Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Pardubice má nové logo

Univerzita Pardubice má nové logo

Moderní návrh má řadu odpůrců i mezi učiteli a studenty. Vedení nový image školy brání


Pardubice - Univerzita Pardubice má nové logo. Pečeť s městským znakem nahradil kruh s písmenem U a dvojtečkou, který navrhla studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Kristina Fišerová. Jenže jeho podoba, která podle autorky připomíná koňskou hlavu a šíji, vyvolala mezi studenty a zaměstnanci univerzity rozpaky.

„To logo neplní svou základní funkci. Neprodává školu. Kdyby to u něj nebylo napsané, nikdo nepozná, že patří k univerzitě a k Pardubicím. Podle mě by se peníze za grafický návrh daly použít na propagaci naší univerzity mnohem inteligentněji,“ řekl vysokoškolský učitel Miroslav Pouzar z chemické fakulty pardubické univerzity.

Sami autoři popisují nové logo nejasně. „Logo pracuje s obsahovou iniciálou U, která je optimisticky úsměvná. Diagonálně umístěná dvojtečka vytváří aktivní napětí. Litera U v propojení s obvodovou linií kruhu tvoří grafickou zkratku hlavy a šíje koně - heraldického symbolu Pardubic,“ uvádí ve výkladu loga Rostislav Vaněk z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Někteří odborníci nejsou novou grafickou značkou pardubické univerzity nadšeni. „Logo je jako celek nepřesvědčivé. Možná budí moderní dojem, ale ten je spíše povrchní. Účko a dvojtečka připomínají zamračeného smajlíka. Silueta koně je díky dvojtečce naprosto nečitelná. Je zřejmé, že jde o práci nezkušeného grafika,“ řekl grafik Filip Sodomka z Prahy.

Vedení univerzity zaváděné logo houževnatě hájí. „Jen málo změn se setkává se všeobecným nadšením. Nové logo se nemusí líbit všem zaměstnancům a studentům naší školy,“ řekl rektor Miroslav Ludwig. „Naší univerzitě doposud chyběl jednotný vizuální styl, který by odrážel otevřenost a dynamičnost vývoje moderní vysoké školy a pozitivně ovlivňoval komunikaci s veřejností. To by se mělo na počátku druhého desetiletí existence univerzity změnit,“ uvedl na internetových stránkách univerzity její prorektor Jiří Málek. Některým odpůrcům loga vadí, že o něm vedení univerzity nediskutovalo se studenty a zaměstnanci. „Myslím si, že zavedení nové grafické značky, která se bude objevovat na všech materiálech univerzity, je tak zásadním zásahem do života akademické obce, že by se o ní mělo diskutovat,“ řekla Jitka Komárková, která vyučuje na univerzitě. Podle rektora nebyla diskuse s akademickou obcí technicky možná. „Vybrané logo je výsledkem standardní veřejné soutěže a bylo představeno akademickému senátu univerzity. Diskusi se všemi sedmi tisíci zaměstnanci a studenty univerzity si nedokážu představit,“ uvedl rektor Ludwig.


VIDÍTE KONĚ? Nové logo pardubické univerzity, které má připomínat šíji koně, se již objevilo na fasádě budovy kolejí na Stavařově. Je velké přes dvě patra.

VÍTĚZSLAV DITTRICH



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:03

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze