Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na UK dvě pětiny zájemců

Na UK dvě pětiny zájemců


Zhruba dvě pětiny uchazečů z těch, kteří se dostavili k přijímacím zkouškám, se letos dostaly na Univerzitu Karlovu v Praze. Největší poptávka byla opět po fakultě právnické, kde přijali každého sedmého, na filozofii jednoho ze čtyř a na pedagogické uspělo sotva 28 procent lidí.

Za 656 let univerzita podle rektora Ivana Wilhelma zaznamenala rekordní počet přihlášek, a to 50 860 (loni to bylo 47 763). Stejně tak přijatých bylo letos víc. Ze zhruba 40 660 uchazečů, kteří přišli ke zkouškám, vzali 16 tisíc nových studentů, z nichž 9000 bylo žen.

Z oborů vedly podle prorektorky Jaroslavy Svobodové psychologie, žurnalistika, biologie, farmacie, tělesná výchova a učitelství angličtiny. Na psychologii měl šanci jen každý devatenáctý uchazeč a na anglistice-amerikanistice jeden z osmi. Naopak, kdo vsadil na matematicko-fyzikální fakultu, měl pravděpodobnost přijetí 3:4.

Každý rok se podle rektora nedostane na VŠ 40-50 tisíc uchazečů. Nejméně 30 tisíc z nich by podle rektora mělo dostat šanci, protože mají na to vystudovat. Počet zájemců se proti loňsku podle Ústavu pro informace ve vzdělávání zvedl o 10 procent. Na vysoké školy se přihlásilo 118 100 lidí, kteří podali přes 254 tisíc přihlášek. Přijato z nich bylo 76 600, ne všichni se ale zapíší.

V testech u přijímacích zkoušek na Právnickou fakultu UK se i letos objevila chyba. Stěžovali si na to dva uchazeči, které původně fakulta nepřijala. Rektor jim dal nakonec za pravdu a byli ke studiu přijati.

Právnická fakulta měla s přijímacím řízením potíže už v minulosti. Loni se v testech objevilo třicet chyb a na základě toho musela fakulta přijmout do prvního ročníku zhruba o 400 studentů více.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze