Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři: Studium vysokých škol by mělo být dostupné všem

Rektoři: Studium vysokých škol by mělo být dostupné všem


Studium vysokých škol by podle rektorů mělo být dostupné všem zájemcům, zejména pak jeho první, bakalářská část. "Zda studium dokončí, je jiná otázka. Ale když mají zájem o dané obory, měli by se na tyto obory z velké části dostat," řekl dnes novinářům v Brně předseda české konference rektorů a rektor Karlovy Univerzity Ivan Wilhelm.


Připouští, že jde o velkou změnu. "Kapacita studijních míst by tak měla narůst," řekl. Podle statistiky EU z každé tisícovky mladých lidí ve věku od 20 do 29 let bylo v Česku v roce 2001 25,9 absolventa vysokých škol. To je nejméně ze všech členských a vstupujících zemí s výjimkou Itálie s 25,8 absolventa. Průměr v unii dělal 40,4 absolventa. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) přesto ve své aktuální zprávě ocenila růst vyššího a vysokoškolského vzdělávání v Česku v letech 1995 a 2002.


Rektoři také plánují kategorizaci všech odborných pracovišť vysokých škol podle kvality a úspěšnosti jejich výzkumné činnosti a studijních programů. Podle výsledků této kategorizace by pak pracoviště měla dostávat finance na svou činnost. "Jiná cesta není. Nemohou být všichni špičkoví, vždy bude nějaké pracoviště průměrné. Ale nemohou kvalitní pracoviště vydělávat na průměrná," řekl Wilhelm.


Pro kategorizování pracovišť rektoři vytvořili kritéria. "Každý rok by se hodnocení opakovalo. Nemusí to znamenat katastrofu, když se jeden rok něco přihodí, všude pracují jen lidé," míní rektor. Stát by podporoval zejména špičková pracoviště. Realizaci projektu odhaduje na čtyři roky. "Rozloženo na 15 let by to ztratilo efektivitu," míní Wilhelm.


Šéfové vysokých škol se v Brně sešli na neveřejném 76. jednání Pléna České konference rektorů.


Pavel Gejdoš fcz


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze