Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studovat se dětem nechce, i když mohou

Studovat se dětem nechce, i když mohou


Téma DNES: Porovnání škol v Česku a v cizině


Z mezinárodního srovnání Česko nevyšlo zle: Přestože dává školám málo peněz, šance studovat jsou vyšší


Ctižádostivé české děti zrovna nejsou. Alespoň pokud jde o náročná studia. Každý druhý patnáctiletý kluk říká: než si lámat hlavu nad knížkami, budu se živit rukama.


Praha - Ta zpráva statistiky trochu zaskočila. Když se patnáctiletých školáků ptali, čím by chtěli být, zjistili, že zvlášť chlapci oproti svým vrstevníkům v jiných zemích po studiích nijak zvlášť netouží a poohlížejí se spíše po řemeslu.

Že se bude živit rukama, si v Česku podle včera zveřejněných údajů Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj plánuje víc než polovina chlapců - konkrétně 53 procent. Mladí Američané, Němci či Italové jsou v tomto ohledu o poznání ctižádostivější než Češi.


Dívky mají větší ambice


"Navíc platí, a to ve všech třiceti sledovaných zemích, že dívky po vzdělání touží víc než chlapci," podotýká Michaela Kleňhová z Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Dívky v deváté třídě základních škol si nejčastěji plánují, že budou pracovat ve zdravotnictví a ve školství. U chlapců zase vedou technické profese.

Děvčata, která se rozhodnou pro učiliště, se zase nejčastěji chtějí stát kadeřnicí a chlapci číšníkem. "Úplně minimální je zájem o stavební profese, jako třeba tesaře a zedníky. Vůbec nevím, kdo tu tuhle práci jednou bude dělat," říká ředitel jedné z turnovských základních škol Karel Bárta. Ve své škole ovšem problém s mizivými ambicemi dětí nezaznamenal. Naprostá většina jeho žáků odchází studovat.


Na školství Česko šetří


Šance získat maturitu nebo univerzitní diplom se přitom rok od roku zvyšuje. A to i přesto, že Česko na školství dává mnohem méně peněz než jiné vyspělé země.

Na jednoho žáka jde u nás ze státní kasy ročně 2449 dolarů, něco přes 66 tisíc korun. Zhruba stejné je to na Slovensku či v Polsku. Například Američané vydají na každého studenta třikrát tolik.

"Je to špatně. Nedostatek peněz už se odráží i ve vybavení škol. Státům, které do školství investovaly, se to přitom vrátilo: jejich hospodářství bylo rázem výkonnější," říká Bárta. Ministryně školství Petra Buzková to tak černě nevidí. I když souhlasí, že školy by si víc peněz zasloužily.

"Snažíme se dát do školství víc peněz každý rok. Ale nejde ten rozpočet zvýšit skokově," podotýká.


ČESKÉ ŠKOLSTVÍ JE LEVNÉ. Státní kasu v Česku přijde jeden žák ročně zhruba na šestašedesát tisíc korun. Američané za školáka zaplatí třikrát tolik. "Snažíme se dát do školství víc peněz každý rok. Ale nejde ten rozpočet zvýšit skokově," říká ministryně školství Petra Buzková.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze