Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Lékaři provedli unikátní operaci cév

Lékaři provedli unikátní operaci cév


Nová metoda je šancí pro několik desítek pacientů s vážnou plicní chorobou. Zatím ji podstoupily dvě ženy


Lékaři Všeobecné fakultní nemocnice v Praze minulý týden jako první v zemi použili novou operační metodu, při níž pacientkám s vážným onemocněním cév zcela zastavili krevní oběh.


Praha - Ludmila Thomasová z Podlesí u Karlových Varů byla celý rok zavřená doma. Těžce se jí dýchalo. Nejdřív nevyšla ani do prvního patra, pak už nezvládla ani dvacet metrů po rovině. "Duševně jsem na tom byla tak špatně, že už to samotné mi bránilo dýchat," říká žena, jíž je pouhých čtyřiačtyřicet let.

Její nemoc se jmenuje plicní hypertenze. V plicních cévách koluje krev pod zvýšeným tlakem, cévy se u některých lidí navíc postupně zanášejí. To vše natolik zatěžuje srdce, že v krátké době selhává a lidé umírají.

V Česku touto nemocí trpí několik desítek lidí, převážně mladých. "Léčíme je pomocí léků, ty však stojí ročně miliony korun a navíc nemoc nedokážou vyléčit. Nyní se některým z nich otevřela nová naděje v podobě operace, a to i naděje na úplné vyléčení," uvedl Pavel Jansa z 2. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. Ludmila Thomasová je jednou z prvních dvou pacientek, jimž se kardiochirurgové rozhodli zanesené cévy vyčistit. Informace o lékařském zákroku získala jako první MF DNES a Česká televize, která reportáž o průběhu operace odvysílá dnes.

Během operace lékaři úplně zastavili ženám krevní oběh, aby mohli cévy "vyčistit". Tělo pacientek bylo nutné zchladit na 17 stupňů Celsia, a zpomalit tak metabolismus, aby přerušený přísun kyslíku nepoškodil mozek. Tato metoda se už dnes používá u některých náročných operací srdce, u této diagnózy ji však lékaři použili vůbec poprvé.

"Pokud víme, bylo to poprvé v zemích střední a východní Evropy," uvedl Jaroslav Lindner z kliniky kardiochirurgie, který operaci vedl. Českým lékařům při tom asistovali i kolegové z Německa, konkrétně profesor Eckhart Mayer z Meinzu, který s tím už má zkušenosti.

Původně byla jedinou nadějí pro Ludmilu Thomasovou operace v cizině. "Můj lékař ve Varech mi ji doporučil, ale musela bych si to zaplatit." Jenže sehnat 22 tisíc eur bylo vyloučené. Ludmila Thomasová dokonce začala s manželem sázet sportku, ale nevyhrála nic. Až letos se na ni usmálo štěstí, když jí operaci navrhli i čeští lékaři. (Byť ji upozornili, že riziko vážných komplikací je při ní značně vysoké - až třicet procent.)

"Jakýpak strach, já se na ni těšila," říká žena. Dodává, že se po operaci, která spolu se všemi přípravami a podchlazováním zabrala deset hodin, cítí přece jen o něco lépe.

I když operace nebude vhodná pro všechny nemocné, lékaři doufají, že by mohla pomoci deseti až dvaceti lidem ročně.


***


Jak vypadá operace v podchlazení?


* lékaři nejdříve napojí pacienta na mimotělní oběh a jeho krev v přístroji ochlazují

* spolu s tím chladí pomocí ledu i tělo pacienta

* ochlazením těla na 17 stupňů Celsia zpomalí metabolismus, který umožní mozku fungovat delší dobu i bez kyslíku

* pak zastaví krevní oběh a mohou začít s operací

* operaci je nutné zvládnout během 40 minut, aby nedošlo k poškození mozku


MARTINA RIEBAUEROVÁ




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:02

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze