databáze také odpovídajícím způsobem registrovaní učitelé středních škol po celé republice, kteří by doplňovali svou výuku pouhým spuštěním internetu a poslechem našich zvukových pořadů. Naši „technologii“ dálkového a přesto interaktivního vzdělávání nabízíme různým institucím, třeba pro další vzdělávání učitelů či státních úředníků, protože je velmi účinná a může obsloužit mnoho lidí.


* Co nového připravujete pro školní rok 2004/2005?


Zavádíme standardní evropské Doplňky k diplomu, různá zjednodušení bakalářského studia, reformu magisterského studia antropologie a rozšíření elektronických knihoven. V následujícím roce otevřeme nové magisterské studium Gender, které chceme pořádat i v angličtině pro zahraniční zájemce.

Za velmi důležité považuji zřízení Univerzity třetího věku při naší fakultě, v níž nabízíme celkem šest programů. Poplatek za účast v jednom programu činí 150 korun. Protože nemáme dost prostoru pro konkrétní pojmenování jednotlivých cyklů této Univerzity, prosím všechny zájemce, aby se brzy podívali na první stránku našeho serveru - ExternĂ­ odkaz www.fhs.cuni.cz - kde najdou odkaz na podrobný rozpis jednotlivých programů.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:00

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze