Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vymírající Česko mají spasit cizinci, kteří přijeli studovat

Vymírající Česko mají spasit cizinci, kteří přijeli studovat


Praha - Zahraniční studenti, kteří vystudují v Česku vysokou školu, mají od pátku naději na vlídnější zacházení u českých úřadů.

Kdo v Česku vystuduje a najde si práci, může se bez ohledu na svou národnost hlásit do vládního programu, na jehož konci je rychlejší přiznání trvalého pobytu. Absolventi tak mají naději, že nebudou muset čekat obvyklých deset let. Úřady budou smět zkrátit zdlouhavou a vysilující proceduru na dva a půl roku.

"Přemýšlel bych o tom, trvalý pobyt by mi život v České republice určitě hodně ulehčil," uvádí Gruzínec Šalva Amiranašvili, který studuje na Univerzitě Karlově v Praze.

Zrychlenou proceduru zkouší ministerstvo práce už rok na vybraných lidech z Bulharska, Chorvatska a Kazachstánu. Cílem je připravit novou imigrační politiku, při níž by Česko lákalo kvalifikované lidi z ciziny, využilo je k rozvoji země a zmírnilo dopady stárnutí. Od října se smějí hlásit Bělorusové, Moldavané a absolventi z kterékoli země.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze