Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studentské koleje budou kvůli DPH dražší

Studentské koleje budou kvůli DPH dražší

Kolejné na vysokých školách se letos téměř všude o něco zvýší. Důvodem je skutečnost, že poslanci přesunuli ubytování na kolejích do vyšší sazby DPH. Například ti, kdo budou bydlet na kolejích Univerzity Karlovy v Praze, zaplatí o pět procent víc než loni.


Nejlevnější lůžko na vícelůžkovém pokoji tak přijde na 354 korun, nejdražší, na dvoulůžkovém pokoji buňkového typu, na 1449 korun měsíčně. O pět procent zdražuje i Západočeská univerzita v Plzni, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně či Univerzita Pardubice.


Zvýšení DPH ale není jediným důvodem zdražování. Některé školy braly v úvahu i růst cen energií a služeb. Třeba studentům Masarykovy univerzity v Brně se zvýší cena za kolej z průměrných 1200 Kč na 1400 Kč.


Studenti Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně budou platit o patnáct procent víc než loni.


Představitelé Univerzity Palackého v Olomouci tvrdí, že v letošním roce by ke zvýšení kolejného s ohledem na zvýšení DPH dojít nemělo. "Pokud bychom po vyhodnocení dopadu této změny museli ke zvýšení přikročit, bylo by to až v průběhu roku 2005," předpovídají.


Některé školy slibují, že pokud by sněmovnou prošla novela zákona o DPH, mohla by se cena ubytování vrátit do pětiprocentní daně a zase klesnout. Znalci ale o možnosti zlevňování silně pochybují.


Jediná možnost, jak přimět provozovatele kolejí k tomu, aby se předháněli v cenové nabídce, je nejspíš jen změna financování.


Už dlouho se v Česku diskutuje o tom, že by se peníze určené ve státním rozpočtu na ubytování eventuálně stravování vysokoškoláků rozdělovaly nikoliv kolejím, ale přímo studentům, kteří bydlí od školy daleko. Oni sami by se pak rozhodovali, jestli je (spolu s přispěním peněz ze svého) dají za koleje nebo například za ubytování v privátě.


Ministerstvo školství už tento model akceptuje a slibuje jeho zavedení do praxe. Zatím k tomu ale nedošlo. Brání se hlavně rektoři těch škol, které vlastní hodně lůžek, a dotace na lůžko jim tedy prospívá.


V případě, že by změna skutečně byla v dohlednu, by pravděpodobně stejně nemohla být realizována dřív než v příštím akademickém roce. Zatím si tedy studenti mohou stýskat nad zvýšením kolejného. Zároveň by si však měli uvědomit, že jsou na tom ještě o mnoho lépe než ti, kdo se na kolej nevešli, a musejí si tedy hledat bydlení jinde. Přitom často bydlí také daleko. Například pronájem garsoniéry v Hradci Králové stojí 5000 měsíčně. V Praze či v Brně ovšem ještě podstatně víc.


kva.čtk


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze